9. Çanakkale Bienali kapılarını açtı

50’yi aşkın sanatçının 13 farklı mekâna yayılan sergileri, yan etkinlikleri ve iş birlikleriyle zengin bir deneyim sunan ve Dardanel’in ana destekçiliği ile gerçekleştirilen 9. Çanakkale Bienali kapılarını sanatseverlere açtı.

07/10/2024 22:16
9. Çanakkale Bienali kapılarını açtı

9. Çanakkale Bienali 50’yi aşkın sanatçının 13 farklı mekâna yayılan sergileriyle sanat severlere zengin bir çağdaş sanat deneyimi sunuyor. Zamana Bırakmak başlığıyla gençler, teknoloji, gelenek ve gelecek kavramlarına odaklanan ve sanatın farklı disiplinlerini Çanakkale’nin özgün kültürel ve tarihsel dokusuyla bir araya getiren Çanakkale Bienali 11 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek. Çanakkale Bienali’nin ana sponsoru bir kez daha Dardanel oldu.

50’yi aşkın sanatçının 13 farklı mekâna yayılan sergileri, yan etkinlikleri ve iş birlikleriyle zengin bir deneyim sunan ve Dardanel’in ana destekçiliği ile gerçekleştirilen 9. Çanakkale Bienali kapılarını sanatseverlere açtı. 9. Çanakkale Bienali Troya Müzesi, ASTİM Kollektifi, MAHAL Sanat, Korfmann Kütüphanesi, Bordo Bina ve Çanakkale kent merkezinde farklı alanlara yayılan sergileriyle bu edisyonunda da çağdaş sanat tutkunlarının odak noktası oluyor. Ayrıca bu yıl tarihinde ilk kez kent merkezinin dışına çıkarak Assos, Küçükkuyu gibi alanlardaki sanat ve kültür yapılanmalarına da yaygınlaştırıyor.

Çanakkale Bienali İnisiyatifi kurucusu Seyhan Boztepe’nin Genel Sanat Yönetmenliğini üstlendiği 9. Çanakkale Bienali, Alper Akyüz, Burak Topçakıl, Deniz Erbaş, Didem Çapa, Ebru Nalan Sülün, Hakan Yılmaz, Rüstem Aslan, Thouli Misirloglou, Ulrika Flink ve Zihni Tümer’in dahil olduğu kurulunun önerileri doğrultusunda şekillenen sanatçı ve sergi projeleriyle ve etkinlik programlarıyla 5 Ekim – 11 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor. 

Çanakkale Bienali’nin 9. edisyonunun sanatçıları

Ahmet Yiğider, Akın Güreş, Alper Aydın, Ani Çelik Arevyan, Ataman Girişken, ATI SUFFIX, Ayşen Urfalıoğlu, Aytuğ Aykut, Berkin Gülten, Berkin Günsay, Bilal Yılmaz, Cem Sonel, Damla Sari, David Blandy, Deniz Kulaksızoğlu & Can Yıldırım, Ecem Dilan Köse, Eda Sütunç, Edith Roux, Erdal Duman, Eric Magassa, Esra Carus, Fatih Kızılcan, Fırat Engin, Füreya Koral, Gönül Nuhoğlu, Güçlü Polat, Hakan Yılmaz, Halit Demirel, Jane Jin Kaisen, Johannes Vogl, Jun'ichiro Ishii, Kaan Tanhan, Kerem Meriç, Larry Achiampong, Madlen Hirtentreu, Murat Cem Baytok, Mustafa Akkaya, Nejat Birecik, Ömür Tokgöz, Rabia Seyhan, Serhat Kiraz & Hakan Gündüz, Seyhun Topuz, Süleyman Yılmaz, Tunç Ali Çam, Vasilis Alexandrou, Vince Briffa, Volkan Babaotu, Yabancı, Yunus Aras, Zehra Kayataş.

