Avrupa’daki lüks oteller, minibarı kaldırıyor…

Almanya’da başlayan trend, Avrupa’daki otellerini de sarmaya başladı. 5 yıldızlı lüks oteller dahil, her 5 otelden biri, odadaki minibar’ı iptal ediyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Avrupa’daki lüks oteller, minibarı kaldırıyor…

Nedeni basit: Hangi gruptan olursa olsun, tüketici ‘Yeşil işletmelere’ prim veriyor. Almanya’da son 5 yılda otellerin ‘yeşil işletme’ anlayışı gündemden düşmedi. Yoğun bir CO2 (Sera gazı) üreticisi olduğu düşünülen oteller, kurum ve kamuoyunun baskısıyla, her gün biraz daha çevreci davranmaya zorlandılar. 

 
Çevreci kurumların yaptığı araştırmaya göre ise, otellerde en çok enerji tüketen kaynaklar olarak, soğutma ve aydınlatmadan sonra, odalardaki minibar’lar gösterildi. Çoğu lüks otelin her odasında bulunan bu mini-buzdolapları, 24 saat çalışarak, gerçekten de çok yüksek miktarlarda elektrik enerjisi harcıyor.

 

Dahası, ömürleri kısa olduğundan, Almanya gibi ülkelerde, hurdalıklarda, yüz binlerce ömrü tükenmiş ama soğutma sisteminde zehirli gazlar bulunan küçük buzdolapları baş ağrıtıyor.

Bu konuda bir araştırma yapan ‘The Business Target Group (BTG)’ pazar araştırma şirketi, son 12 ayda yaşanan ilginç bir gelişmeyi tespit ediyor. Giderek artan sayıda otel, odalardaki minibar’ı iptal ediyor.

 

BTG’nin raporuna göre, kimi oteller sadece minibar’ları iptal ederek, yüzde 20’leri aşan enerji tasarrufu sağlamış.

 

Her oda yerine, koridorda bir tane...

 

Özellikle Almanya’daki bir çok lüks otel, minibar yerine, müşterilerden çevre korumaya gösterdikleri anlayış için bir teşekkür yazısı koymuş. Böylece otel de tüketicinin gözünde artı puan almış. Kimi lüks otel ise, her odaya bir minibar yerine, koridorlara bir veya daha fazla büyük midi-bar koymuş. Bu midi-barlar, oda anahtarıyla açılıyor ve elektronik sensorlarla donatılmış durumda (Vending Bars).

 

BTG, Almanya’da bulunan orta-üst ve üst segmentteki (4 ve 5 yıldızlı) otellerin artık sadece yüzde 72’sinde minibar bulunduğunu, bu oranın 2005 yılında yüzde 90’ların üstünde olduğunu söylüyor. Ayrıca bugün bu otellerin yüzde 8’inin Vending Bar uygulamasına geçtiğini belirtiyor. (tourexpi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.