Bu kentteki rezervasyonların % 95'i iptal...

Suriye’de geçen aylarda başlayan ve hala devam eden iç karışıklık nedeniyle iki ülke arasındaki turizmin olumsuz etkilendi. Tur operatörleri, "Her şey çok güzel giderken Suriye’deki olaylar tabloyu bir anda tersine çevirdi. Şu an Ortadoğu ülkelerinden kentimizdeki otellere rezervasyon yaptıranların yüzde 95’i iptal etti" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bu kentteki rezervasyonların % 95'i iptal...

Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapılarıyla bu ülkeyle bağlantı kurulan Hatay’da da, Suriye’deki olaylar nedeniyle, son günlerde otel rezervasyonlarının iptal edildiği, günü birlik turların bitme noktasına geldiği, bazı şirketlerin ise tur satışlarını iptal yoluna gittikleri öğrenildi.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, vizesiz geçiş uygulamasıyla büyük hareketlilik yaşanan Ortadoğu ülkelerine olan turlarda, Suriye’deki olayların ardından olumsuz tabloların yaşanmaya başladığını söyledi.

Suriye’nin yanı sıra Mısır, Tunus ve Fas’a da sattıkları turların etkilendiğini ifade eden Polatoğlu, "Artık insanlar buralara gitmeye korkar hale geldi. Şu an sadece ticari geçişler var. Suriye’de olayların arttığı cuma günleri ticari geçişler de bitiyor. Artık iki ülke arasında gelen giden yok. Suriye’deki olayların ardından turlar Avrupa ülkelerine doğru kaydı. Muhafazakar kesim daha çok Balkan ülkelerini tercih etmeye başladı. Bu kapsamda, tur şirketleri, Balkan turlarına cami, medrese gibi yerleri de ekleyerek, Ortadoğu’daki kaybı burayla kapatmaya çalışıyor" diye konuştu.

Antakya Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu da, iki ülke vatandaşlarının vizesiz geçiş uygulamasının nimetlerinden yararlandığını, bunun ekonomiyi canlandırdığını söyledi.

Hatay’ın Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinde bulunan sınır kapılarında vizesiz geçiş uygulamasıyla büyük hareketlilik yaşadığını ifade eden Nacioğlu, bu tablonun son günlerde yerini sessizliğe bıraktığını belirtti.

OTEL REZERVASYONLARININ YÜZDE 95’İ İPTAL

Suriye’de özellikle cuma günleri yoğunlaşan olayların ardından öncelikle kentteki otel rezervasyonlarının iptal edildiğini vurgulayan Nacioğlu, şunları kaydetti:

"Vizesiz geçişle birlikte iki ülke arasında turizm başta olmak üzere birçok alanda hareketlilik yaşadı. Günübirlik Suriye’ye giden ve Türkiye’ye gelenlerin sayısı vizesiz geçişle birlikte adeta ikiye katlandı. Her şey çok güzel giderken Suriye’deki olaylar tabloyu bir anda tersine çevirdi. Şu an Ortadoğu ülkelerinden kentimizdeki otellere rezervasyon yaptıranların yüzde 95’i iptal etti. Otellerimiz yine dolu, ancak bunlar Avrupa ve diğer ülkelerden gelenlerden oluşuyor. Ancak komşumuz Suriye ve Ortadoğu ülkeleriyle olan ekonomik ilişkiler zedelendi."

"SURİYE'YE YAPILAN GÜNÜ BİRLİK SEFERLER DE KESİLDİ"

Yakın zamana kadar Türkiye ve Suriye arasında günübirlik turların da çok fazla olduğunu ifade eden Nacioğlu, "Farklı kentlerden Hatay’a gelenlere turizm şirketleri bir günlük de Suriye gezisi ekliyordu. Bu da vatandaşları farklı bir ülkeyi görme adına cazip geliyordu. Günde en az 15 otobüs bu şekilde Suriye’ye gidiyordu. Ancak Suriye’deki olayların ardından günübirlik turlar da bitme noktasına geldi" dedi.

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz ise, Suriye’deki olayların Hatay’daki esnafı da olumsuz etkilediğini söyledi. Suriyelilerin kente, mobilya, ayakkabı ve giyim alışverişi için günübirlik geldiğini anlatan Teksöz, bunun da esnafın yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Son günlerde çarşıda Suriyelileri görmenin neredeyse imkansız hale geldiğinin altını çizen Teksöz, "Artık, iki ülke arasındaki giriş çıkış yapan vatandaş, yok denecek kadar az. Eskiden her yerde Suriyeli görürken şimdi adeta mumla arar hale geldik. Aynı şekilde Türkiye’den Suriye’ye gidenler de yok" diye konuştu. Teksöz, Suriye’deki karışıklığın bir an önce son bulmasını temenni ettiklerini söyledi. (Milliyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.