9. Çanakkale Bienali coşkuyla açıldı

Çanakkale’nin kültür-sanat odağına dönüşen ve kentin mimari hafızasını yansıtan MAHAL Sanat’ta gerçekleştirilen 9. Çanakkale Bienali açılışına Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Dardanel Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen Özoğuz’un yanı sıra Malta Büyükelçiliği, Estonya Büyükelçiliği ve İzmir Fransız Enstitüsü yetkilileri ile bienal sanatçıları, bienal kurul üyeleri, destekçi kurumlar ve davetliler katıldı.

9. Çanakkale Bienali Her Edisyonunda Olduğu Gibi Çanakkale’de Çağdaş Sanatın Odak Noktası Olacak

Açılışta konuşma yapan 9. Çanakkale Bienali Genel Sanat Yönetmeni Seyhan Boztepe, “18 yılı aşkın süredir CABININ - Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak hayata geçirdiğimiz Çanakkale Bienali bu yıl 9. edisyonuyla yine Çanakkale’de çağdaş sanatın kentin özgün kültürel, tarihsel ve sosyal katmanlarıyla buluştuğu bir odak noktası olacak. 13 farklı mekâna ve Bienal tarihinde ilk kez kent merkezinden çıkıp Assos, Küçükkuyu gibi alanlardaki sanat ve kültür yapılanmalarına yaygınlaşan 9. Çanakkale Bienali 6 hafta sürecek ana sergileri, iş birlikleri üzerinden şekillenen kültür-sanat etkinlikleri ve projelerden oluşan bir deneyim alanı olarak işleyecek.

Bu yılki bienali “Zamana Bırakmak” başlığıyla ve 50’nin üzerinde sanatçının katılımıyla gençlerin günümüz sanatının zengin ekosisteminin deneyimlenebileceği, güncel konulara odaklanan canlı bir platform oluşturmak üzere kurguladık ve her edisyonumuzda olduğu gibi kapsayıcılık, etkileşim ve diyaloğu önceleyen zengin bir içerik oluşturduk.

Türkiye’nin en uzun soluklu çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Çanakkale Bienali’nin bu zengin içeriğini keşfetmeye Çanakkale halkını ve tüm sanatseverleri davet ediyoruz. Bu yolda bize eşlik eden tüm destekçilerimize, katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz“ dedi.

Dardanel, Çanakkale Bienali ile Sanatın Dönüştürücü Gücünü Desteklemeye Devam Ediyor

Dardanel Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Önen Özoğuz ise, “Çanakkale, kültürel mirasıyla hem ülkemizin hem de dünyanın önemli bir değeri. Bu tarihi mirasın çağdaş sanatla buluştuğu Çanakkale Bienali, sanatın evrensel dilini kullanarak kültürel ve sosyal yaşamımıza katkıda bulunuyor. Bienal, Çanakkale’nin kültürel hayatını zenginleştirirken, şehrimizi bir çekim merkezi haline getiriyor. Dardanel olarak, bu topraklarda doğmuş bir marka olarak, şehrimizin bu değerli etkinliğine destek olmaya devam ediyoruz ve bu yıl 9. edisyonunda “Zamana Bırakmak” temasıyla düzenlenen bienalin 3. kez ana destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz.

Bu yıl Çanakkale bienali gençler, teknoloji, gelenek ve gelecek kavramlarına odaklanıyor. Özellikle ülkemizin geleceği olan gençlerin kültürel  etkinlikler sayesinde sanata ilgilerinin artması, sanatın düşündürücü ve sorgulayıcı etkisiyle birlikte yaratıcı potansiyellerinin daha da gelişmesi ve sanatın çok daha geniş kitleler ile buluşmasını temenni ediyoruz. Bu sene 40. yılını kutlayan genç, dinamik ve inovatif bir sosyal şirket olarak, kültürel etkinliklere desteğimizi artırarak sürdüreceğiz. Çanakkale Bienali’nde de sanatın dönüştürücü gücünü desteklemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Çanakkale’de Yeni Nesil Bir Çağdaş Müzesine Doğru!

