Dijitalleşmenin turizm sektörüne katkıları neler?

Dijitalleşmek turizm sektöründe yükseliş getiriyor. Digitalage.com.tr sitesi, konunun uzmanlarıyla bir söyleşi yaptı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Dijitalleşmenin turizm sektörüne katkıları neler?

İnternetin turizm sektörüne kattıklarını Gezisitesi.com Pazarlama ve Reklam Müdürü Deniz Özkan, Reklam Pazarlama Uzmanı Yasemin Fidan Günaydın ve Dijital Pazarlama Uzman Yardımcısı Renay Keskin ile yapılan söyleşi: 

 
* İnternet turizm sektörünü nasıl etkiledi sizce?

 

Deniz Özkan:

 
Her gün internet kullanıcı sayısının ve kullanım sürelerinin artış göstermesi, globalleşen dünyada turizm sektörünün de bu alanda kendi payına düşen büyümeyi almasını sağlamıştır. Yurtiçi ve yurtdışında turizm sektörünün internete yaptığı yatırımları göz önünde bulundurduğumuzda internetin diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektörü için de her geçen gün daha fazla önem kazandığını söyleyebiliriz. Kullanımın artmasıyla birlikte ürün pazarlayıcılar ve tedarikçiler de maliyetleri minimuma indirmek ve daha fazla tüketiciye daha hızlı bir şekilde ulaşabilmek için bu değişime uyum sağlayabilmeliler. Bankalar arası kart merkezlerinin verdiği 2010 verilerine göre Türkiye’de internet üzerinden alınan ürünler arasında konaklama, uçak bileti, otel rezervasyon, araç kiralama gibi turizmle ilgili hizmetler toplam pastanın yüzde 25’ini oluşturuyor. Türkiye’deki e-ticaretin yüzde 25’i turizm sektörüne yönelmiş durumda ve bu ara giderek açılıyor.

 

* İnternetin turizm sektöründeki satışlara etkisi?

 

Deniz Özkan:

 

Comscore raporlarına göre Google’ın Türkiye ve dünya pazarı kullanım verilerine baktığımızda Türkiye’de yüzde 98 olduğunu görüyoruz. Ayrıca internet kullanıcılarının yüzde 57’si TV’de reklam izledikten sonra internetten araştırma yapıyorlar. TGI raporları ise internet kullanıcılarının tatil planı yapmadan en az bir iki ay öncesinde araştırma yaptıklarını söylüyor.

 

Renay Keskin:

 

Google yüzde 98 oranında kullanılıyor Türkiye’de, o halde tatil satışlarında internetin  kullanımından çok, “nasıl” ı çalışmak gerekiyor. 2009 verilerine göre tatil kararlarında etkenler yüzde 35 ile aile oluyor, internet ise yüzde 18. Fakat tatil kararında bilgi edinme kaynağı yüzde 67 ile internet, yüzde 8 ile aile ve arkadaşlar. Yani internet bilgiyi sunuyor, etkileyiciliği az kalıyor. 2012 yılına oranlar birbirine bu hızla yaklaşırsa, internetin bir arkadaş gibi tatil tavsiyesi veren bir bireye dönüşmesini bekliyoruz.

 

* Yorum ve değerlendirme konusunda etkin siteler hangileri?

 

Yasemin Fidan Günaydın:

 

Değerlendirme konusunda bütün şikayet sitelerinde kurumsal hesabımızla aktif olarak bulunuyoruz ve yalnızca kendi ürünlerimiz ve bizden faydalanmış kullanıcıları değil bütün sektörü takip ediyoruz.

 

Deniz Özkan:

 

Otelpuan.com, Sikayetvar.com gibi siteler var fakat biz sadece şikayete odaklanmayıp değerlendirmeler, yorumlar, kullanıcılar tarafından paylaşılan görseller ve videolar için turizm içerik sitesi, bir başka deyişle turizm 2.0 sitemiz olan Gezikolik.com adresini yönetiyoruz. Ayrıca aynı hataları tekrar etmemek için rakiplerimizi de uğraştıran sorunları yakından takip ediyoruz. Nihayetinde bir çok ürünümüz sektörde ortak ürünler.

 

* Gezisitesi.com’un  sosyal medyada ne gibi faaliyetleri bulunuyor?

 

Yasemin Fidan Günaydın:

 

Gezisitesi.com olarak tek amacımız insanlara en uygun tatil ürünlerini en uygun fiyatlarla en hızlı şekilde sunmak ve onların bu hizmetten memnun kalmasıdır, bunun için de sürekli kendimizle rekabet halindeyiz. Sosyal medyayı müşterilerimizle iletişimimizi daha kuvvetli getirmek için kullanıp çok da olumlu sonuçlar alıyoruz. Gezisitesi.com’u Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralarda takip eden kullanıcılar promosyon ve fırsatlarımızdan anında haberdar olup bu avantajlarımızdan hemen faydalanabiliyorlar.

 

* Gelen talebe yanıt verebiliyor musunuz?

 

Deniz Özkan:

 

2010 yılında biz yüzde 60 büyüme hedeflerken yüzde 75 büyüdük ve bu süreçte de sürekli altyapımızı güçlendirerek büyümemizi sağlıklı ve istikrarlı tuttuk. Web sitemizi maximum ziyaretçiyi kaldırabilecek ve onlara hızlı bir şekilde hizmet verecek şekilde yapılandırdık.

 

* Reklam harcamalarınızda internetin payı ne kadar?

 

Deniz Özkan:

 

Reklam pazarlama bütçemizin yüzde 70’e yakınını dijitale yatırıyoruz ve yarısından fazlasını SEM oluşturuyor. Dijitale öncelik vermemizin sebebi ise bizim bir e-ticaret şirketi oluşumuz ve yatırdığımız bütçeyi planlayabiliyor, geri dönüşünü anlık takip ederek aldığımız raporlar sayesinde istediğimiz şekilde yön verebiliyor olmamız. Geri dönüş oranı, tıklanma sayıları, ne kadar kişi rezervasyona dönecek, bunların hepsini planlayabildiğimiz için dijital mecralar bizim için hayati önemde. Geleneksel medyayı tabii ki kullanıyoruz fakat geçtiğimiz yıl gazeteye ayırdığımız bütçeyi bu sene yarı yarıya azalttık ve bunu dijitale kaydırdık.

 

Renay Keskin:

 

Diğer firmalara kıyaslandığımız zaman söylenebilecek çok önemli bir husus bizim yalnızca online olarak çalışmamızdır. Diğer firmalardan farklı olarak bizim yatırımlarımız ve yönelimlerimiz tamamen dijital.

 

* 2010 yılı nasıl geçti?

 

Deniz Özkan:

 

Hızlı bir büyüme yakaladık, Doğan grubunun verdiği güvenin de etkisi var ve bunu çok iyi kullandık. Doğan grubu imajı kullanıcılarda oluşabilecek soru işaretlerini ortadan kaldırıp onun yerine güven veriyor. 2010 senesinde internetin ve e-ticaretin artan trendine ayak uyduran bir şirket olmamız bize büyük avantajlar sağladı. Geçtiğimiz yıl, Amerikada düzenlenen ve seçiçi kurulda Yahoo yöneticileri gibi sektörde adı geçen kişilerin yer aldığı Davey Award yarışmasında online-marketing kategorisinde Silver ödül kazandık. Ayrıca gazete ilanlarımıza smart phone kullanıcıları için barkodlar ekleyerek aslında geleneksel reklam anlayışını digitalle aktaran ilk turizm e-ticaret şirketi olduk.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.