Dünün öğrencileri, bugünün tanıtım elçileri...

1991'de başlatılan " Büyük Öğrenci Projesi" kapsamında kardeş ülkelerden getirilerek üniversitelerde okutulan öğrenciler şimdi Türkiye'nin gönüllü turizm elçisi oldular.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dünün öğrencileri, bugünün tanıtım elçileri...

Türkiye'nin temellerini 1992'de attığı "Büyük Öğrenc i Projesi" meyvelerini vermeye başladı. Proje kapsamında Türkiye'de burslu okuyan yabancı öğrenciler, ülkelerindeki kamu sektöründe ve özel sektörde önemli mevkilere gelmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Türkiye Mezunları Buluşma Günleri Projesi" kapsamında Antalya'da buluşan mezunlar Türkiye'nin gönüllü elçileri olduklarını açıkladılar. 40 ülkeden 200 civarında mezunun katıldığı toplantılara katılanlar arasında, bakan yardımcısı, bürokrat, siyasetçi, işadamı, eğitimci ve akademisyen olarak çalışan isimler de katıldı.

 

BÜYÜK KATKILARI VAR...

 

Mezunlar Antalya'da bulundukları süre içinde hem yılların hasretini giderdiler, hem de başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaptılar. Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen Türkiye mezunları, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmenin yanı sıra kalıcı ve sürdürülebilir işbirliği oluşturmayı da amaçlıyor. Bu amaçla mezunlar eğitim, sağlık, ticaret, kültür ve turizm alanlarında dostluk grupları oluşturdular. Programı organize eden Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan, 1991'de 5 Türki Cumhuriyet ile başlayan Büyük Öğrenci Projesi'nin bugün Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika'dan 40 ülkeye ulaştığını söyledi.

 

'DIŞ MİSYONUMUZ'...

 

Projenin bugüne kadar 15 bin civarında mezun verdiğini, 10 bin yabancı öğrencinin de üniversite eğitimlerine Türkiye'de devam ettiğini anlatan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim dış misyon temsilcilerimiz yurtdışında görev yaparken bu arkadaşların çok önemli desteklerini alıyorlar. Başka birisiyle tercüman aracılığıyla görüşecekken onlarla Türkçe konuşuyorlar. Bizim düşünüş yapımızı bildikleri için diplomasi ve bürokraside büyük kolaylıklar sağlıyorlar" dedi. Genel Müdür Kaplan, sözlerini şu iki örnekle somutlaştırdı: "Selçuk Üniversitesi'nde okumuş Afganistanlı bir mezunumuz yanıma geldi. Afganistan'a TIR'larla tıbbi cihaz gönderdiğini, hem Türkiye'de hem ülkesinde ofis açtığını söyledi. Bunun gibi örnekler pek çok. Kendilerini bir Türk'ten daha çok Türk görüyorlar" açıklamasında bulundu.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.