2'nci Uluslararası Bodrum Sempozyumu başladı...

2. Uluslararası Bodrum Sempozyumu 09 Mayıs 2011 tarihinde Bodrum Salmakis Hotel’de yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
2'nci Uluslararası Bodrum Sempozyumu başladı...

Açılış konuşmaları sırasında kürsüye davet edilen Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir şunları söyledi;  Herkesi selamlıyorum, Bodrum’a hoş geldiniz. Bodrum bir marka şehirdir. Bodrum’a normal bir ilçe olarak bakarsanız yanılırsınız. Genelde Bodrum’a gelmeden önce Anadolu’nun bir kasabası olarak görüyorsunuz ama geldiğinizde Bodrum’daki potansiyeli ve gücü hissediyorsunuz. Tanıtımı yapılırken, tatil yapılan ve magazini bol olan bir yer olarak görüyorsunuz ama Bodrum bir Anadolu şehridir.

Orta Asya’dan, Anadolu’dan yüzlerce ezgi, yüzlerce motif görüyorsunuz. Bodrum halkoyunları kıyafetlerine baktığınızda örneğin Gaziantep bayan kıyafetleriyle büyük benzerlikler görürsünüz. Bodrum’da müthiş bir tarih var, Pedasa’dan Bodrum Kalesi’ne kadar, Gümüşlük’e kadar, çünkü Bodrum’u sadece merkez olarak değil Yarımada olarak düşünmek gerek. İşte Bodrum’un değeri yarımada olarak ele aldığınızda çok büyüyor. Bodrum turizmle yaşıyor, ana sektörümüz turizmdir, ikincisi ise yat sektörüdür.
 
Bodrum’da deniz, kum, plaj diye öyle sıkıştık ki aslında Bodrum’un büyük değerleri var. Şimdi çıkış yolları arıyoruz. Bu yolları bu tür toplantı ve sempozyumlarda bulacağımıza inanıyorum. Bu sempozyumun Bodrum için çok verimli geçmesini diliyorum. Hepiniz hoş geldiniz, başarılar diliyorum.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Kaymakamı Özdemir’in ardından kürsüye davet edildi. Başkan Mehmet Kocadon yaptığı konuşmada cehaletin, toplumların geleceğini karartacağına dikkat çekerek, özellikle kendi geçmişleri hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmayan toplumların geleceklerini şekillendirmekte başarısız olacaklarına vurgu yaptı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşmasında şunları söyledi; Değerli Akademisyenler, Sayın Rektörüm ve Bodruma Gönül verenler, sizleri tarihin babası Herodot’un şehrinden, Halikarnas Balıkçısı’nın “Merhaba”sıyla selamlamak istiyorum, hepiniz hoş geldiniz. Hepimizin bildiği gibi tembellik eğitimsizliği, eğitimsizlik de cehaleti getiriyor. Yakın tarihe, yakın çevremize baktığımızda, eğitimsiz toplumların ne kadar kolay yönetildiğini ve ufak bir kıvılcımın nelere mal olduğunu gördük, bu kış yaşadık. İşte bunun için Ulu Önderimiz Atatürk’ün eğitime verdiği desteği unutmamak lazım.
 
Herşeyin başı eğitim ve eğitim sürecinde tarihimize, örf ve adetlerimize, kültürümüze sahip çıkamazsak, bu konuları bir kenara atarsak, yozlaştırılarak yok olup giden bir toplum haline döneriz. Bu tarih sempozyumlarının, Türkiye’nin dünyaya açılan bir kapısı olan Bodrum’da yapılıyor olması bizleri çok mutlu ediyor. Geçmiş yıllarda bu sempozyumun birincisini yaptık. O zaman katılan değerli akademisyenlerimizin bildirileri ile hazırladığımız kitap, şu anda gelecek nesillerimizin önünü açmaktadır.
 
