Antalya Çin pazarını ne zaman keşfedecek?

Antalya’nın pazarları sadece Rusya, BDT ve Avrupa mıdır? Antalya, Dünya’da Çinli seyahat severler diye bir pazarın olduğunu ne zaman görecek?

Adil Gürkan Adil Gürkan 02/11/2019 12:52
Antalya Çin pazarını ne zaman keşfedecek?

Hep aynı endişemi paylaşıyorum. Hep aynı soruyu soruyorum.

Antalya sadece deniz-güneş-kum mudur?

Antalya’nın bu üçlü dışında hiçbir ürünü yok mudur?

Antalya’nın pazarları sadece Rusya, BDT ve Avrupa mıdır?

Antalya’nın mutfağı, dağları, yaylaları, antik mirası, kültürü, tarihi, endemik bitkileri, kokusu, müziği ne zaman turizmcilerin gündeminde ilk sıralara yükselecek?

Antalya, Dünya’da Çinli seyahat severler diye bir pazarın olduğunu ne zaman görecek?

Soruyu net ve turizmcilerin anlayabileceği bir biçimde soralım:

Antalya'dan güçlü bir adım bekliyoruz

Antalya, Çinli seyahat severlerin 2018’de harcadığı toplam 277 milyar dolardan payını almak için ne zaman somut ve güçlü bir adım atacak?

Antalya – şimdilik- güçlü bir deniz-güneş-kum turisti ağırlıyor ve çarklarını döndürüyor.

Ama bir an önce farklı seçenekler ile ürün yelpazesini genişletmek zorunda. Bunu iki temel nedenden ötürü bir an önce hayata geçirmeli.

Birincisi, deniz güneş ve kum üçlemesinin geleceğine ilişkin kuşkular artıyor.

İkincisi ise, Antalya’nın denize uzak olan kasabaları ve köyleri de bu pastadan pay istiyor.

Deniz kıyısında olmayan kasabaların da turizme sunabileceği değerler var. Ama bu değerlerin orada var olması bir anlam ifade etmiyor. Birilerinin, Dünyada bu değerleri merak eden ve görmek için seyahat etmeye hazır birilerine haber vermesi gerekir.

Antalya’nın yayla kasabaları için çok güçlü bir pazar var

Deniz, güneş ve kum değil, sanat, kültür, mutfak, sosyal yaşam peşinde olan Çinli seyahat severler.  Onlar, Antalya yaylaları için en ideal misafir örneği.

Yani, kısacası Antalya elini, kolunu, kulağını, gözünü Çin’e çevirmeli

Hem de hemen.

Rakip kentler çoktan başladılar. Atı alanın Üsküdar’ı geçişine seyirci kalmak istemiyorsak, bir an önce ilk adımları atmamız gerekiyor.

Önce şu haber dikkatinizi çekiyorum;

Milano, Çinli turiste ulaşmak için Wechat ile anlaştı

Milano kentinin resmi tanıtım ajansı olan YesMilano, Tencent* ile ortaklaşa bir proje geliştirdi ve Wechat üzerinde bir hesap açtı.

Hesabını bir Mini Program ile zenginleştiren Milano, lüks düşkünü Çinli seyahat severleri çekebilmek için çabalarını hızlandırdı.

WeChat Çinlilerin seyahatlerini planlamak için kullandıkları çok önemli bir platform.

YesMilano hesabı Çinli seyahat severlere kentin en gözde çekim merkezlerini tanıtmayı hedefliyor. Bunların arasında Duomo di Milano, Teatro Alla Scala, Quadrilatero della Moda gibi lük moda geleneğinin hüküm sürdüğü bölgeler var.

YesMilano, kentteki yerel işletmeleri de bu platformda yer almaları için teşvik edecek

Tencent ile yaptığı işbirliği YesMilano’ya Çinli seyahat severlerin davranışları ve beklentileri ile ilgili çok geniş bir veri bankasına da ulaşma şansı verecek.

Mini Program içinde geliştirilen bir faktör Çin pazarı ile ilgili devasa bilgi bankasını YesMilano’ya açacak. Programın 2019 sonuna kadar hazır olması bekleniyor.

Milano Belediye Başkanı Giuseppe Sala, amaçlarının, Çinli seyahat severlerin Milano’yu, İtalya’nın en Çinli Dostu kenti olarak hatırlamalarını sağlamak olduğunu vurguluyor.

“ YesMilano’nun destekleyicileri olarak, Milano Belediyesi ve Ticaret Odamız bu amaca ulaşmak için çok güçlü bir iradeye sahibiz. WeChat sayesinde Çinli seyahat severlerin Milano’da benzersiz bir deneyim yaşamalarının önündeki bütün engelleri kaldırmış olacağız.