Çanakkale Bienali’nin farklı kurumsal, küratöryel ve sanatsal iş birlikleriyle örülü yapısını yansıtan “Zamana Bırakmak” başlıklı 9. edisyonu, biriktirdiği sanata dair üretimleri, geliştirdiği kurumsal model ve stratejileri, yirmi yıla yaklaşan hafızasını “zamana emanet ederek geleceğe aktarma” arzusunun da bir dışavurumu niteliğinde. Sloganı ise “Çanakkale’de yeni nesil bir çağdaş sanat müzesine doğru!”

9. Çanakkale Bienali Ziyaretçi Bilgileri

9. Çanakkale Bienali mekânları, 5 Ekim – 11 Kasım tarihleri arasında belirlenen gün ve saatlerde ziyaretçilere açık olacak. MAHAL, StudioMAHAL ve FeHAN Pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 arasında, Korfmann Kütüphanesi hafta içi her gün 10.00-17.00 arasında, Bordo Bina her gün 11.00 -18.00 arasında, Troya Müzesi her gün 08.30 – 17.30 arasında, ASTİM Kolektif ise Pazartesi hariç her gün 11.00 -17.00 saatleri arasında açık olacak.

Kent merkezinin dışındaki bienal mekanlarında ise Küçükkuyu Zeytinyağı Müzesi her gün 09.00 – 1630 arasında, Adatepe Ida Blue Otel Salı’dan Cuma’ya 10.00 – 17.00 saatleri arasında, Güneşane Vakfı Salı ve Cumartesi günleri 18.30 – 20.00 saatleri arasında sanatseverlere kapılarını açacak. Bienal’e özel tasarımların satışa sunulduğu PONKA Shop ise Pazartesi hariç her gün 10.00-17.00 arası ziyaretçilerini bekliyor olacak.

İş birlikleri ve Projeler

Bienal süresince Çanakkale’deki sanatseverler ve özellikle de sanata ve yaratıcı endüstrilere ilgi duyan gençleri odağına alacak bir dizi etkinlik de bienalin sanatsal içeriğini zenginleştiriyor ve çeşitlendiriyor.

9. Çanakkale Bienali’nin kurumsal destekçisi Kale Grubu’nun katkılarıyla, uzun soluklu bir projenin ilk çalıştayı bienal programı kapsamında hayata geçirilecek. 2 gün sürecek ve KTSM (Kale Tasarım ve Sanat Merkezi)’nin yürütücülüğünü üstleneceği “Kentsel Mekanlarda Sanat” çalıştayında mimar, sanatçı, akademisyen, kültür alanından uzmanlar ve araştırmacılar bir araya gelerek kentlerin kamusal alanlarına yüksek sanatsal niteliğe sahip eserlerin kazandırılması için yol haritası oluşturulacak.

9. Çanakkale Bienali eş destekçisi Trendyol Sanat 31 Ekim’de Marcus Graf ile Sanat Konuşması etkinliğini Çanakkaleli sanatseverlerle buluşturacak. Datassist ise bienal sürecinde başlayıp devam edecek Sanat-Teknoloji-Düşünce buluşmalarının yanı sıra 8 Kasım’da Zeynep Öykü’nün Anlatımlı Arp Konseri’ne ev sahipliği yapacak.

9. Çanakkale Bienali’nin zengin etkinlik programında öne çıkanlar:

ÇOMÜ MSSF Konserleri, Ali Alper Akyüz, Erdinç Alnıak, Yener Pınarbaş ve Deniz Kürşad’ın yürütücülüğünü üstleneceği gençlere yönelik farklı atölye ve söyleşiler, Nini Özönden ve Yıldız Çapkan’ın çocuk sanat atölyeleri, Umut Doğu’nun kurguladığı Flamenko etkinlikleri ve Didem Çatal’ın "Zamana Bırakmak" davetli uluslararası afiş sergisi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.