Bu sempozyum sonunda hazırlanacak kitap da geleceğimize ışık tutacaktır, gelecek nesillerimizde sağlıklı bir Bodrum Yarımadası, Bodrum çevresi tarih bilinci oluşacaktır. Sizlere şimdiden çok teşekkür ediyor, sizleri Bodrum’da ağırlamaktan onur duyuyorum ve saygıyla selamlıyorum.
 
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özgiray ise yaptığı konuşmada Başkan Mehmet Kocadon ile bu sempozyumun birincisini yaptıklarında yaşanan zorlukları anlattıktan sonra Bodrum’dan gelen yoğun talep üzerine bu sempozyumları sürdürmeye karar verdiklerini açıkladı. Prof. Dr. Özgiray kendine has üslubuyla şunları aktardı; Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Hanım gelemedi ama kıymetli eşleri Rasih Bey burada, Muğla Üniversitesi Rektörü Sayın Mansur Harmandar’a, Bodrum Kaymakamı Sayın Feridun Cemal Özdemir’e, burada Reis çok kullanılır, Bodrum Reisi Sayın Mehmet Kocadon’a, kıymetli akademisyenlere ve değerli izleyicilere hoş geldiniz diyorum.
 
Herodot buralıdır, bir az önce Sayın Mehmet Kocadon zikretti, M.Ö. 500 de Bodrum ve havalisini dünyanın en güzel iklimi ve kıyıları diye adlandırır, sizleri burada ağırlamaktan çok memnunuz. Karşımda güler yüzlü çehreler görüyorum. Zaten bunu ümit etmeseydik, bu ikinci sempozyumu yapmazdık. Meşhur, Pakistan’ın kurucusu Muhammed İkbal, Atatürk hayranıydı. Bir şiirinde şöyle diyor; Bahçede gül vardı, gülün kokusu bülbülü oraya çekti. Aksi taktirde bülbül orada gül olduğunu bilmeyecekti. İşte bizler de sizde bu feyzi gördüğümüz için bu sempozyumu tertip ettik.
 
Birinci sempozyumu yaptık, işte idarecilerimiz de burada, bürokrasinin taşı midemizde Foça taşından yapılma değirmen taşı gibi habire dönüyor, karnı aşındırıyor. Sağ olsun Mehmet Kocadon o zaman Ortakent resiydi, her dediğimizi anında yaptı ama bürokrasiye takıldık kaldık. Mehmet Kocadon sayesinde kendimizi kurtarabildik, kitabı da bastık, çıkardık. Ben bu işe son vermek isterken Bodrum’un gerek işadamları gerekse Bodrum’a gönül verenlerden ısrar gelince yeniden yapmaya karar verdik.
 
Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise şöyle konuştu; Sayın Ege Üniversitesi Rektörü, Saygıdeğer konuklar ve katılımcı bilim insanları, 2. Bodrum Sempozyumu’na hoş geldiniz. Birincisi 2007 yılında yapılan Uluslararası Bodrum Sempozyumu’nun aradan geçen bu kısa zamanda ikincisinin düzenlenmesinin ve bunca katılımcı sağlamasının Bodrum Yarımadası’nın önemine işaret ettiğini düşünüyorum. Bu sempozyum gibi daha pek çok kültürel etkinliği Bodrum’da sıkça yapılmasının nedeni sadece Bodrum’un doğal güzellikleri olamaz.
 
Bodrum Halkı, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kurumlar bu toplantılara büyük destek veriyorlar. Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ve diğer meslek odalarının desteklerine şahidiz. Muğla Üniversitesi ile Bodrum arasındaki bağ, ortaklaşa düzenlediğimiz çalıştaylarla da kuvvetleniyor. Üniversiteler ile Bodrum yerel yönetimlerinin bu kuvvetli işbirliğinin ışığı altında 2. Uluslararası Bodrum Sempozyumu’nun düzenlenmesinden duyduğum mutluluğu ifade ederken, başta değerli bilim insanı Prof. M. Akif Erdoğru olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eder, sempozyumun başarılı geçmesini dilerim.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.