BRÜKSEL BULUŞMAMIZ
Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu Türk Turizmin enine boyuna tartışıldığı önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Avrupa
Parlamentosu Milletvekili, “Friends of Turkey” kucusu, Ulaştırma ve Turizm
Komisyon Üyesi ve Türkiye- AB Karma Parlamento üyelerinden İsmail Ertuğ’un himayelerinde
gerçekleştirilen “AB Sürecinde Türk Turizmi” konulu panele Kültür ve Turizm
Bakanımız Ertuğrul Günay, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi
Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve
şahsım konuşmacı olarak yer aldık.
Panelin açılışını “Friends of Turkey” Başkanı Slovenya eski Başbakanı Peterle’nin gerçekleştirdiği bu önemli buluşmaya Avrupa Parlamentosu SPD Milletvekili İsmail Ertuğ başkanlık etti. Kendisinin de turizm danışmanı olarak son dönemde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üniversite buluşmaları olarak gerçekleştirdiğimiz panellerin devamı niteliğinde yüksek düzeyde bir buluşmayı hedeflediğimiz bu toplantıda tartışılan konular Türk turizminin yakından tartıştığı konular idi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Türk turizminin son yıllarda ortaya koyduğu başarının ayrıntılarını detaylı bir analizle paylaştığı panelde son on yılda gelinen nokta ve Türk turizmi açısından AB’nin önemi öne çıkan konulardan idi. Alternatif turizme bakışı, sanat-turizm ilişkisi ve Türk mutfağının turizmde etkin rol üstlenmesi konusundaki görüşleri de önemli ayrıntılar idi. Turizm ve barış kavramına da vurgu yapan Sayın Bakan, Türkiye’nin değerleri ile her anlamda kucaklayıcı rol üstlendiğini ve bunun en iyi uygulanmasının da turizmde görüldüğünü belirtti.
Türkiye’nin ilk “yavaş şehri” olan Seferihisar’ın başarılı belediye başkanı Tunç Soyer’in turizmde yeni gelişim modeli olarak adlandırabileceğimiz “citta slow”’u yapılan somut adımlar ile dinleyicilerle paylaşması dikkat çeken bir sunum idi. Yerel halkın daha yoğun turizmle kucaklaşması, sürdürülebilir turizmi gerçek anlamda uygulamaları çabaları ve diğer bölgelere örnek teşkil etmesi Seferihisar’ı diğerlerinden ayıran bir özellik olarak Avrupa Parlamentosu’nda ön plana çıkardı.
İzmir Katip Celebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Demir ise yaptığı konuşmasında Türk turizminin geldiği noktanın büyük bir başarı örneği olduğunu ve bu başarının anlaşılması için geçmişteki deneyimlerin ve ortaya konan çabaların da dikkate alınması ile Türk turizminin başarısının çok daha net anlaşılacağını ifade etti. 1980’lerden günümüze kadar olan Türk turizm gelişimini de paylaşan Prof. Demir Türkiye’nin bu başarılı ivmesinin devamına inandığını da sözlerine ekledi.
Konuşmacı olarak benim de yer aldığım bu panelde daha çok AB süreci ve bu süreçte Türk Turizminin başarısı üzerinde detaylı bir analiz yapmaya çalıştım. Müzakere sürecinde olan bir Türkiye’nin örnek başarısının ardında mevcut potansiyelinin bilincinde olan bir yaklaşım yattığını ve stratejik anlamda ortaya konan çabaların sonuçlarının görülmeye başlandığını paylaştım. Örneğin sadece turizmin uygulamadaki başarısı yanında turizm eğitimi konusunda da dünyada örnekle gösterilmeye başlanan ülkelerden olduğunu Almanya üzerinden örneklerle de ifade ettim. Türkiye’nin tanıtım stratejisi ve değerlerimizin daha fazla ön plana çıkarılması ile insanların daha fazla kaynaşacağı ortamların yaratılacağına da inandığımı sözlerime ekledim.
9 Mayıs Avrupa Günü’nde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirdiğimiz bu panelin politik arenada Türk turizminin elde ettiği başarının iyi anlaşılması anlamında büyük ses getirdiğini görmekten son derece mutluyum. Turizm barışa hizmet edecek en önemli kavramlardan. Bizler de bu önemli günde “Yurtta Barış, Dünyada Barış” felsefesiyle yetişen nesillerin evlatları olarak turizmin sadece ekonomik bir girdi sağlayan klasik algılaması dışında insanları kucaklayan, bir araya getiren ve barışa hizmet eden özelliğinin de gözlerden kaçmaması gerektiğine Avrupa Günü’nde Brüksel’den ses vererek katılmak istedik.
Barış dolu günlere…
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: