Afyon 'Yasak'la anılmak istemiyor...
İçki yasağıyla gündeme gelen Afyon 'yasakla' anılmaktan kurtulmak istiyor. Gündemlerinde 'İskandinav ülkelerine açılmak' var.
Geçen haftalarda ‘içki yasağı’ olarak yorumlanan kararla gündeme gelen Afyon, ‘yasaklarla’ anılmaktan rahatsız. Valilik yetkilileri yapılanın, mevzuatı hatırlatmaktan ibaret olduğunu savunurken, karar ‘piknik alanları’ revizyonu yapılarak uygulamaya girmiş durumda. Kent yöneticileri bundan sonra ‘yasak’ kelimesiyle ‘kenti’ bir araya getirmemek için çalışacaklarını belirtiyor: “Biz İskandinav ülkelerinden turist çekmek istiyoruz. Hedefimiz bu. Artık bununla gündeme gelmek istiyoruz.”
Afyonkarahisar Valiliği’nin nisan ayında aldığı 2012/3 sayılı kararı, kenti tartışmaların merkezine oturttu. Valiliğin genelgesinde, il sınırları içinde açık alanlarda ve özel araçlarda kullanılan alkolün, istenmeyen durumlara neden olduğu belirtildi. Genelgede, ’kamunun istifadesine açık park, bahçe ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, il ve ilçe sınırları içerisinde veya meskun mahallerde, karayollarında, umuma mahsus yerlerde, umuma mahsus park ve bahçelerde, umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanlarda ve her çeşit taşıma araçlarının içinde, açıkta alkol içilmesi veya satışı’ yasaklandı.
Turizmin hedefinde İskandinav ülkeleri var...
Yöneticiler, kentin yasaklarla anılmasını istemediklerini söylerken; gelecek hedeflerinin altını çiziyor. Termal kaynaklarıyla dikkat çeken şehir turizmle gündeme gelmek istiyor. Kentin yeni dönemi ‘3T’, termal, turizm, tarım sloganıyla anlatılıyor. Kentte bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin de öncülük yaptığı çalışmalar kapsamında, öncelikli hedef İskandinav ülkeleri olarak belirlenmiş durumda. 2013 yılında açılacak havaalanıyla birlikte, bu ülkelerden turistlerin hem termal turizm, hem de fizik tedavi için Afyon’a getirilmesi hedefleniyor.
Satış arttı iddiası...
Kentte Tekel bayiliği yapan Mustafa Karanfil ise genel görüşün aksine Afyon’da içki satışının nüfusla orantılandığında çok olduğu görüşünde. Kentte içkili tesis sayısının çok sınırlı olduğunu söyleyen Karanfil, “Buna rağmen tüketim fazla. Üstelik yasak kelimesi gündeme gelince, satışlar arttı. Bunlar etki, tepki meselesi” diye konuşuyor.
Tartışmaların merkezi Hıdırlık Tepesi...
Kentte, alkol konusuyla ilgili görüş belirten herkesin verdiği ortak bir örnek var: Hıdırlık Tepesi, Şehir merkezine çok yakın olan ve piknik yapmak için de tercih edilen tepede içki içenler, kentte yaptığımız tüm sohbetlerde ilk örnek olarak gündeme geliyor.
Şehirde içki düzenlemelerinin gerekliliği de, hep bu tepe üzerinden verilen örneklerle anlatılıyor. Bu tartışmaların bir diğer boyutu da üniversite. Düzenlemelerin ve tartışmalarla oluşan Afyon imajının, tanıtımlarını arttırmaya çalışan Afyon Kocatepe Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencileri nasıl etkileyeceği şu anda bilinmiyor. Bilinen birşey var ki, tartışmalarda kente okumaya gelen öğrencilerin söz hakkı yok. (Radikal)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: