Bakanlıktan, "Kubilay" açıklaması...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Kubilay" filmiyle ilgili olarak basında çıkan, filmin bakanlığa verilen denetim kopyasının korsancılara sızdırıldığı yönündeki haberler üzerine, bir açıklama yayınladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Bakanlıktan, "Kubilay" açıklaması...

Bazı basın yayın organlarında 09.03.2011 tarihinde yayınlanan ve "Kubilay" filmi ile ilgili olarak Bakanlığımıza yönelik suçlamaları içeren haberlere ilişkin açıklama yapılması gereği duyulmuştur.

 

Söz konusu açıklama şöyledir:

 

"Bakanlığımıza 2009 yılında "Kubilay" adlı film için yapımcı firma olarak Gizem Ajans destek başvurusunda bulunmuş, proje dosyasında yönetmen olarak da Zeki Akıncı'nın görev alacağı belirtilmiştir.

 
Destek almak için başvuruda bulunulan söz konusu film projesi sinema alanında faaliyet gösteren meslek birliği temsilcilerinin çoğunlukta olduğu sinema profesyonellerinden oluşan ve kararlarını tamamen bağımsız olarak alan ve Bakanlığımızın bir üye ile temsil edildiği "Destekleme Kurulu" tarafından değerlendirilmiş ve destek alamamıştır.
 
Haberlerde adı geçen Faik Ahmet Akıncı'nın iddia ettiği gibi; proje, kurul üyelerinden yüksek puanlar da almamıştır. Destek talebinde bulunulan her proje, kurul üyelerince, senaryo ile birlikte proje dosyasında bulunan diğer belgeler ayrı ayrı incelenerek, değerlendirilmektedir. Senaryonun tek başına değerlendirilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle, söz konusu projenin adı nedeniyle destek almadığı yönündeki ifade gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

 

Kamu binalarında yapılacak çekimlerde ise Bakanlığımızdan izin alınması şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır. TBMM ve diğer kamu binalarında yapılacak çekimlerde, ilgili kuruluşlara doğrudan başvuruda bulunularak izin alınması gerekmektedir.

 

Haberlerde "Bakanlığımıza verilen denetim kopyasının korsancılara sızdırıldığı, üzerinde "Denetim Kopyası" yazılı filmin tezgâhlara ulaştığı" şeklinde yer alan ifadeler de gerçeklerle bağdaşmamaktadır. 29 Ekim 2010 tarihinde vizyona çıkan, 26.840 seyirciye ulaşan ve DVD'si yasal olarak satışa sunulan Kubilay adlı filmin kopyalarının Bakanlığımızca sızdırılması da mümkün değildir. Bakanlığımıza eser işletme belgesi almak üzere teslim edilen DVD'de "denetim kopyası" yazdığı beyan edilmesine karşın, söz konusu DVD incelendiğinde görüntülerde "Batı Yapım" adının yazdığı görülmüştür.

 

Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı gibi aylar öncesinden vizyona çıkan, DVD'si satışa sunulan film kopyasının; korsan film tezgâhlarına ulaşması Bakanlığımızın dışında gelişen bir olaydır. Basına yansıyan haber tamamen kişinin hayal ürünüdür. Bakanlığımız tarafından gerekli yasal işlem başlatılacaktır."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.