Dünyaca ünlü çeşmeyi görmek ücretli olacak

İtalya, başkent Roma’da bulunan ‘aşk çeşmesi’ adıyla bilinen Trevi Çeşmesi’ni ziyaret etmek isteyen turistlerden ücret almaya hazırlanıyor.

12/09/2024 13:20
Dünyaca ünlü çeşmeyi görmek ücretli olacak

Roma’yı her yıl ortalama 35 milyon turist ziyaret ediyor ve bu sayının 2025’e kadar daha da artması bekleniyor. Euronews‘ün haberine göre yetkililer, uygulamayla hem kontrolsüz turist kalabalığını azaltmak hem de ‘sürdürülebilir turizmi’ teşvik etmek istiyor.

18’inci yüzyılda inşa edilen çeşme, Roma’ya gelen turistlerin şehirde ilk ziyaret ettikleri yerlerden. Ancak çeşmenin çevresi hem aşırı kalabalık ve hem de yankesicilerle dolu. Roma’nın turizmden sorumlu belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, “Şahsen ben Trevi Çeşmesi’ne sınırlı ve zamanlı yeni bir giriş şekli uygulanmasından yanayım” dedi.

Amaç para toplamak değil, saygıyı vurgulamak

Onorato, söz konusu planın, ‘Romalılar için ücretsiz ve turistler için sembolik 1 Avro'ya mal olan bir bilet rezervasyon sistemi’ sistemi olarak uygulanacağını söyledi. Yetkililer, ücretin amacının para toplamak değil, ‘saygıyı hak eden bir anıtın üzerinde dondurma ya da pizza yenmesini’ engellemek ve kalabalığı kontrol etmek olduğunu söyledi.

Bilet uygulamasının henüz fikir aşamasında olduğunu belirten Onorato “Rekor rakamlara ulaşan Roma turizmi, şehir ve çevre için sürdürülebilir hale getirilmeli” dedi. Trevi Çeşmesi’ne ücretli giriş planı, İtalya’da turist kalabalığını kontrole almak için atılan ilk adım değil.

2024 başlarında Venedik, yoğun dönemlerde gelen günübirlik ziyaretçi sayısını azaltmak için 5 avroluk bilet uygulamasına geçmişti. Halktan hem olumlu hem olumsuz tepki alan düzenlemenin 2025’in en yoğun sezonunda yeniden uygulanması bekleniyor.

Turizmciler yeni vergiye tepkili

Ayrıca Başbakan Giorgia Meloni ile hükümeti, Roma ve Floransa gibi şehirlerdeki kitlesel turizmle mücadele etmek için turist vergisini arttırmayı planlıyor. Hükümetin bu önerisi hayata geçirse yerel konaklama yerlerinde bir gece kalan ziyaretçiler kişi başına gecelik 25 Avro (939,18 Lira) ödeyecek.

Bu verginin sektöre zarar vereceğini ve çok sayıda kişiyi İtalya’yı ziyaret etmekten caydıracağını düşünen turizmcilerse tepkili. Yetkililerin şehir merkezindeki tatil evleri ve pansiyonları sınırlandırmak istediklerini belirten Onorato, şöyle konuştu: “Bugün tarihi merkezdeki restoran ya da fast-food satış noktalarının sayısını sınırlayabiliyoruz ancak otel dışı tesislerin açılmasını engelleyemiyoruz.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.