Akdeniz'de turizmin rotası değişti...
Tunus'ta başlayarak Mısır ve Yemen gibi ülkelere gidenlerin sayısı azalırken, turistin tercihini başta İspanya olmak üzere Türkiye ve Yunanistan'dan yana kullanması öngörülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Orta Doğu´daki gerginliğin bu ülkelere gelen ziyaretçilerin kendilerine yeni yer aramalarına neden olduğunu söyledi. Bazı ülkelerde buna yönelik yeni stratejilerin geliştirildiğini anlatan Taşbaşı, "Ancak tüketici eğilimini belirlerken daha önce nereye gitmişse ona benzer yerleri tercih ediyor.
Mısır´a gelmeyi düşünen biri kalkıp da Amerika´ya, Çin´e gitmez. Hem uzaklık, hem ekonomik hem de tarihi ve doğal olarak benzer yerleri tercih eder" dedi. Taşbaşı, karışıklığın yaşandığı ülkelere gidemeyen turistlerin başta İspanya olmak üzere Türkiye ve Yunanistan´a yöneleceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle Avrupa´dan Mısır´a, Tunus´a ve Orta Doğu ülkelerine gitmek isteyenler Türkiye´nin de aralarında bulunduğu destinasyonlara gelecek. Bu yıl karışıklık olan ülkelerin bir şey yapamayacakları ortada. Tunus´ta çok ucuz bazı indirimli turlar, paketler yaptılar ama çok rağbet görmedi.
Avusturya´dan talep gördüğüne dair haberler çıktı ama bunların çok gerçek olmadığı anlaşıldı. Hala bu ülkelerde sükûnet sağlanmadığı için insanlar çekiniyorlar. Libya´da bu işin yeniden alevlenmesi bu tür pazarlara gidecek insanları tedirgin etti."
Türkiye´nin bu durumu "fırsatçılık" gibi düşünmemesi gerektiğine işaret eden Taşbaşı, "Bu durumdan bir fırsat yaratmayı düşünmeden biz kendi evimizi, tesislerimizi daha düzgün bir hale getirmemiz gerekiyor. Bizim yatak kapasitemiz, ağırlayacağımız insan sayısı belli, önemli olan daha kaliteli daha çok para harcayan daha iyi ziyaretçiler elde edebilmek.
Bizde buna göre politikalar belirlemeliyiz. Yanlış politikalarla fiyatlarımızı yükseltmeye kalkarsak, yarın daha az ziyaretçiyle karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu. Taşbaşı, fırsatçı gibi davranmanın zarar etmeye neden olabileceğini belirterek, "2009 krizinde, krizi fırsata dönüştürmek için bir strateji yapmıştık ve bunda başarılı olmuştuk. Şimdi de fırsatı krize dönüştürmemek için bir strateji belirledik" diye konuştu.
Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu da Orta Doğu´daki karışıklıkların Türkiye turizminde çeşitli yankılar bulduğunu söyledi. Tunus´a gidecek Fransız ve italyan turistlerin büyük bir bölümünün tercihlerini Türkiye için kullandığını dile getiren Polatoğlu, "Şarm el Şeyh´e gidecek olan italyan ve Ruslar da Türkiye´yi seçti. Türkiye´ye gelecek turist sayısının da geçen yıla göre yüzde 15-20 artması bekleniyor. Buna bağlı olarak turizm gelirleri de artacak" dedi.
Yerli turistin erken rezervasyon dönemini iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Polatoğlu, "Eğer tatilciler erken rezervasyon döneminde yaz için yerlerini şimdiden ayırmazsa gidebilecekleri otel bulamayabilirler" uyarısında bulundu. Türkiye´den Orta Doğu, Tunus ve Fas´a yapılan turlarda ise kesin bir düşüş görüldüğünü anlatan Polatoğlu, ´Türklerin en çok rağbet ettiği ülkelerden Mısır ve Tunus turlarının yanı sıra Fas, Yemen turlar tamamen durdu.
Bir tek Dubai ve Suriye turlan az da olsa rağbet görüyor. Türkler bu ülkeler yerine tercihlerini Uzak Doğu ülkeleri ve bilhassa Tayland için kullanmaya başladılar. Tayland turlarına geçen yıla oranla İlgi büyük" diye konuştu.
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar da özellikle Rus, Alman ve İtalyan vatandaşlarının yoğun olarak seyahat tercihlerini kullandıklan Tunus, Mısır gibi ülkelerde yaşanan karışıklıklar nedeniyle yurt dışı tur operatörleri başta olmak üzere bu destinasyonara tur paketlerinin askıya alındığını bildirdi. Kanşıklık anında Tunus ve Mısır´da kalan tatilciler ile yakın zamanda gidecek olanların Türkiye´ye yönlendirildiğini kaydeden Özkar, şunları kaydetti: "Özellikle Türkiye´nin turist alımı konusunda bu dönemde ciddi bir artış oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Tanıtma Genel Müdürlüğünün önderliğinde dünyanın birçok ülkesinde meydanlarda, otobüs, tramvay, metro gibi yerlerde yapılan ciddi reklam çalışmalarının da bu artışta payı yadsınamaz. Türkiye´den yurt dışına gidişler konusunda özellikle Tunus, Mısır, Beyrut, Suriye, Yemen gibi arap kültürüne ait destinasyonlan tatilciler şimdilik askıya almış durumda.
Bu destinasyonlar yerine Arap kültürüne gitmekten bir kısmı vazgeçmeyerek Dubai´ye akın ediyorlar. Dubai´de geçtiğimiz yıllara kıyasla 3 kat araş olduğunu söyleyebiliriz.
Hey Travel Trend Genel Müdürü Tunç Göz, söz konusu ülkelerin turizm sezonlarının Nisan-Mayıs ve Eylül-Kasım arasında olduğunu ifade ederek, "Bu dönem içerisinde Türkiye de artış olacağını bekliyoruz ancak unutulmamalıdır ki bu ülkelerin en önemli gelir kaynağı turizm.Müşterilerini başka destinasyonlara kaptırmamak için indirimler ve büyük promosyonlara başladılar bile" dedi.
Bu ülkelerin turizm potansiyellerinin önemli kısmım bu şekilde tutacaklarına değinen Göz, "Bu yüzden kendi hedeflerimizi, başka ülkelerin politik durumuna göre ayarlamak veya değiştirmektense, belli bir planlama içerisinde olmalı ve bu plan çerçevesinde hareket etmeliyiz" görüşünü bildirdi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: