Akkuyu’ya nükleer santral, Antalya turizmini bitirir...

Greenpeace'ten, korkutan uyarı. Greenpeace, Mersin'in Gülnar İlçesi Akkuyu Mevkii'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Antalya'da turizmi bitireceği uyarısında bulundu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Akkuyu’ya nükleer santral, Antalya turizmini bitirir...

GREENPEACE Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, Pazartesi Sohbeti’nin bu haftaki konuğu oldu.

 
İNSAN ZİNCİRİYLE PROTESTO...

 

Akkuyu'da meydana gelebilecek bir kaza Alanya ve Antalya bölgesinin temel geçim kaynağı olan turizmi yok edecek ve insanlığa büyük zararı olacak. Yıllardır nükleer santraller yerine, güneş panelleriyle elektrik üretiminin daha temiz, daha hızlı ve daha güvenli olduğuna dikkat çekiyoruz. 17 Nisan’da Mersin ile Akkuyu arasında bir insan zinciri oluşturarak, bu nükleer santral projesini protesto edeceğiz.

 

- Türkiye’nin doğal yapısı enerji üretimi için yeterli değil mi?

 

Fazlasıyla yeterli. Türkiye’nin güneş haritası ve rüzgar atlası gösteriyor ki, bu kaynaklardan enerji elde edilebilir. Bugün Sinop, yılın neredeyse 330 günü rüzgar alan bir ilken, neden nükleer santral kurulmak isteniyor? Veya aynı şekilde Mersin Akkuyu, tüm Akdeniz kuşağı gibi güneşten neredeyse yıl boyu yararlanabiliyor. Ancak yenilenebilir enerji yasasında kurulu güneş enerjisine 600 MW’yi geçemez sınırlaması getiriliyor. Bu Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisini kullanmak yönündeki bir irade göstergesi mi? Yoksa nükleer endüstrisini kayırmak yönünde bir duruş mu? Cevabını size bırakıyorum. Özellikle Alanya gibi uzun dönem güneş gören bölgelerde, güneş enerjisini kesinlikle küçümsememek gerekiyor.

 

- Bu santralin Alanya'ya olan mesafesi nedir? Bir sızıntı durumunda Alanya nasıl etkilenir ve sonuçları ne olur?

 

Alanya, Antalya bölgesinin turizm lokomotifi. Akkuyu Nükleer Santrali ile arasındaki mesafe 100 kilometre civarında. Bir nükleer santral yaptığınızda yalnızca yakınındaki komşu iller, bölgeler etkilenmez. Çernobil kazasından sonra biliyorsunuz ki, İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktivite nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir. Yani Alanya da, Yunanistan da, Kıbrıs da, İstanbul da, Ankara da, Van da bir nükleer kaza olduğunda etkilenecek. Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaket, yıkımın bir bölge ile sınırlı olmadığını yeniden ispatladı. Başta Japonya’nın komşusu Çin olmak üzere, Amerika, Avrupa ülkeleri ve Türkiye, nükleer bulutlar ve serpintilerin etkisi altında. Akkuyu’da meydana gelebilecek bir kaza Alanya ve Antalya bölgesinin temel geçim kaynağı olan turizmi yok edecek ve insanlığa büyük zararı olacak.

 

- Greenpeace olarak bu konuda ne gibi eylemler yaptınız? Alanya'da bir eylem düşünüyor musunuz?

 

‘Nükleersiz Türkiye’ kampanyamızda, Akkuyu ve Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrallere karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Kampanya kapsamında toplanan 170 bin nükleer karşıtı imzayı 6 Temmuz 2010’da meclise taşımıştık. Greenpeace Akdeniz, 2010 yılı Kasım ayında, yenilenebilir enerjilerin ihmal edilen potansiyeline dikkat çekmek için Akkuyu'nun yanı başındaki Büyükeceli beldesi camisine bir güneş enerjisi sistemi kurdu.

 
Güneş panelleriyle, güneş enerjisinin daha temiz, daha hızlı ve daha güvenli olduğuna dikkat çekildi. 14 Kasım'a kadar süren proje kapsamında yöre halkını güneş enerjisi sitemleri konusunda bilgilendirme çalışmaları ve film gösterimleri gibi etkinlikler düzenledi. 17 Nisan’da Mersin-Akkuyu arasında bir insan zinciri oluşturulacak. Ayrıca 24 Nisan’da İstanbul-Kadıköy’de nükleersiz bir gelecek için miting yapacağız. (Yeni Alanya/Tolga Şilil)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.