BİR ANNENİN DİJİTAL FERYADINA İTHAFLA
Gecenin kör karanlığı, ateşi yükselmiş çocuğunun başucunda nöbet tutan annenin endişesini ancak anne olan bilir, yüreği olan anlar.
Erkin Usta’nın yansıttığı ve geçmişten bugüne karakteri değişmeyen ‘hüzün’; bugün iletişim imkânlarındaki inanılmaz gelişim, internet, sosyal medya sayesinde bambaşka bir kimliğe büründü.
Artık çocuğunun sağlık durumundan endişe eden anne, hüznünü aynı anda sosyal medya sitelerinde paylaşıyor, bir nebze olsun rahatlıyor.
Bir taraftan ‘dijitalleşen sosyalleşme’ eleştirilerine kısmen hak versem de, diğer taraftan hiç alışık olmadığımız bir ‘birlik olma/birlikte hareket etme’ ruhunun varlığını da inkâr etmemek gerektiğini düşünüyorum.
* * **
Geçtiğimiz Pazar Günü, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Genç Nota Liseler Arası Müzik Yarışması’nın büyük finali Ankara Anıtpark’ta yapıldı.
Başvuran 135 okuldan 35 tanesinin grubu önceden katıldıkları elemelerde başarı göstererek, finalde yarışmaya hak kazanmıştı. Yarışma sonrasında internette, sosyal medya sitelerinde paylaşılan fotoğraflara, videolara göz attım. Yorumları okudum.
Tüylerim diken diken oldu, içim ürperdi.
Önemli bulduğum bir şeyi fark ettim. Türkiye genelinde bir lisenin ortalama öğrenci sayısının 500 olduğu varsayılırsa, 135 okul 60 binin üzerinde öğrenci demekti. Arkadaşları, velileri ve kültür ile sanata gönül vermiş kitleleri hesaba kattığınızda, sayıları yüzbinlerle ifade edilecek bir topluluk için Genç Nota Yarışması, çok özel ve çok önemliydi.
* * *
Ben final yarışmasına Ankara dışında olduğum için katılamadım, ancak sonrasında düzenleyen arkadaşlarımı arayıp bilgi aldım, aktaracakları değişik anekdotları olup olmadığını sordum.
Finalde yaşanan pek çok şeyi anlattılar. Bir tanesini sizlerle paylaşayım.
Biliyorsunuz Anıtpark, Anıtkabir’in hemen yanında ve sahnesinde dururken Anıtkabir’i bütün ihtişamı ile net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Genç Nota’ya Bursa’dan katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi’nin gurubu sahneye çıktığında, solist arkadaşım kısa bir takdim yapmış, ardından “Atam, şarkımızı söylemeden önce sana selam ederim” demiş ve şık bir asker selamı çakmış Anıtkabir’e doğru.
O sahneyi göremedim ama dinlerken bile duygulandım, heyecanlandım.
Ve bir de dipnot düşeyim.
Yarışmaya Ankara, İzmir, Antalya ve Eskişehir’in yanı sıra Trabzon, Bursa, Manisa, Aydın ile Denizli’den okullar da katıldı.
* * *
Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği olarak biz de her yıl olduğu gibi, belki de Türkiye’nin lise çağı yaş grubuna yönelik en büyük gençlik organizasyonuna elimizden geldiğince katkı verdik.
Sadece biz değil, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Genel Müdür Abdurrahman Çelik, Genç Nota Liselerarası Müzik Yarışması’nı ve yüzbinlerce genç ile ailesini kucakladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çorbaya tuz katmak için talimat verirken bir an bile tereddüt etmedi.
Yıllardır ‘kültür ve turizm işletmecisi’ olarak bu sektöre gönül veren birisi olarak ben, bugüne kadar Bakanımızın ve Genel Müdürümüzün ‘doğru olan ve doğru amaca hizmet eden’ bir projeye destek vermediğine zaten şahit olmadım.
Bugünün gençleri, yıllar sonra toplumun yetişkinleri olduklarında eminim ki bu etkinliğin kendilerine ve Türkiye sanatına kattığı değeri; dijital platformlarda ‘Öyle bir geçmedi zaman, doğru gelişti ve geldi’ diyerek anlatacaklar.
Erkin Koray üstada da bu köşeden sonsuz sevgiler, sonsuz selamlar.
GENÇ NOTA’NIN GİZLİ EVRENSELLİĞİ
Yarışmaya bugüne kadar canı gönülden destek veren Anadolu Kültür ve Turizm İşletmecileri Derneği’nin Başkanı olarak ve Hürriyet Gazetesi’nin affına sığınarak bir de öneride bulunmak istiyorum.
Yarışmaya her yıl katılan İzmir Atatürk Lisesi, sahneye Amerika’dan gelen değişim öğrencilerini de müzik guruplarına dahil ederek çıkıyor.
Hatta bu yıl, Çankaya İMKB Turizm ve Otelcilik Meslek Okulu’nun grubunun solisti, Kazakistan uyruklu bir genç kızımız idi.
Bana göre bu durum, Genç Nota’nın uluslararası bir enerjiyi depolamaya başladığını gösteriyor.
Önümüzdeki yıl Genç Nota, İzmir’de uluslararası bir kimlikle, ülkemiz kültür ve turizminin yabancı ülkelere tanıtılması gibi önemli bir misyonla gerçekleştirilebilir.
Çünkü halk türkülerimizin rock müzik yorumları yarışma sürecinde, küçümsenmeyecek kadar çoktu.
Gelecek Vaad Eden Enstrümanist Ödülleri’nden bir tanesi de, Neşet Ertaş ustanın bir parçasının düzenlemesine gitti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu topraklarda vücut bulmuş değerleri evrenselleştirmeyi her zaman başardı, Genç Nota’yı da sınırlarımızın ötesine taşımayı başarabilir.
Neden olmasın?
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: