Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı otele, kaçak bina iddiası...

Başbakanın açılışını yaptığı ve açılış töreninde ‘Bu otelin ismini değiştirin’ dediği otel hakkında ‘kaçak yapı’ gerekçesiyle törenden çok önce yıkım kararı çıkarılmış.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı otele, kaçak bina iddiası...

Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı otel, kaçak bina iddiası.


Başbakanın açılışını yaptığı ve açılış töreninde ‘Bu otelin ismini değiştirin’ dediği otel hakkında ‘kaçak yapı’ gerekçesiyle törenden çok önce yıkım kararı çıkarılmış.


Cumhuriyet gazetesinde yazısı çıkan Oktay Ekinci’nin haber ve yorumuna göre, ‘Başbakan, bir ucube otelin açılışını yaptı’

 

Cumhuriyet gazetesinde çıkan haber, şöyle devam ediyor:

 

“Erzurum Güncel- Başbakan’ın Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’na “Bu ucubeyi yıkın” dediği gün (8 Ocak) açılışını yaptığı otel aslında “kaçak”!!! Adı “Grand Castle” iken Erdoğan’ın isteğiyle “Büyük Kale” denilen otel için belediyenin resmen “yıkım kararı” bile var.


Buna rağmen ve hatta belediye başkanının da katıldığı törenle yasadışı otelin kurdelesini kesen Başbakan, her yönüyle bir “imar ucubesi”ne verdiği desteği acaba biliyor muydu?


Öykü şöyle: 70’lerin modern mimari üslubuyla kent merkezinde 5 katlı yapılan İş Bankası Binası, 2007’de satılmıştı. Kars Belediyesi’nce 2009’da onaylanan tadilat projelerine göre de yine “5 katlı” ve “dış cepheleri aynen korunarak” otele dönüşmesi için ruhsat verilmişti…

Ne var ki uygulamada hem cepheler tamamen değiştirilip hem de “kaçak 3 kat daha” eklenerek Kars’ın en “ucube” 8 katlı binalarından biri yaratıldı. Belediyenin yıkım kararına dava açan mal sahiplerinin, kaçak katları yıkacaklarına dair noterden “taahhütname” vererek otele işletme ruhsatı aldıkları da söylentiler arasında...

Şimdi insan merak ediyor; aynı zamanda kentsel sit alanındaki “5 kat” koşulunu da çiğneyen otelin açılışını yapan Başbakan, kaçak otelin değil de ‘İnsanlık Anıtı’nın yıkımını isterken tarihe geçecek çelişkisinin acaba farkında mıydı?

Ya Erzurum Koruma Kurulu’nun ‘İnsanlık Anıtına’ göz diken “milliyetçi” üyelerine ne demeli? Sit dokusunu “delen” ve kurulun onayladığı plandaki 5 kat kuralını dinlemeyen oteli görmeyip de heykelle uğraşmaları acaba ne anlama geliyor?

Yerel basındaki haberlere göre, açılışa katılan 9 bakan arasında Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kaçak otelin damında “Kars buradan ne güzel görünüyor” dedikten sonra eklemiş: “İnsanlık Anıtı bu dokuya hiç uymuyor!..”

Sayın bakan, belli ki pek beğendiği “suç”lu otelin, çoğu 2 ve 3 katlı eski taş binalardan oluşan tarih doku içindeki “ucube durumu” hakkında ne düşünüyor acaba?"


Oktay Ekinci/Cumhuriyet

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.