AB seyahatlerinde yeni sistem! Türkleri etkileyecek

Schengen Bölgesi ülkelerine seyahatlerde geçerli olacak olan Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi (EES) 10 Kasım'da yürürlüğe giriyor. Yeni sistemde Schengen ülkelerine giden Türk vatandaşlarının tüm giriş ve çıkış hareketleri elektronik olarak bir veritabanına kaydedilecek.

05/09/2024 15:45
AB seyahatlerinde yeni sistem! Türkleri etkileyecek

Pasaport damgasının yerini alacak ve AB dışı ülke vatandaşları için uygulanacak olan "EES" ile biyometrik veriler (yüz resmi ve dört parmak izi) pasaport kontrolü sırasında polisler tarafından alınacak.

Avrupa seyahatlerinde Türkiye vatandaşlarına da uygulanacak ESS sistemi yakın zamanda Schengen bölgesi ülkelerinde yürürlüğe girecek. Yedi yıl önce kabul edilen ESS için üye devletlerin sınır geçiş süreçlerindeki hazırlıkları tamamlamasının ardından geri sayıma geçildi.

KASIM AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR: ESS NEDİR?

Sözcü’den Okan Çalık’ın haberine göre, EES 180 günlük bir süre içinde 90 güne kadar kısa süreli bir konaklama için seyahat eden AB dışı uyruklu kişileri kaydetmek için otomatik bir sistem.

ESS ile AB dışı ülkelerin vatandaşları, Schengen bölgesi sınırlarını her geçtiklerinde kayıt altına alınacak. Pasaport damgasının yerini alacak olan sistemde gezginlerin girişte biyometrik verileri (yüz görüntüleri ve parmak izleri) kaydedilecek.

ESS, Schengen bölgesine katılma sürecinde olan 27 Schengen ülkesi ve Bulgaristan ile Romanya da dahil olmak üzere 29 Avrupa ülkesinde uygulanacak.

Sistem, bölgeyi tanımlayan açıklık ve hareketliliği korurken, Avrupa genelinde sınır güvenliğini artırmak ve ikamet süresini aşanları izlemek üzere tasarlandı.

AVRUPA'YA GİDECEK OLAN TÜRKLERİ ETKİLEYECEK

Türk vatandaşlarının Schengen ülkesini ziyaret etmek için yalnızca varışta damgalanacak geçerli bir pasaport ve vize sunması yeterli oluyordu ancak 10 Kasım'dan itibaren Türk vatandaşlarının Avrupa'daki tüm giriş ve çıkış hareketleri elektronik olarak bir veritabanına kaydedilecek.

Yeni sistemle birlikte merak edilen konulardan biri de; Türk vatandaşları seyahat etmeden önce farklı bir şey yapması gerekiyor mu?

Kısaca cevap hayır. Seyahatlerinizde ekstra herhangi bir belge talep edilmeyecek. Hedefinize vardığınızda, biyometrik verileriniz (yüz resmi ve dört parmak izi) sınır kapılarında, pasaport kontrolü yapan polisler tarafından alınacak.

HER AVRUPA SEYAHATİNDE UYGULANACAK

Uygulamanın başlamasının ardından Schengen bölgesindeki bir ülkeye yapacağınız her giriş-çıkışta EES kontrolleri zorunlu hale gelecek.

Kontroller kişi başına yalnızca birkaç dakika sürecek olsa da, Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat eden kişiler için sınırda daha uzun kuyruklarda beklemelere yol açacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.