2011 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası, Çankırı'da...

Çankırı Havacılık Kulübü, 30 Haziran – 4 Temmuz 2010 tarihlerinde gerçekleştireceği 2010 Dünya Kupası Yamaç Paraşütü Yarışlarıyla, 2011 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nı, Çankırı Bayramören’de gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2011 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası, Çankırı'da...

Çankırı’da 2008 yılında ilk kez gerçekleştirilen yamaç paraşütü yarışması, gördüğü ilginin ardından 2009 yılında Çankırı Dünya Kupası Yamaç Paraşütü Test Yarışması ve Türkiye  Şampiyonası olarak iki uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı.

 

Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’nın ilki, 1989 yılında Avusturya’da gerçekleşti. Dünya uçuş rekoru 461,6 km ile Brezilya’da kırıldı. Türkiye’deki en uzun doğrusal mesafe uçuşu, 16 Ağustos 2009’da Bayramören Dünya Kupası Yamaç Paraşütü Şampiyonası antrenman uçuşlarında gerçekleşti. Türkiye’deki en uzun doğrusal mesafe uçuşunu yapan Bulgar pilot  Yassen Savov, 6,5 saat, 239 km uçtu.

 

30 Haziran- 4 Temmuz tarihleri arasında yerli ve yabancı 120 pilot, Çankırı’da gerçekleşecek olan 2010 Çanhavk Dünya Kupası Yamaç Paraşütü Yarışları ile her iki yamacından da kalkış yapılabilme özelliği nedeniyle hızla uluslararası tercih haline gelen Bayramören’den gökyüzünde macera dolu bir yolculuğa başlayacaklar. Çankırı’nın Bayramören bölgesi, yamaç paraşütünde dünyada nadir görülen coğrafi özelliklerden birine sahip.

Termik adı verilen ve ısınan havanın yükselmesi sonucu rüzgârla birlikte oluşan kaldırma kuvveti, yamacın her iki yanını da kalkışa uygun hale getiriyor ve bölgeyi yamaç paraşütü sporcuları için vazgeçilmez kılıyor. 2008 yılında ilk kez gerçekleştirilen yamaç paraşütü yarışları, coğrafi özellikleri nedeniyle uluslararası ilgiyi anında çekerek, 2009 yarışlarına katılımı artırdı. Çankırı Bayramören bu seneki yarışlarla, 2011 Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Yamaç Paraşütü:

 

Yamaç paraşütü, dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporu, ilk olarak Fransa ve İsviçre Alplerindeki bir grup dağcının dik yamaçlardan koşarak kalkış yapmasıyla başladı. 1989 yılında Avusturya’nın Kössen şehrinde ilk Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası yapıldı. Şu anda Antartika hariç bütün kıtalarda sıkça rastlanan bir spor dalı haline geldi. Türkiyede 1989 yılında bu konuya meraklı az sayıda pilot adayı tarafından başlatıldı. Türkiye’deki en uzun Mesafe uçuşu 2009 yılında Çankırı’da düzenlenen Dünya Yamaç Paraşütü Şampiyonası test yarışmasında yapıldı. Bulgar Pilot Yassen Savov altı buçuk saat süren uçuş ile 239 km yol kat etti.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.