İlk adım bir WeChat hesabı olmalı

Çin’e özgü bir dijital platform Çinli seyahat severleri çekmek isteyen destinasyonlar için çok önemli ve bunun için de Destinasyon Yöneticilerinin ve Kültür merkezlerinin ilk adımı bir WeChat hesabı olmalı. Resonance Danışmanlık tarafından yayınlanan bir raporda, Çinli y ve z kuşağı turistlerinin yüzde 80’inin ziyaret ettikleri destinasyonların WeChat hesaplarına mutlaka girdikleri bilgisi veriliyor.

Lüks modaya olan tutkunun tetiklediği ve Şanghay, Pekin ve Nanjing’den direkt uçuşlarla desteklenen Milano’ya Çinli turist akını son yıllarda adeta patlama yaptı. Verilere göre, 2018’de, Milano’daki toplam turist harcamalarının yüzde 36’sını tek başına Çinli turistler karşıladı. YesMilano’nun sürekli güçlendirilen dijital stratejisi sayesinde bu miktarın her yıl daha da artması doğal olacaktır.

Şu WeChat nedir, nasıldır, ne işe yarar?

Bütün Dünyanın gönüllü teslim olduğu Facebook Çin’e giremiyor. Yerine WeChat var.

İşte size bu dev platform ile ilgili istatistik verileri.

WeChat ya da Çin’deki adı ile Weixin 2011 yılında Tencent isimli dijital teknoloji devi tarafından açıldı.  Başlangıçta, tıpkı Facebook ya da Whatsapp gibi mesajlaşma ve network oluşturmak gibi işlevlere sahipti. O günlerden bu yana yeni uygulamalar ile zenginleşti.

Çinli kullanıcılar artık WeChat’i sürekli kullanmak durumunda oldukları bir yol arkadaşı olarak görüyorlar

Çin dışında kullanımı çok yaygın değil ve platform ile ilgili olarak güçlü bir sansür iddiası var. WeChat kullanıcılarının mahremiyetleri de risk altında.

Ama bunlara rağmen Dünyanın en büyük turizm pazarının finansal verileri, bu platformu zaruri kılıyor.

Servis kısa bir süre önce aylık 1 milyar kullanıcı barajını aştı. WeChat takımı daha da büyümek için yeni yollar arıyor.

Yeni servisler WeChat’i, Dünyadaki diğer sosyal medya platformlarının rakibi olmanın ötesine taşıyor. Yakın bir zamanda WeChat Visa ve MasterCard gibi lider ödeme sistemlerinin güçlü bir rakibi haline gelebilir.

Aşağıdaki veriler WeChat’in turizm tanıtımı için ne kadar önemli olduğunu bir parça daha açıklayacaktır. 2020 pazarlama ve tanıtım araçlarınız arasında WeChat mutlaka olmalı.

WeChat istatistikleri

1. Ekim 2018 aylık tekil kullanıcı sayısı – 1.056.000.000

Bu sayı Avrupa ile Rusya’nın nüfuslarının toplamından daha fazladır. Kaldı ki, Dünyadaki en popüler sosyal ağlar sıralamasında da WeChat beşinci sırada görünüyor. 

WeChat’in önündeki uygulama ya da sitelerin üçü Facebook platformu; Facebook, WhatsApp ve Facebook Messenger ve ayrıca Youtube. WeChat diğer popüler sosyal ağlar olan Instagram, Twitter ve Linkedin’i açık ara geçiyor.

50 – 80 yaş arası Çinli internet kullanıcılarının yüzde 98.5’i WeChat kullanıyor.

Her gün 68 milyon video yükleniyor

* 2018 yılında ABD’de aylık WeChat kullanıcılarının sayısı – 2.47 milyon

* WeChat kurumsal hesabı olanların yüzde 34’ü maliyetlerinin yüzde 30 azaldığını belirtiyor.

* Çinli WeChat kullanıcılarının yüzde 41.2’si sigorta ödemelerini bu platform üzerinden yapıyor.

* WeChat kullanıcılarının yüzde 40.3’ü sigorta primlerini buradan yapıyor.

2. Ortalamada, bir WeChat kullanıcısı 2018’de üç yıl öncekinin üç katı kadar yeni bağlantı elde etmiş olabilir.

WeChat 2018 kullanıcı istatistiklerine bakıldığında, kullanıcı tabanının hızla geliştiği çok açık olarak fark edilmektedir. Ekip hizmet kalitesini yükselttikçe popülaritesini de arttırıyor.

Sadece üç yılda yüzde 110 büyüme takdir edilmesi gereken bir başarıdır. Kaldı ki diğer bütün sosyal medya platformları bir durgunluk yaşamaktadır.

3. WeChat kullanıcıları günde 45 milyar mesaj gönderiyor.

Tencent Holdings’den yapılan resmi açıklamaya göre 2017 Kasım ayından bu yana yapılan analizlerde, kullanıcıların WeChat üzerinden günlük 38 milyar mesaj gönderdikleri görülüyordu. 2019 itibarıyla bu sayı 45 milyara ulaştı.

