Antalya'da tarihi hata...

Antalya Müzesi'nde 86 yıldır Noel Baba'ya ait olduğu iddiasıyla sergilen kemikler, Uluslararası Noel Baba Barış Konseyi'nin itirazı üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatıyla kaldırıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Antalya'da tarihi hata...

Antalya Müzesi'ne 1925 yılında adı bilinmeyen İtalyan bir kadın tarafından verilen ve 86 yıldır Noel Baba adıyla bilinen Aziz Nikolaus'a ait olduğu iddiasıyla sergilenen kemikler, gerçek olmadığı iddiasıyla kaldırıldı.

 
Uluslararası Noel Baba Barış Konseyi Başkanı Muammer Karabulut'un 9 yıldır süren itirazları ve son olarak 20 Aralık 2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dilekçeyle başvurarak kaldırılması yönünde istekte bulunması üzerine bakanlık, Antalya Müzesi'ne talimat gönderdi. Müze yönetimi, kime ait olduğu bilinmeyen kemikleri sergi alanından kaldırdı.

 

Karabulut, özellikle Rus turistlerin kemikler için Antalya ve müzeye geldiğini belirtti. Karabulut, "Turistler büyük ilgi gösteriyordu. Bir keresinde dini tören bile düzenlediler. Ancak bu kemikler bildikleri Aziz Nikolaus'a ait değildi" dedi. Kemiklerin kaldırılmasını, "86 yıl sonra büyük hatadan dönüldü" diyerek değerlendiren Karabulut, "Bu kemiklerin Aziz Nikolaus’a ait olmadığını ve Antalya Müzesi gibi dünyanın en önemli müzelerinden birinde tarih tespiti yapılmayan bir kemiğin sergilenmesinin müzecilik açısından da etik olmadığını bildirmiştik. Antalya Müzesi girişimlerimiz sonucunda tarihi bir hatadan döndü" diye konuştu.

 

GERÇEK KEMİKLER EKSİKSİZ BARİ'DE...

 

Muammer Karabulut, Aziz Nikolaus'a ait gerçek kemiklerin İtalyanlar tarafından Demre’den Bari’ye götürüldüğünü kaydetti. Karabulut, "Bugün bu kemikler Bari'de sergilenmektedir. İtalya'daki kemiklerin sayımı yapılmış ve eksiksiz olduğu yönünde rapor oluşturulmuştur" dedi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.