Dağılan turizm masasını toplama zamanı

Geçtiğimiz ay İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşen “İstanbul’un Turizm Değerleri” başlıklı panele katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın “yatak arzının fazlalığına” dikkat çekerek; bu konuyla ilgili gerekli düzenleme ve sınırlamaları hayata geçirmek için çalışmalar yürütüldüğünü ifade etmesi, çok önemliydi.

Murat Toktaş Murat Toktaş 31/12/2019 23:40
Dağılan turizm masasını toplama zamanı

Murat Toktaş - KATİD Başkanı / TÜROYD Yönetim Kurulu Üyesi

Sosyal medyada işlenmeyen bu konu;  yıllardır biz otelcilerin ısrarla teklif ettiği, bakanlığa önerdiği, hatta hayata geçmesi için neredeyse “yalvardığı” bir konuydu. Sayın Avcı’nın konuyu gündeme getirmesi, bu işi gündemde tutmak ve kamuoyu oluşturmak için uygun bir ortam oluşturdu. Neden camiamızda bu konuda gündem oluşmadı, onu da pek anlamış değilim. Biz değil miydik arz talep dengesinin bozulduğundan dert yanan?

Kontrolsüz büyüme her yerde. İstanbul, Ankara, İzmir, Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere birçok Anadolu şehrinde kontrolsüz büyüme yaşandı ve ne yazık ki hala devam ediyor. Bize ne kadar çok otel, o kadar çok turist ve istihdam dendi. Bu yatırımların inşaat sektörüne de büyük hareketlilik sağlayacağı söylendi.

Ya sonrası…

Hepsi doğru ama ya sonrası? Baştan beri turist sayısına odaklandık ve bu konuda hep desteklendik ama, durmayı bilemedik Arz talep dengesinin bozulmasından dolayı da, elimizdeki tesisleri rakiplerimizin sattığı fiyata satmayı, hizmetimizin karşılığını almayı başaramadık. Her geçen yıl fiyatlarımız biraz daha geriye gitti ve elimizde ciddi bir yatırım stoku oluştu. Sonunda da rekabet gücümüzü kaybettik. 

Yaşanan en ufak aksaklıktan bile, büyük oranda etkilendik. Ortalama kişi başı turist harcaması 1.000 Dolar’dan 650 Dolara kadar geriledi ve biz kaybettik. Ülke ekonomisi için bu kadar büyük bir önemi olan sektörün boş bırakılmaması, planlamasının yapılması gerekiyordu olmadı, umarım olacaktır.

Bu arz fazlası ne yazık ki turist öldürdü. Evet, yanlış okumadınız ne yazık ki Akdeniz’de, Ege’de onlarca turist öldü bu sebepten. Şartlar böyle olunca, ucuza satılan Her şey Dahil odaların giderleri nasıl düşürüldü sanıyorsunuz? Bu kervana kötü niyetli insanlar da katılınca patatesten kaşar, süt tozundan yoğurt, etil alkolden içki ürettik, kalitemizi imajımızı bozduk. En başta sektörü, yatırımcıyı öldürdük.

İspanya geçen sene Barselona’da turizm yatırımlarını geçici olarak durdurdu. Nedenini de şu cümleyle açıkladılar:  “Arz talep dengesinin bozulması nedeniyle bölgede tesislerin kendi arasında yaptığı rekabetten dolayı düşen oda fiyatları”. İşte olay bu kadar basit, tek cümle.

Biz de ülke envanterini çıkararak, her bölgenin/destinasyonun oda ihtiyacını belirleyebiliriz. Çıkan sonuca göre de yatırım izni verebiliriz. Ayrıca, hangi kategoride otele ihtiyacımız olduğunu belirlemeliyiz. Tebessüm ettiğinizi hissediyorum. Ama itiraf edin; düşüncesi bile insanı mutlu ediyor, heyecanlandırıyor değil mi?

Sektörün, yatırımcının, çalışanın nefes almaya ihtiyacı var. Madem son 3 yıldır turizm masası dağıldı, şimdi yeniden kurmanın tam zamanı. Ama kurallarına göre...


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.