Yıllık yüzde 25 artış kaydeden platformun yakın bir zamanda whatsapp’ın günlük 55 milyar mesaj sayısını yakalaması şaşırtıcı olmayacaktır.

4. WeChat kullanıcıları günde ortalama 6.1 milyar sesli mesaj ve 205 milyon video mesajı gönderiyorlar.

WeChat ile Whatsapp kullanımı arasındaki temel farklardan bir tanesi, WeChat günlük mesajlarının yüzde 16’sının sesli olmasıdır. Bunların yaklaşık olarak 205 milyon tanesi de video içermektedir. WeChat, Whatsapp’e göre daha kaliteli bir internet bağlantısı sunuyor. WeChat kullanıcıları daha kolay iletişim kuruyor.

5. WeChat kullanıcıları her gün 68 milyon video yüklüyor.

WeChat, video yükleme uygulaması sayesinde Snapchat ve Youtube için güçlü bir rakip haline geldi. Her ne kadar her dakika yüklenen 300 saatlik video sayısına ulaşması ve Youtube’u yakalaması biraz zaman alacak olsa da, WeChat geniş ürün yelpazesine eklediği bu özellik sayesinde çok güçlü bir konuma erişti.

6. 50-80 yaş arası mobil telefon kullanıcılarının yüzde 98.5’i WeChat kullanıyor

Çin’de internet kullanan 50- 80 yaş arası kuşağın yüzde 98.5’i WeChat kullanıyor. Uygulama yaşlı nüfus arasında inanılmaz bir popülarite sağladı. Bu yaş grubu için WeChat hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Zira tek bir uygulama üzerinden mesaj gönderebiliyor, arama yapabiliyor, eğleniyor ve ödeme yapabiliyorlar. Sadece 2018 Eylül ayında 55 yaş ve üzeri kesimden 63 milyon insan WeChat kullanmaya başladı.

7. Bir kullanıcı WeChat’te ortalama olarak her gün 66 dakika harcıyor

Çin’de WeChat kullanıcıları ortalama 66 dakikalarını bu platformda geçiriyor. Bu oran kullanıcıların ortalama 50 dakika harcadıkları Facebook’tan yüksek. Öte yandan, yüzde 17 gibi bir oran ise bu uygulamada 4 saate yakın bir zaman geçiriyor.

8. WeChat kullanıcıları uygulamayı günde ortalama 10 kez açıyorlar

WeChat uygulamasının bağlı kalma oranları da çok yüksek. Kullanıcıların yüzde 60’ı her gün ortalama 10 kez giriş yapıyorlar. Kullanıcıların yüzde 21’i ise bunu günde 50 kez yapıyor.

9. 2017’de WeChat Çinîn toplam data trafiğinin yüzde 34’ünü oluşturdu.

WeChat böylesine geniş bir yelpazede hizmet verince, oluşturduğu toplam data da inanılmaz boyutlara varıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde toplam data trafiğini böylesine domine eden bir başka uygulama yok. Facebook Kuzey Amerika’da toplam trafiğin yüzde 14.1’ini sağlıyor. Bu oran Latin Amerika’da yüzde 23.6 ve Avrupa’da ise yüzde 16.

10. WeChat 2018’de seyahat, gıda, ticaret ve turizm sektörlerinde toplam 50 milyar dolarlık bir hacim yarattı.

En son WeChat verileri, uygulamanın ticaret ve finans trafiğinde inanılmaz bir sosyal etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Bu platformu kullanan sektörler Çin ölçeğinde yaklaşık olarak 50 milyar dolara tekabül eden bir tüketim sağladılar. Yine aynı rapora göre WeChat 2017 yılında 20.3 milyon yeni istihdama aracılık yaptı. Bu sayı 2014 yılına göre üç kata tekabül ediyor. WeChat tarafından yönetilen bilginin finansal karşılığının yaklaşık 30 milyar dolara eşdeğer olduğu tahmin ediliyor.

Bütün Dünya Çinli turist peşinde, ya biz?

Bu gün Dünya turizm destinasyonlarının gözdesi Çinli seyahat severler. Aslında onlara bilinen tanımı ile turist demek de pek doğru olmaz. Zira onlar seyahat etmeyi ve kültürel etkileşimi tercih ediyorlar. Öte yandan Avrupalı ya da ABD’li turistin 2-3 katı daha fazla seyahat harcaması yapıyorlar.

ÇİN’in en büyük seyahat şirketi olan CTrip 300 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip. Şirket CEO’su Jane Sun, Kurumsal varlık ve finansal performansa göre, Çin’in birinci, Dünyanın ise ikinci en büyük online seyahat şirketi olduklarını belirtiyor.

