Divan, yurtdışına Divan Erbil'le açıldı...

Koç Grubu'nun otelcilik markası Divan, yurtdışındaki ilk otelini Kuzey Irak’ta Erbil’de açtı. 5 yıldızlı otel, 100 Milyon Dolara maloldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Divan, yurtdışına Divan Erbil'le açıldı...

Koç Grubu’nun otelcilik markası Divan, yurtdışındaki ilk otelini Kuzey Irak’ta Erbil’de açtı. 100 Milyon Dolara malolan 5 yıldızlı otelin açılışına katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Bölgedeki büyüme potansiyeli bizi cezbetti” derken, Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, Divan’ı Macaristan ve Azerbaycan’a da taşımak için imzaların atıldığını söyledi.

Koç Holding’in otelcilik markası Divan Grubu, yurtdışındaki ilk oteli Divan Erbil’i hizmete açtı.  Yaklaşık 100 milyon milyon dolara malolan 5 yıldızlı otelin yatırımcısı Elegan Turizm, öncelikle Türk müşterileri hedeflediği için Erbil’e aynı zamanda dünyanın en büyük mutfaklarından birini kurmuş. Otelin açılışına katılan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Bölgedeki büyüme potansiyeli bizi cezbetti. Otelimiz de çok güzel oldu” dedi.

Açılışta konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu ise Erbil’in tarih boyunca ulaşım yollarının kavşak noktası ve parlak bir ticaret merkezi olduğunu hatırlatarak, “Erbil, Türk yatırımcılar ve işletmeciler için çok önemli bir potansiyel barındırıyor. Divan Grubu olarak, son yıllarda yeniden yapılanan ekonomisi ile iş hayatının kalbinin attığı Kuzey Irak’taki iş oteli ihtiyacını tespit ederek geleneksel konukseverliğimizi komşu sınırlara taşımayı amaçladık” diye konuştu.

‘Yeni oteller açacağız’

Divan Erbil’in, yurtdışında açtıkları ilk otel olma özelliğini taşıdığına da dikkat çeken Tamer Haşimoğlu, halen 9’u Türkiye’de, 1’i Erbil’de olmak üzere toplam 10 Divan Oteli bulunduğunu söyledi. Macaristan ve Azerbaycan gibi ülkelere de Divan hizmetini taşımaya hazırlandıklarını anlatan Haşimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alt markamız olan butik iş oteli konseptli Divan Express otelleriyle de dünyanın önemli metropollerine ve Türkiye’nin iş potansiyeli olan gelişen şehirlerine açılmayı hedefliyoruz. Budapeşte ve Bakü’deki otellerimiz için imzalar atıldı. Budapeşte’de bu yıl hizmet vermeye başlayacağız. Türkiye’ye komşu ülkelerde, Doğu ve Batı Avrupa’da yeni oteller açmak için görüşmelerimizi sürdürüyoruz.”

Türkiye’de de otel yatırımlarının devam ettiğini belirten Haşimoğlu, “Güneşli, Adana, Gaziantep ve Diyarbakır’da inşaatlar sürüyor. Divan Grubu olarak 2016 yılında 26 otele ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Uluslararası marka hedefi

Divan Grubu CEO’su Marcos Bekhit ise Divan Erbil’in şehir merkezine 10 dakika, şehrin uluslararası havaalanına 15 dakika olan mesafesiyle çok avantajlı bir konumda bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Etrafı iş merkezleri ile çevrili, ünlü Saadi Konferans Merkezi’nin karşısında ve şehrin en önemli caddelerinden biri olan Gulan Caddesi’nde bulunan Divan Erbil, misafir kabul etmeye Şubat ayında başladı. Gördüğümüz yoğun ilgiden dolayı Erbil’de önemli bir konaklama ihtiyacını karşıladığımızı anlıyoruz. Bundan sonra lokal bir zincir otel olmaktan çok, 56 yıllık tecrübemizi daha farklı bir platforma taşıyarak otelcilik, rezidans işletmeciliği ve yiyecek içecek gibi hizmet verdiğimiz her alanda uluslararası bir marka olmayı hedefliyoruz. Yiyecek içecek sektörünü de çok önemsiyoruz. Bu branşta hem restoran, hem pastane, hem de gurme fırın konseptini geliştirerek hızla büyümeyi hedefliyoruz.”

