Allah'tan turizmimiz var...

Türkiye'nin cari açığının beklenenden fazla olacağını söyleyen Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Allahtan turizmimiz var. Hakikaten ve bu bölgede çok net bir şekilde ortaya çıkıyor" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Allah'tan turizmimiz var...

Türkiye’nin 9.2 büyüdüğünü, ama çok önemli cari açık verdiğini belirten Ergun Özen, Türkiye’nin maalesef bu konudaki en kötü ülke olduğunu söyledi. Özen, şöyle konuştu:

"Cari açık ekonominin yumuşak karnını oluşturuyor. Bunun tek sorunu artan petrol fiyatları değil. Şubattan itibaren geri gidin, 12 aylık cari açık rakamımız 54.8’dir. Bunun sadece 34.7’si enerjiden kaynaklıdır. Enerji dışında da cari açık veriyoruz ve bu da bizim kolay kolay altından kalkabileceğimiz bir durum değil.”

“Ekonomiyi biraz soğutmamız gerekiyor. Makro ve mikro ihtiyadi tedbirler var. Biz cari açığımızı maalesef sıcak para ile finanse ediyoruz. Her an çıkabilir bu para diye korkuyoruz. Cari işlemler açığının siz yüzde 97’sini kısa vadeli fonlamaya kalkarsanız, ya bu para çıkarsa kur patlar, ekonomideki istikrar bozulur. Bunu düzeltmek için büyüme rakamına iç ve dış talep olarak iki türlü katkısı olur. Türkiye’de bu denge çok bozulmaya başladı. Tamamıyla iç talep odaklı büyüme yaşanıyor. Türkiye iç talebin büyümeye olan etkisini biraz azaltırken, dış talebin dengesini biraz artıracak ve dolayısıyla cari açık problemini halledecek.”

“Sanayi açısından bakıldığında kısa vadede yapılacak çok şey yok, ama turizm çok önemli. Allah’tan Türk turizmi var da cari işlemler açığımız çok daha fazla değil. Bizim petrolümüz yok ama turizmimiz var hakikaten ve bu bölgede çok net bir şekilde ortaya çıkıyor."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.