8.5 Milyon TL'lik açılış töreni...

'Kültür Başkenti' kutlamaları 7 ayrı meydanda gerçekleşecek. 'Kültür Başkenti' kutlamalarının 16 Ocak'ta gerçekleştirilecek açılışına Avrupa'dan üst düzey diplomatlar, siyaset, iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan 5 bin davetlinin katılması bekleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
8.5 Milyon TL'lik açılış töreni...

2010 yılıyla birlikte "Avrupa Kültür Başkenti" unvanına sahip olan İstanbul'da, 16 Ocak Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek resmi törenle etkinliklere start verilecek. İstanbul'da 7 ayrı meydanda düzenlenecek açılış etkinliklerinde toplam 7 bin kişi görev alacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılacağı açılış, 303 sanatçı tarafından sahnelenecek "İstanbul Büyüsü" gösterisiyle başlayacak etkinliklere 5 bin kişi ve 20'ye yakın ülkeden de bakan düzeyinde katılım gerçekleşecek.

 

Etkinlikler için 8.5 milyon TL'lik bir bütçe ayrıldığını belirten İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, etkinliklerle ilgili bilgi verdi. Avdagiç, "16 Ocak'ta resmi bir törenle karşılayacağımız Avrupa Kültür Başkenti unvanı açılış kutlamalarında tüm İstanbulluların bu enerjiye ortak olması için Haliç dışında 6 farklı meydanda kutlamalar düzenledik. Bunun için birçok kültür ve sanat kurumuyla işbirliği yaparak İstanbulluların kendi beğenilerine göre seçim yapabilecekleri geniş bir program hazırladık" dedi.

 

Avdagiç, İstanbul'un 2010 yılı boyunca taşıyacağı Avrupa Kültür Başkenti unvanının yıl sonuna kadar hayata geçirilecek 400'den fazla özel projeyle kutlanacağını da hatırlattı. İstanbul ile 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan Almanya'nın Essen kentindeki açılışa katıldığını belirten Avdagiç, "Essen'deki açılışa bu kadar üst düzey bir katılım olmadı. Avrupa ülkeleri, İstanbul'un nasıl bir açılış yapacağını merak ediyor" diye konuştu.

 

Toplantıda etkinliklere dair detaylı bilgileri paylaşan İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise İstanbul'un açılış etkinliklerini kendisine yakışır bir görkemle başlattığını vurgulayarak, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan da üst düzey diplomatlar, siyaset, iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan 5 bin davetlinin bir araya getirileceğini söyledi.

 

Müzeler 24:00'e kadar açık...

 

Açılışla ilgili detayları anlatan Kurt, "Etkinliklerde, farklı sanat disiplinlerine mensup toplam 500 sanatçı sahneye çıkacak, 900 kişilik teknik ekip çalışacak. 1550 kişilik organizasyon ekibinin yürüttüğü etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için toplamda 3500 kişilik emniyet ve güvenlik ekibi görev alacak. Etkinliklerde, 100 kişilik yönetim, 750 kişilik koordinasyon ve 300 kişilik canlı yayın ekibi çalışacak. Aralarında Sakıp Sabancı Müzesi, Aşiyan Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nin de bulunduğu İstanbul'un önde gelen kültür sanat merkezleri ve müzeleri, 16 Ocak'ta saat 24:00'e kadar kapılarını açık tutacak" diye konuştu.

 

"İstanbul Büyüsü" adlı sahne gösterisinin sanat yönetmeni Yekta Kara da gösteride 303 sanatçının sahneye çıkacağını, sahne gerisinde de 150 kişilik bir ekibin bulunduğunu belirterek, "Yaklaşık 450 kişi, aylardır dinmeyen bir coşkuyla çalışıyor. Amacımız İstanbul'u en güzel şekilde tanıtmak" diye konuştu. Ateş, balon ve ışık şovlarını hayata geçirecek Group F'nin sorumlu koreografı Christoph Berthonneau ise İstanbul'a 200 kişilik ekiple geldiğini belirterek gösterisinde, enerji ve ateşi temsil eden gaz, hava ve suyu kullanacağını söyledi. Berthonneau, gösterilerini çok sayıda kişinin izlemesini temenni ettiğini ifade etti.

 

 

AÇILIŞTA 500 SANATÇI SAHNEYE ÇIKACAK

* Açılış kapsamında 7 farklı mekânda toplam 500 sanatçı sahneye çıkacak.

* Bu etkinliklerde toplam 900 kişilik teknik ekip çalışırken, tüm etkinlikler içinse 6 bine yakın kişi hazırlık çalışmalarını yürütüyor.

* Etkinlikler, 1550 kişilik bir organizasyon ekibi tarafında yürütülüyor.

* Yine bu etkinliklerin sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için toplamda 3500 kişilik emniyet ve güvenlik ekibi görev yapacak.

* Bir kilometrelik alanda Haliç'i bir festival alanına çevirecek görsel şölen, Haliç Camialtı Tersanesi'nde kurulan yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda yapılacak. 80 metreye 15 metre ebatlarında hazırlanan özel 2010 logosu, bu özel gösterinin Haliç'te aydınlığa kavuşacak ilk sembolünü oluşturacak.

* Şölen, aynı zamanda Taksim, Kadıköy, Pendik, Sultanahmet, Beylikdüzü ve Bağcılar meydanlarında kurulan özel ekranlardan izlenebilecek. Aynı zamanda televizyon kanallarından yayımlanacak.

* Açılış kapsamında Taksim, Kadıköy, Pendik, Sultanahmet, Beylikdüzü ve Bağcılar meydanlarında DJ performansı, dans ve müzik gösterileri, gecenin ilk saatlerinde İstanbullularla buluşacak.

* Taksim'de "ateş" ve Kadıköy'de "balon" gösterilerinin yanı sıra Taksim'de Tarkan, Kadıköy'de Mor ve Ötesi, Beylikdüzü'nde Nil Karaibrahimgil, Sultanahmet'te Mercan Dede, Pendik'te Kıraç ve Bağcılar'da Zara konser verecek. (AA) 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.