Çılgın Proje turizmi nasıl etkiler?

Bakan Günay ile eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliğinin (TUROB) Ataköy Sheraton Oteli'nde düzenlenen geleneksel yemeğine katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çılgın Proje turizmi nasıl etkiler?

Ertuğrul Günay, burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Kanal İstanbul projesine değinerek, projenin İstanbul'a, İstanbul turizmine, boğazına özel bir katkı anlamını taşıdığını belirterek, İstanbul'un tarihi ve eşsiz doğasının bu projeyle, İstanbul turizmine ait olacağını söyledi.

Bakan Günay, bakanlık olarak işlerinin ''Kolaylaştırmak'' olduğunu, bürokratik engeller oluşturmak olmadığını vurgulayarak, ''Turizm sektörü, Türkiye'ye sadece ekonomik olarak değil demokratik olarak ileriye taşıyan bir projedir, 21. yüzyılın sektörüdür. Bu sektöre yapılabilecek katkı, aynı zamanda Türkiye'nin bir arada yaşama bilincine, dünyaya açılma perspektifine, barışa yapılmış bir katkı olacaktır'' dedi.

Türkiye'nin müze fakiri olduğunu söyleyen Başbakanla ve siyasi bir kadroyla birlikte çalıştığını ifade eden Günay, şöyle devam etti:

'Bugün dünya çapında bir buhranı kırılmadan atlattıysak, bunu dayanışma sayesinde atlattık. Dünyanın her tarafına ulaşabilen bir ulaşım altyapısıyla yüz yüzeyiz. Bütün bu altyapı gelişmeleri sayesinde bugün biz bu noktaya geldik. Tarihi, çevreyi, kültürü yüksekte tutan bir anlayışla bugün dünya turizminde bir marka haline gelmeye başladık. Sadece gelenlerin sayısı artan bir ülke değiliz, gelenlerin farkındalık hissettiği, beğeniyle ayrıldığı, tekrar gelme isteğini içinde duyduğu bir ülke haline gelmeye başladık. Sanıyoruz asıl başarımız buradadır. ''

Günay, göreve geldiği günden itibaren İstanbul'la ilgili birçok gayretlerinin bulunduğunu ve Topkapı Sarayı'nın bunlardan birisi olduğunu ifade ederek, '' Topkapı Sarayı'ndaki Milli Savunma Bakanlığının kullandığı tedarik depolarını bugün itibariyle fiilen de teslim aldık. Topkapı depoları artık bizimdir'' dedi.

Günay, bakanlığın bu depoları Topkapı Sarayı'nın ihtiyaçları çerçevesinde sosyal etkinlikler için kullanacağını söyledi. Ertuğrul Günay, İstanbul'la ilgili güzel bir gelişme bulunduğunu ifade ederek, ''İstanbul, 29 Mayısta yepyeni, dünya ölçeğinde kültür ve kongre merkeziyle tanışacak ve karşılaşacak'' diye konuştu.

Gürültü yönetmeliğiyle ilgili geçmişte bazı sorunlar yaşandığını da hatırlatan Günay, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, çok hassas alanların yeniden düzenlendiğini, konutların ve eğitim kurumlarının çok hassas alan olmaktan çıkarıldığını söyledi.

Bakan Günay, ''Kapalı olmak kaydıyla artık hiç kimsenin mekanına herhangi bir müdahale söz konusu değil'' dedi. Bundan sonra bu tür sorunların yaşanmayacağını kaydeden Günay, ''Biz, Türkiye'de turizmin taşıdığı önemin bütün bakanlıklar olarak farkındayız. Turizm sadece ekonomik gelişim kapısı değil, sosyal dönüşüm kapısıdır, bir barış projesidir. Bunun farkındayız'' diye konuştu.

Günay, bir kaç saat önce eline geçen TÜİK verilerine göre, bu yılın ilk 3 ayındaki turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 17,2, turizm gelirlerinde de yüzde 28,5'luk artış görüldüğünü belirterek, böyle devam edilmesi halinde bu yılın yüzde 10'un üzerinde bir ortalama ile kapatılacağını söyledi.

-''YATIRIMCI TELAFFUZUDUR''-

Marmaray kazıları sırasında Yenikapı'da ortaya çıkan tarihi eserlere Başbakan Erdoğan'ın ''çanak-çömlek'' nitelendirmesiyle ilgili bir soruya da Bakan Günay, bu eserlerin gereği gibi değerlendirildiği ve arkeoloji müzesinin bir bölümünde sergilendiği ve metro içinde bir müze yapmak projesi bulunduğu yanıtını verdi.

Kültür Bakanı Günay, ''Bu, bir yatırımcı telaffuzudur. Yani yatırımın hızlı gitmesi noktasında zaman zaman böyle şeyler söylenir. Ama biz gerekenleri yerine getiriyoruz. Buradan çıkan ve İstanbul'un tarihini 8 bin yıl eskiye götüren bütün eserleri gerekli yerlerde sergilemeye, korumaya çalışıyoruz'' dedi.

Günay, Kars'taki İnsanlık Anıtı heykelinin yıkılmasıyla ilgili soru üzerine de ''Söylenecek bir şey yok. Ne yazık ki 2006 yılında benden önce başlanmış bir proje vardı ve gereken özen gösterilmemiş. O özensizliğin ağır biçimde bedellerini ödüyoruz. Böyle bir sorunla karşı karşıya kalmaktan üzüntü duyuyorum ama bana atfedilecek herhangi bir kusur varsa cevabını vermeye hazırım'' diye konuştu.

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da turizm ve ulaşımın birbirinden ayrılmayan iki önemli sektör olduğunu belirterek, turizmin gelişmesinin ulaşım alanının artmasına bağlı olduğunu söyledi. Yıldırım, turizm sektörünün hedeflerinin 2023 hedefleriyle karşılaştırıldığında Türkiye'nin ekonomik olarak 2023 yılında ilk 10 arasında yer almak istediğini, oysa turizm sektörünün daha şimdiden ilk 10 ülke arasında bulunduğunu, ülke hedeflerinin daha önünde gittiğini anlattı.

TUROB Başkanı Timur Bayındır ise ülkenin dünya turizminde artık ilk 10 ülke arasında olduğunu vurgulayarak, son 30 yılda elde edilen başarının sebebinin hükümetlerin, kültür, ulaştırma bakanlıklarının, kamu ve yerel yöneticilerin, sivil toplum örgütlerinin, özel sektör gibi tüm birimlerin güçlerini birleştirerek sinerji oluşturduğunu kaydetti.

Bayındır, gelen turist sayısı bakımından Türkiye'nin 2002 yılında 17. sırada yer alırken, 2009'da 7. sıraya yükseldiğini, turizm gelirleri açısından da 12. sıradan 9. sıraya çıktığını kaydetti. Turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayındır, bunu sağlayacak en önemli konulardan birinin de ulaşım olduğunu ifade etti.

Bayındır, 2023 yılı turizm hedefinin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar döviz girdisi olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından, Timur Bayındır, Günay ve Yıldırım'a birer hediye verdi. Bakan Günay da Timur'a bakanlığının çalışması olan bir kitabı hediye etti. (HT)

 

.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.