Bakan Kacır açıkladı... Türkiye'de yatırım teşvik sistemi değişiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım teşviki sisteminde değişikliğe gideceklerini açıkladı.

11/10/2024 13:15
Bakan Kacır açıkladı... Türkiye'de yatırım teşvik sistemi değişiyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yatırım teşvik sisteminde yerel kalkınmayı esas alan “şehir-ürün, şehir-sektör, bölge-sektör” eşleşmesine dayanan yeni bir modele geçileceğini açıkladı. Ekonomim'den Canan Sakarya'ya konuşan Kacır, söz konusu düzenlemeyi yakında kamuoyuma duyuracaklarını ifade etti.

Teşviklerde ciddi bir sadeleşmeye gideceklerini, bu çerçevede çok kapsamlı etki değerlendirmesi yaptıklarını kaydeden Bakan Kacır, “Daha iyi çıktı elde ettiğimiz alanları daha kuvvetli kılacağız, artık eskisi kadar anlamlı olmadığını değerlendirdiğimiz alanları teşvik sisteminden çıkaracağız” dedi.

Özellikle her şehrin sahip olduğu potansiyeli daha güçlü şekilde yatırımlara dönüştürecek, sektör- bölge, sektör- şehir eşleşmesini daha kuvvetli kılınacak bir teşvik sistemine geçileceğini söyleyen Kacır,  “Her şehirde öne çıkan alanlara çok ileri düzeyde teşvikler vererek, şehir ekonomilerini canlandıracağız." ifadelerini kullandı.

Kacır, yeni teşvik sisteminde kalkınma ajanslarının daha fazla devrede olacağı, bölgelerin yatırım süreçlerinde lokomotif rol üstlenecekleri bir model öngördüklerini belirtti. 26 kalkınma ajansı bulunduğunu hatırlatan Kacır, “Yakında ilan etmek üzere hazırlamış olduğumuz Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi ve bu stratejinin mütemmim cüzi olan bölge planlarını uygulamaya yönelik sanayi yatırımlarını ve diğer sektörlerde gerçekleşecek yatırımları doğrudan kalkınma ajanslarımızın öncülüğünde onların çabaları ile gerçekleştireceğiz. Kalkınma ajanslarımız, şehirlerinde bölgelerinde bu yatırımları gerçekleştirmek için adeta yarışacaklar” şeklinde konuştu.

"Teşviklerde ciddi bir sadeleşmeye gidiyoruz"

Yeni teşvik sistemiyle teşviklerde ciddi bir sadeleşmenin de beraberinde geleceğini ifade eden Bakan Kacır, bu çerçevede çok kapsamlı etki değerlendirmesi yaptıklarını belirtti. Kacır, teşviklerdeki sadeleştirmeye ilişkin olarak şöyle konuştu: “Daha iyi çıktı elde ettiğimiz alanları daha kuvvetli kılacağız, artık eskisi kadar anlamlı olmadığını değerlendirdiğimiz alanları teşvik sisteminden çıkaracağız. Bölgesel teşvik uygulamamızda özellikle 6. bölge dediğimiz bölgede verdiğimiz teşviklerin çok önemli sonuçları olduğunu görüyoruz.

Özellikle bu bölgedeki pek çok ilimizde terör meselesinin geride kalmış olması da bu teşvikleri çok daha anlamlı kıldı. Çünkü gerçekten bu bölgedeki organize sanayi bölgelerinde muazzam bir istihdam atağı gerçekleştirdik. Yine özellikle son yıllarda devreye aldığımız ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ gibi programlarda da çok nokta atışı doğrudan cari açığı kapatmaya yönelik yüksek katma değerli ürünlere ilişkin yatırımların çok hızlandığını müşahade ettik, önümüzdeki dönemde daha selektif bir bakış açısıyla bu teşvikleri uygulayacağız” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.