Çatalca, turizmde hedef büyüttü...

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çatalca Kaymakamlığı, Çatalca Belediye Başkanlığı ve Çatalca Kültür ve Turizm Derneği işbirliğinde Çatalca’da 26 Nisan 2012 Perşembe günü mevcut turizm potansiyelinin geliştirilmesine yönelik çalıştay düzenlendi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Çatalca, turizmde hedef büyüttü...

Çalıştayı düzenleyen kurumların temsilcileri yanı sıra TURSAB, TUROB temsilcileri, muhtarlar, İl Genel Meclisi ve İBB Meclis üyeleri, turist rehberleri ve bölgede çalışmalarını sürdüren akademisyenler çalıştayda yer aldı. Çalıştayda Çatalca’nın kültürel miras, doğa, deniz ve tarım potansiyelinin bir turizm ürününe nasıl dönüştürüleceği müzakere edildi.

İlgili kurumlardan, turizm sektöründen ve yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasında Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, "İstanbul’un turizm siyasetini geliştirirken her bir ilçeyi çalışmak durumundayız. Bu kapsamda ilk defa Çatalca ilçemizde bir çalışma yapıyoruz. Amacımız bugün Çatalca ile ilgili, Çatalca turizminin gelişmesine yönelik teorik bilgiyi ortaya koymak. İkinci aşamada bu ürettiğimiz bilgiyi pratiğe geçirmek önemli. Bu da Çatalca halkının sahiplenmesi ile olabilir. Biz her zaman destekçi ve takipçiyiz. Ama Çatalcalılar işin sahibidir" dedi. 

Çalıştayda bir konuşma yapan Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan: da, "Ülkemizin her köşesinde turizm ile alakalı kapasite var. Ama Çatalca’da bu gerçekten fazlasıyla var. Çatalca’nın en büyük avantajı 13 Milyonluk İstanbul’a çok yakın olmak. Sanayileşme açısından Çatalca’da, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan bölgesi olması sebebi ile büyük kısıtlamalar bulunmakta. Dolayısıyla yerli halkın geçinmesi ve kalkınması için geriye tarım ve turizm kalıyor. Tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyor, bu çalışmanın Çatalca için çok güzel çalışmaların başlangıcı olmasını diliyorum” dedi.
 
Çalıştayın sabahki ilk bölümünde katılımcılar, sahip olunan imkanlar ve neler yapılabileceğine yönelik fikirlerini ortaya koydular. Ardından Mübadele Müzesi ve İnceğiz mağaralarının ziyaret edilmesi gerçekleşti. Çalıştayın II. Bölümünde ise ilk bölümde oluşan fikirler üzerinden bunların Çatalcaya olumlu olumsuz neler getirebileceği ve somut olarak nereden başlanacağı üzerine görüşler belirtildi.

 

Ortaya çıkan konu başlıkları şu şekilde oldu:

“Çatalcanın ‘mesire yeri’ imajının ötesine geçerek günübirlik ve hafta sonu tatilleri için özel ilgi alanlarına yönelik sürdürülebilir bir turizm destinasyonu haline gelmesi” temel hedef olarak ortaya çıktı. Bu hedef doğrultusunda aşağıda sıralanan öneriler geliştirildi.

Seyahat acentaları ve basına yönelik info tur düzenlenmesi

*  Ev pansiyonculuğu yapılabilecek köylerin tespit edilmesi ve bu köylerde ev pansiyonculuğunun desteklenmesi, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak yöre halkına pansiyonculuk ve turizm hakkında eğitim verilmesi.

* Yerel yemeklerin tanıtılması ve markalaştırılması, şehir içindeki esnaf lokantalarının desteklenmesi ve bu konularda eğitim verilmesi.

* Şehir merkezindeki tescilli sivil mimarlık yapılarının hazırlanmış olan projelere göre restorasyonu için imkanların araştırılması.

* Su kemerleri için çevre düzenlemesi, ziyaret edilebilir hale getirilmesi.

* Müze ile Türkiye ve Yunanistan’da bulunan mübadil dernekleri/vakıfları arasında ilişki kurulması, bu konuda etkinlikler düzenlenmesi.

* Belediye tarafından tanıtım amaçlı web sitesi kurulması, bu sitede sadece Çatalcanın tarihi ve doğal çevresinin tarife dayalı tanıtımı değil yapılabilecek faaliyetlerin de tanıtılması (yürüyüş rotası, bisiklet rotası, gezilebilecek yerler, alınabilecek ürünler vb) ve sitede indirilebilir haritalar, fotoğraflar gibi ziyaretçilerin kullanabileceği malzemelerin olması.

* Evler ve işyerleri için “en güzel balkon”, “en güzel cephe”, “en temiz sokak”, “en hijyenik lokanta” gibi yarışmalar düzenlenerek halkın motive edilmesi ve ilgisinin arttırılması.

*  Şehir içinde küçük oteller yapılması.

*  “Organik tarım” ve “İyi tarım”ın desteklenmesi, üreticilere eğitim verilmesi, satış-pazarlama konusunda desteklenmeleri.

*  Yürüyüş ve bisiklet parkurları oluşturulması.

*  Karavan ve camping alanı yapılması.

*  Kuş gözlemciliği ve mağara turizmi gibi özel ilgi alanlarına yönelik turlar düzenlenmesi.

* Arkeolojik alanların korunması için güvenlik önlemlerinin artırılması (mobesa kurulabilir)

* Çalıştay grubunun çalışmaya devam etmesi.

* Uluslararası tren yolu ve yeni tren istasyonunun getireceği etkilerin düşünülmesi.

* Erguvan Festivali’nin geliştirilmesi.

* Tüm bu çalışmaların kısa vade ve 3 yıllık orta vadede yapılabilecekler olarak planlanması

Sonuç olarak, Çatalca’nın turizm alanında birçok imkana sahip olduğu, bunların nasıl geliştirileceği, nasıl tanıtılacağı, pazarlanacağı üzerine birçok fikir ve strateji oluşturuldu. Çalıştay grubunun çalışmalarına devam etmesi, kısa ve uzun vade stratejik planların ortaya konması ve bu kapsamda sağlıklı bir gelişme üzerinde çalışılması kararlaştırıldı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.