Dünya arızalı, turizmciler yorgun, turist şaşkın...

Dünyamızda olan bitenler uluslararası turizm yapan biz turizmcileri artık iyice yormaya başladı. Hangi ülkeye el atsanız sorunlar ile karşılaşıyorsunuz. İstisna destinasyonlar tabii ki var. Ancak onlara da nazar değmesinden korkuyoruz. Kafalar karışık.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünya arızalı, turizmciler yorgun, turist şaşkın...

Hüseyin BARANER 

Hesaplar, tahminler, öngörüler tutmuyor. Belki doğal afetler dışında, dünyadaki bütün olumlu veya olumsuz gelişmeler, bir şekilde siyasetçilerin veya ekonomi devlerinin masa başında aldığı kararlar sonucunda gelişiyor. Bu konuda çok değişik düşünceler hakim.

Şu an tek gerçek:

Turizmciler ise önlerine konulan gerçekler karşısında turizm hareketinin akacağı yönü belirlemeye çalışıyorlar. Çok değil, 10 yıl öncesinin turizm hareketine bir bakalım:

* Dominik Cumhuriyeti Her şey dahil konseptiyle ilgileniyor – Turizmde artış bekleniyor

* Meksika, mafya savaşında ABD ile işbirliğine gidiyor – Turizmde artış bekleniyor

* Tayland, otelciliğe ve turizm eğitimine ağırlık veriyor – Turizmde artış bekleniyor

* Rusya, havacılık sektörünü ve otellerini hizaya soktu – Turizmde artış bekleniyor

* Mısır, Her şey dahile geçti, süper yetkili turizm bakanı geldi – Turizmde artış bekleniyor

* Tunus Her şey dahile geçti, otel zincirlerine teşvikler veriyor – Turizmde artış bekleniyor

* Yunanistan AB’den aldığı paraları turizme yatırmak istiyor – Turizmde artış bekleniyor

* Dubai’de otel yatırımlarında rekorlar kırılıyor – Turizmde artış bekleniyor

* Brezilya’da şehirler varoşlardan temizleniyor – Turizmde artış bekleniyor

* Fransa, Ortadoğu, Libya, Fas, Sri Lanka, İrlanda ve daha birçok ülke turizm konusunda önemli değişikliklere imza atıyorlar – hepsinde – Turizmde artış bekleniyor

Gerçekte neler oldu?

* Dominik: Fuhuş bataklığı, salgınlar ve suç oranı arttı – Turizm düşmeye başladı

* Meksika: Mafya ABD’ye rağmen bitmedi, toplu mezarlar var – Turizm düşmeye başladı

* Tayland: halk ayaklanmaları ve Kamboçya ile sınır savaşları – Turizm düşmeye başladı

* Rusya: Oteller çok pahalı, yeterince yatak yok, altyapı eksik – Turizm düşmeye başladı

* Mısır: İsyan hareketi korkutuyor – Turizm düşmeye başladı

* Tunus: İsyan hareketi korkutmaya devam ediyort, demokrasi oturmadı – Turizm inişte

* Yunanistan: Alınan borçlar turizme değil, sahte refaha aktarıldı – Turizm düşmeye başladı

* Dubai: Küresel mali kriz, Dubai’nin cilasını aldı – Turizmde beklenen patlama olmadı. 

* Brezilya: Varoşlar daha da çoğaldı, fuhuş sektörü patladı – Turizm zik zak çiziyor

* Fransa: Güçlü Euro, ABD ve Asyalı turistlere pahalı geldi – Turizm düşmeye başladı

Kısacası, 10 yıl önceki beklentinin tam aksi gerçekleşmeye başladı. Arada kalan dünya turizmcileri ise, kıvrak zeka, esneklik, akrobatik düşünce ve falcılığı andıran bir önseziyle, başkalarının sebep olduğu değişikliklere ayak uydurmaya çalıştılar. Eskiden dünyadaki olası siyasi ve ekonomik gelişmeler aşağı-yukarı 3-5 yıllığına tahmin edilebiliyordu. Şimdi iki hafta sonrası bile büyük sürprizler barındırıyor. Turizmci, artık haftalık değil, günlük de değil, gazetelerden dünya başlıklarını saatlik takip etmeleri gerekiyor.

Örneğin Çin:

10 yıl öncesi Çin, Tibet’teki ayaklanmaları kanlı bir şekilde bastırdığında, ‘demokrasi ayaklar altına alınıyor, zaten katı komünist tutumdan vazgeçmiyor’ diye, Çin’deki turizm hareketinin çok yavaş ilerlemesi bekleniyordu. Turizmciler uzak durdu. Sonra Hong Kong örneğinden yola çıkan Çin halkı tek-tip halk-üniformalarını attılar, modernleştiler, turizm hızlandı… turizmciler yine Çin’ eğildi. Derken SARS salgını ve Çin kaynaklı tavuk gribi geldi, turizm biter dendi, turizmci yine başka yöne döndü. Bakıldı ki Çin zenginleşiyor ve tavuk gribi Çin’e has bir şey değil, SARS’da unutuldu, turizmci yine Çin’e döndü. Ve sonunda turizmcinin başı döndü.

Turizmci yoruldu. Yemen Körfezindeki korsanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki ayaklanmalar, Japonya’da yaşanan Fukuşima felaketi… her biri, turizmcileri radikal strateji değişiklikleri yapmaya itti. Ama turizmci de artık yoruldu. Gelişmelere daha yavaş tepkiler vermeye başladı. Tur opetörleri Kuzey Afrika’daki ayaklanmalar neticesinde derhal tepki gösterip, bölgeye yönelik yatak ve uçak kapasitelerini yüzde 60 oranında küçülttü ve artan kapasitelerini ispanya, Türkiye ve Yunanistan gibi bölgelere kaydırdı.

Üstelik yorulanlar sadece turizmciler değil, turistler de yoruldu: Her gün değişen küresel siyasi sahne, turistlerin de kafasını döndürdü: Fukuşima nükleer santrali, Japonya, Kore, Tayland, Kuzeydoğu Çin, Doğu Rusya’yı planlardan sildi. Ayaklanmalar, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Batı Afrika, Kamboçya’yı plandan sildi. Savaş tehlikesi Tayland’ı plandan sildi. Korsan tehlikesi ve yine Fukuşima radyasyonu, kruvaziyerler için birçok rotayı plandan sildi.

All inclusive kruvaziyer gemilerdeki turistler güverteden günlerce aç ve susuz denizlerde seyreden mülteci gemilerine şahit oldular. Dünya gerçekten çarpık ve arızalı durum alıyor, Beklentiler altüst durumda, mesela aşırı güçlü Euro, Fransa, İtalya gibi kimi Avrupa ülkelerini plandan sildi. Grevler ve eylemler, Yunanistan’ı plandan sildi. Çete savaşları, salgın hastalıklar, çocuk fuhuşu Dominik’i, Meksika’yı, Haiti’yi, Brezilya’yı plandan sildi. Yüksek suç oranı, Güney Afrika’yı plandan sildi. Ne kaldı? Sadece İspanya ve Türkiye mi?

 

Dünya arızalı, turizmci yorgun, turist şaşkın.......


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.