CTrip.com Limited konaklama rezervasyonları, seyahat biletleri, paket turlar ve kurumsal seyahat yönetimi hizmetleri sunuyor.

Çinli seyahat severler tatilde ne arıyor?

Jane Sun, artık geleneksel tatil anlayışının hızla tarihe karışmakta olduğunu belirtiyor.  Katılan herkesin rolünün belli olduğu Çinli turist gruplarının artık azalmakta olduğunu vurgulayan Jane Sun başta bir grup liderinin elinde bir bayrak ile bütün grubu yönettiği modelin bittiğini söylüyor.

Genç Çinliler böylesi tek tip gruplara girmekten uzak duruyorlar ve bağımsız seyahate daha çok eğilim gösteriyorlar.

Geçmişte Çinlilerin çok az bir kesimi İngilizce konuşabiliyordu

“ Bu nedenle çevre ile iletişim kurabilmek için genelde büyük gruplar içinde yer almayı tercihe ediyorlardı. Yeni nesil çok küçük yaştan itibaren mükemmel bir dil eğitimi alıyor ve artık çok geniş bir kesim üst seviyede İngilizce konuşuyor.”

Yeni nesil Çinlilerde şu üç özellik dikkat çekiyor;

Gençler olarak geçmişin seyahat trendlerine uzak duruyorlar

İngilizceleri çok üst seviyede

FIT – Özgür ve bağımsızlar

Onlar klasik alışkanlıkları çoktan aştılar ve klasik paketlerden daha fazlasını arıyorlar.

Yeni nesil daha macerasever

Skydiving, scuba diving, kayak, keskin dağ yamaçlarından halat kullanarak hızlı iniş başta olmak üzere, onları heyecanlandıran her tür sporu yapmak istiyorlar.

Jane Sun, yükselen destinasyonlarla için yaptıkları çalışma ile ilgili olarak, süreci yavaş işlettiklerini belirtiyor. Uzmanlar, yükselmekte olan destinasyonlara gidip önce benzeri olmayan ürün ve hizmetleri araştırıyor. Ardından yerel acentelerle ortak çalışmalar yapıyorlar ve en az 2 yıl sonra Çin pazarına sunuyorlar.

Jane Sun, çoğu Çinli tatilcinin kendilerinde yabancılık hissi uyandırmayan destinasyonlara daha çok değer verdiklerini belirtiyor. Yeni nesil tatilciler gittikleri ülkelerde, kendilerini evde gibi hissetmek istiyorlar.

Bir açıdan Türkler ile benzerlikleri var

Bir açıdan Türkler ile benzerlikleri var. Misafirperverliği çok önemsiyorlar. Bir otele girdiklerinde, sıcak bir çay ve Çince konuşan insanlar onları rahatlatmaya yetiyor. Bunlar sağlandıktan sonra hemen dostane bir ortam oluşuyor.

Çinli seyahat severin bazı olumsuz huylarına sabır gösterilmeli

Jane Sun Çinli turistlerin bazı olumsuz davranışlarının kaydedildiğini ve destinasyonların bundan rahatsız olduğunu belirtiyor.

“ Ama Çinli seyahat severlerin küresel algılarının değişmesi biraz zaman alacak.”

Birçok Çinli ilk kez ülke dışına seyahat ediyor

“Birçok Çinli ilk kez ülke dışına seyahat ediyor.  Bu nedenle ilk birkaç seyahatte aşırı heyecanlandıklarını görüyoruz. Aşırı gürültü yapıyorlar. Bağırarak konuşuyorlar. Caddenin ortasında fotoğraf çektiriyorlar. Ama sabırlı olmak gerekir.

Daha çok seyahat ettikçe daha sofistike davranışlar geliştiriyorlar. Örneğin, Japonya’ya gittiklerinde, oradaki insanların çok düzenli olduklarını gözlemliyorlar ve eve döndüklerinde bunu kendi hayatlarına uygulamaya başlıyorlar.

News by The Thaiger

CTrip aynı zamanda Çinli tatilcilerin deneyimlerini paylaştıkları çok popüler bir sosyal medya platformuna sahip.

Acentenin Trip Moments isimli İnstagram benzeri platformu tatilcilere seyahat deneyimlerini paylaşma fırsatı sunuyor. Çinli seyahat severler bu platformu takip ederek benzer deneyimleri satın almak üzere Ctrip ile iletişime geçiyorlar. CTrip müşterileri bu platforma girerek hem fotoğraflarını paylaşıyor, hem de tatil ile ilgili gözlemlerini ve duygularını yazabiliyorlar.

Son söz: Çinlilere kültürel etkileşim, mutfak, sosyal yaşam, tarih, doğa, antik miras ile gitmek gerekir. Onlara özel hikayeler yaratmak önemlidir.

Yararlanılan kaynak:  The Thaiger


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.