Divan Erbil’in yatırımcı şirketi Elegan Turizm Başkanı Sarp Turanlıgil, Erbil’e otel yapmaya karar verdiğinde pek çok işletmeci ile görüşmüş. Sonunda Divan Grubu ile anlaşmaya karar vermiş. 228 odasıyla 5 yıldızlı bir otel olan Divan Erbil, 1 ve 2 yatak odalı çatı apartman daireleri, rezidansları, süit ve deluxe odalarıyla business konseptli bir otel. Bölge, iş potansiyeli nedeniyle Türk girişimcilerin akınına uğramış durumda. Divan Erbil’in öncelikli hedefi de Türk müşteriler.

Erbil’deki otelin açılışına Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçhirvan Barzani, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, Divan Grubu CEO’su Marcos Bekhit, Elegan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Turanlıgil ile işadamları katıldı.
 
Şehrin tek suşi restoranı Divan’da
 
Divan Otelinin yatırımcısı Elegan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sarp Turanlıgil, Türk işadamlarının son 2 yıldır Erbil’e ilgisinin yoğunlaştığını belirterek “11 yıldır burdayım. Ahmet Özal site yapıyor, havalimanını da Türkler yaptı. Şu anda 15 bin kayıtlı, oturma izni olan Türk var. 957 kayıtlı şirket Erbil’de” dedi.
 
“Benim şansım, buraya ilk gelmiş olmak” diyen Turanlıgil, Kempinsky ve diğer uluslararası otel zincirlerinin de bölgeye gelme kararı aldığını söyledi. Bugüne kadar İstanbul dahil 19 tane Hyatt Otel inşa ettiğini anlatan Turanlıgil, “Burj El Arap’tan sonra en yüksek notu almış. Dünyanın en büyük mutfaklarından birini buraya kurduk. 2 bin 200 metrekarelik mutfağımız var” dedi. Oteldeki suşi restoranı ise Erbil’in tek suşi restoranı.
 
Erbil’de Türk olmaktan daha güzel ne var?
 
,Erbil insanının Türkiye’ye sempatisi olduğunu söyleyen Sarp Turanlıgil, “Çarşıda Türküm diye bağır, ‘Gel çay iç’ diye davet eden en az 10 kişi çıkar” dedi. Turanlıgil, Erbilliler’in Türkler’e bakışını bir anekdotla şöyle anlattı: “Amerikalılar uzun süre burayı yönetti. Bir Amerikalı grup buradan ayrılırken, nasılsa güvenlik önlemi almışlardır diye peşlerine takıldım. İlk çevirmede ABD’li grubu yere yatırıp 1.5 saat aradılar. ‘Eyvah’ dedim, ABD’lileri bu kadar aradılarsa bizi perişan edecekler. Türk pasaportunu görünce ‘Geç’ dediler. Erbil’de Türk olmaktan daha güzel ne var?”
 
Beymen ve Setur, Erbil’den umutlu
 
Divan Erbil Oteli’nin girişinde açılan 2 büyük mağazadan biri Setur’un, diğeri Beymen’in. Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ile TÜSİAD Başkanı eşi Ümit Boyner de Erbil’deki açılışa katıldı. Boyner’i Erbil’deki otelin yatırımcısı Sarp Turanlıgil ile Mustafa Koç tanıştırmış. Boyner Grubu da mağaza açmaya karar vermiş. TÜSİAD’daki görevi nedeniyle şirket işlerini uzaktan takip ettiğini söyleyen Ümit Boyner, Erbil’deki mağazada edindiği izlenimleri şöyle aktardı:
 
“Bu bölge gelişim açısından büyük potansiyel taşıyor. Bana sadece ExxonMobil’in 70 bin ekperinin Irak’ta olduğunu söylediler.“
 
Setur ise havalimanındakileri aratmayacak büyüklükte bir dutyfree işletiyor. Kuzey Irak’ta herhangi bir vergi olmadığı için fiyatlar oldukça cazip. Sigara ve içkiyi Türkiye’nin yarı fiyatına almak mümkün. Türkiye’de 900 dolara satılan bir malt viski Erbil’de yaklaşık 600 dolar. Parfüm ve çikolata da yüzde 30-50 daha ucuz.  (Ercan İnan-Vatan)

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.