Avrupa’nın lüks turizm merkezlerine 117 bin özel jet indi
2023’te Türkiye'den 13 Avrupa ülkesindeki 1.982 özel jet uçtu. Türkiye'den kalkışların ilk sırasında tarifeli uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı var. Uçuşlar yaklaşık 12 bin ton CO2 salınımına neden oldu. Ortalama bir özel jet uçuşu bir kişinin yıllık CO2 emisyonuna denk.
Greenpeace Orta ve Doğu Avrupa tarafından yaptırılan yeni bir analiz, Avrupa'nın tatil merkezlerine yapılan özel jet uçuşlarında keskin bir yükseliş olduğunu, özellikle tatil dönemlerinde özel jet uçuşlarında önemli bir artış yaşandığını ortaya koyuyor.
T3 Transportation Think Tank tarafından çalışmaları yürütülen rapora göre, 2023’te 45 lüks destinasyona 117 binden fazla uçuş gerçekleşti ve bu da 520 bin tondan fazla CO2 emisyonuna yol açtı. Bu özel jet uçuşlarının 1982’si Türkiye’den gerçekleşti ve 11 bin 890 ton CO2 emisyonuna neden oldu.
Özel jetler genellikle iş seyahatleriyle ilişkilendirilse de, veriler uçuşlarda kayda değer bir sezonsal artış olduğunu gösteriyor. Tatil ve eğlence amaçlı seyahatlerin birçok özel jet uçuşunun birincil nedeni olduğunu düşündürüyor. Özel jetler, tipik bir ticari uçağa kıyasla 10 kat daha fazla CO2 yayıyor.
Türkiye’den en çok uçuş Atatürk Havalimanı’ndan
Nice, Cenevre ve Palma de Mallorca özel jet trafiğinin ilk üç destinasyonu olarak ortaya çıkarken, Türkiye’den kalkan jetlerin 2023’te Avrupa’da en fazla tercih ettiği destinasyonlar sırasıyla Yunanistan, Fransa ve İsviçre oldu. Bu ülkelerde de Türkiye’den giden özel jet uçuşlarında varış noktaları olarak Nice, Atina ve Cenevre şehirleri öne çıktı.
Bu destinasyonlara yapılan tek bir özel jet uçuşu, neredeyse ortalama bir Avrupa vatandaşının yıllık enerji kaynaklı emisyonu kadar karbon salınımına neden oluyor. Araştırma, ultra zenginlerin, iklim krizini nasıl geri dönülemez bir noktaya sürüklediğini çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.
Araştırmadan bazı veriler şöyle:
Avrupa genelinde yazlık destinasyonlara özel jet varışları Temmuz ayında Ocak ayına kıyasla yüzde 250 oranında arttı.
Özel jet uçuşlarının çoğunluğu yazın Akdeniz, kışın ise Alp bölgesindeki destinasyonları tercih etti.
Türkiye’den Avrupa'daki tatil destinasyonlarına yapılan özel jet uçuşlarında ilk üç havalimanı İstanbul Atatürk Havalimanı (629 uçuş), Milas-Bodrum Havalimanı (432) ve İstanbul Havalimanı (352). Atatürk Havalimanı'ndan kalkan uçuşlar, Türkiye’deki tüm özel jet uçuşlarının yüzde 31,74’ünü oluşturdu. Bu oran, İstanbul Havalimanı’nda yüzde 17,76 ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ise yüzde 4,74.
İstanbul’dan en çok uçuş sırasıyla Nice, Atina ve Cenevre’ye gerçekleşti. İstanbul’un ardından en çok özel jet uçuşunun gerçekleştiği şehir Bodrum Milas Havalimanı ile Muğla oldu. Bodrum’dan kalkan özel jetlerinin en fazla uçtuğu destinasyonlar sırasıyla Atina, Mykonos ve Nice idi.
Türkiye’den 2023 senesinde Avrupa’ya toplam 1982 özel jet uçuşu gerçekleşirken, Hollanda’dan Avrupa’ya gerçekleşen özel jet uçuşlarının sayısı ise 2 bin 118 oldu. Kişi başına düşen milli gelir sıralamasında Türkiye 72. sırada yer alırken, Hollanda 12. sırada bulunuyor.
1.982 özel jet uçuşu yaklaşık 12 bin ton CO2 salınımına neden oldu. Bu da yaklaşık 8 bin fosil yakıtla çalışan aracın yıllık emisyonuna eşdeğer.
Ortalama bir özel jet tatil uçuşunun CO2 emisyonu (4,46 t CO2), 2023 yılında ortalama bir Avrupa vatandaşının enerji ile ilgili yıllık CO2 emisyonu (5,37 t CO2) kadar yüksek. (HA)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: