Çeşme'de milyar dolarlık iptal şoku...

Çeşme'nin 2006'da başlayan ve ancak beş yılda karara bağlanan turizm planları, iptal edildi. Bu kararla yaklaşık 1 milyar dolarlık turizm yatırımı "kadük" oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çeşme'de milyar dolarlık iptal şoku...

Çeşme'yi planlı bir turizm cennetine çevirecek olan plana, 2006'da Kültür ve Tabiat VariiKiannı Koruma izin ve onay vermişti. Başkanlığını Prof. Dr. Tankut Ünal'ın yaptığı, Doğa Koruma Uzmanı Doç.Dr Emre Madran'ın da yer aldığı SİT Kurulu, alü ay süren bir incelemeyle, Çeşme- Alaçatı'da revizyon planı hazırlamış, Çeşme'de birinci derece doğal sit alanların bir bölümü, ikinci dereceye, ikinci derece alanlar da üçüncü dereceye transfer edilerek, planlı ve doğaya zarar vermeyecek şekilde yatırımların önü açılmıştı. Turizm Bakanlığı, SİT Kurulu'nun onayı ve gözetiminde, Çeşme'nin 25 binlik turizm gelişme planlarını hazırladı. Belediye, uygulama için Koruma Planları yaparak, Çeşme'yi bir turizm cennetine dönüştürecek adımı attı.

Yatırımlar bekleyecek Dalyan, Fener, Çiftlik, Altınkum, Ayasandra, Top Burnu, Pırlanta Plajı'nı da kapsayan SİT onaylı yeni planlara, Çevre Koruma Derneği'nce yapılan itiraz sonucu İdare Mahkemesi plana iptal kararı verdi ve sonuç Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirildi.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoglu, iptal karannı, "Eller havaya vaziyetinde, kafayı yemiş olarak göbek atmaktan başka çaremiz yok" sözleriyle değerlendirdi. Tütüncüoglu'na göre, Çeşme turizminde ve ilçenin gelişmesinde tekrar beş yıl geriye dönüldü ve onca yıl kaybedildi. Şimdi Turizm Bakanlığı'nın İdare Mahkemesi karanna Danıştay'da itiraz etmesi bekleniyor. Ancak eskiden Danıştay 6. Daire'ye yapılan itirazlar yeni düzenlemeden sonra 14. Daire'ye yapılması gerekiyor. Danıştay 14. Daire ise henüz kurulmadı. 2 yıl bekleme süresi var. (Haber Ekpres)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.