Babacan, "Cari açığımızı kapatması için turizme güveniyoruz"...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ülkemiz açısından turizm sektörü özellikle cari işlemler açığının finanse edilmesi, kapatılması noktasında bizim için son derece büyük önem taşıyor" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Babacan, "Cari açığımızı kapatması için turizme güveniyoruz"...

'Babacan, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinin, ''2010 Türkiye Turizminin Ekonomimize Katkısı'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, G-20 ülkelerinin GSYH'nin yüzde 5'inin turizmden geldiğini, bu oranın bazı ülkelerde yüzde 10'un dahi üzerine çıktığını ifade etti.

''Turizmin bizim için en önemli sonuçlarından bir tanesi istihdam'' diyen Babacan, ''Çünkü sektörün cirosunun ya da getirdiği dövizin miktarıyla şöyle bir orantı kurulup bakıldığında oluşturduğu istihdam rakamları gerçekten çok çok yüksek'' dedi.

 

Turizmin doğrudan ve dolaylı birçok sektörle etkileşim ve iletişim içinde olduğunu belirten Babacan, bu açıdan sektörün dinamik, hızla değişen, karmaşık ve çok boyutlu bir endüstri olma niteliği taşıdığını söyledi. Turizm sektörünün, vergi gelirleri, döviz girdisi, emek yoğun bir sektör olması ve sağladığı sosyal faydalar itibariyle pek çok ülke için ekonomik yapının vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayan Babacan, turizmin aynı zamanda farklı din, kültür ve ırktan insanların bir araya gelmesini sağlayarak, farklılıkların daha iyi anlaşılmasına karşılıklı anlayış ve hoşgörünün gelişmesine de vesile olduğuna dikkati çekti.

 

Dünya barışına da çok önemli katkısı olan sektörün, kültürleri ve uygarlıkları bir araya getiren bir köprü görevi gördüğünü, kültürel etkileşim yoluyla dünya barışının korunmasına da büyük katkı sağladığını belirten Babacan, şöyle devam etti:  ''Ülkemiz açısından turizm sektörü özellikle cari işlemler açığının finanse edilmesi, kapatılması noktasında da bizim için son derece büyük öneme haiz. Döviz darboğazlarının yaşandığı dönemlerde turizm bir bakıma çözüm sağlayan kalkınma mücadelemizde lokomotif rolü üstlenen sektörlerden birisi olmaya başladı, son yıllarda. Türkiye'nin ileriye dönük kalkınma stratejisinde de anahtar rolü oynayacak bir sektör olarak öncelik listelerimizde yer almakta.''

 

Babacan, Türkiye'nin coğrafi konum itibariyle Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının tam kesiştiği bir noktada yer alan eşsiz konuma sahip olduğunu, turizm noktasında doğal güzelliklerinin de başka önemli sermayesi ve değeri olduğunu kaydetti. Babacan, 2008 yılında Türkiye'nin en çok turist çeken ülkeler listesine bakıldığında sayı olarak 8. sıraya geldiğini, turizm gelirleri olarak da ''ne kadar dolar buradan geliyor'' noktasında 9. sırada yer aldığını söyledi.

 

''TURİZM GENEL YATIRIM TEŞVİK KAPSAMINA ALDIK''...

 

Turizmi genel yatırım teşvik kapsamına aldıklarını anımsatan Babacan, ''3 yıldızlı otelden başlayarak tüm otellerin Anadolu'nun her yerinde yatırım teşviki hak eden bir sektör olarak değerlendirdik'' dedi. Babacan, sektörün sorunlarının bir kısmına çözüm ürettiklerini, bir kısmına ilişkin çalışmalar yapıldığını ve bir kısmına ilişkin de bütçe imkanlarının el vermediğini sektör temsilcileriyle açıkça paylaştıklarını ifade etti.

 

Türkiye'nin kendi içindeki siyasi ve ekonomik istikrarın ve içinde bulunduğu bölgenin istikrarı ve güvenliğinin turizm açısından son derece önemli olduğuna dikkati çeken Babacan, ''Türkiye'nin dış politikada uygulamakta olduğu çizgi komşularıyla sıfır problem. Komşu ülkelere de bir bakıma istikrar ve barış ihraç eden bir ülke olmamız Türkiye'nin turizm potansiyelini artırıyor'' dedi. Turizmle alakalı KDV oranının düşmesinin önemli olduğunu, 10 puan birden düştüğünü, Kurumlar Vergisinin de indiğini anımsatan Babacan, bu uygulamaların turizm sektörüyle ilgili atmış oldukları önemli adımları olduğunu kaydetti.

 

Babacan, 2009 yılında küresel krize rağmen 168 tesise hazine müsteşarlı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Babacan, böylesine sıkıntıların ve risklerin olduğu bir yılda dahi turizm yatırımlarının ileriye baktığını söyledi. Pek çok sektörde olduğu gibi turizmde de rekabetin çetin olduğunu, rehavete hiç yer bulunmadığını ifade eden Babacan, ''(Biz artık bu işi yaptık, becerdik, iyiyiz) dediğimiz anda gerileme başlayabilir. Bizim sürekli diğer ülkelerle ve kendi kendimizle yarış halinde olmamız gerekiyor'' şeklinde konuştu.

 

''TÜRKİYE'NİN TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK''...

 

Türkiye'nin her anlamda turizm potansiyelinin yüksek olduğuna inandığını belirten Babacan, bunu sadece bir ümitle, olumlu bir hava çizmek için değil, inandığı için söylediğini kaydetti. Babacan, Erzurum'da önemli bir etkinlik için hazırlandıklarını, buna çok ciddi bir bütçe ayırdıklarını ve bunun kış turizminin Türkiye'de uluslararası boyuta getirilmesi için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Babacan, şunları kaydetti:

 

“Avrupa'nın pek çok kayak merkezinde kar kalitesiyle ilgili sorunlar var. Oysa Doğu Anadolumuz nemli bölgelerden, denizlerden de biraz uzak olduğu için kar kalitesi açısından gerçekten Avrupa'da eşi benzeri olmayan bir niteliğe sahiptir. Avrupa'da havaalanında uçaktan inip 15 dakika sonra pistlerde olabildiğiniz şehir sayısı çok azdır, Erzurum'un bu özelliği vardır. Biz devlet olarak bir yatırım yapıyoruz o bölgeye.

Ama ben bunu sadece çekirdek yatırım olarak görüyorum, bunun etrafında özel sektörümüzün yapacağı yatırımın da önemli olacağını düşünüyorum. Küresel ısınmanın olduğu bir dönemde yine Avrupa'nın pek çok bölgesine göre Erzurum yine avantajlar sunacaktır ve riski azaltmak için suni kar ve göletlerin yapılıyor olması o bölgeye özel sektörümüze önemli fırsatlar sunacaktır.'' (Zaman)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.