Yükseliş rakamları, (UNWTO)'yu bile şaşırttı...

2010 yılı dünya turizm hareketini ne küresel ekonomik kriz, ne volkanik kül bulutu, ne terör, ne de sayısız doğal afet frenleyemedi ve küresel turizm çıtayı daha da yükseltti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yükseliş rakamları, (UNWTO)'yu bile şaşırttı...

Madrid’de bir araya gelen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) üye ülke yetkilileri, 2010 yılı için ortaya koyduğu ilk rakamlarla herkesi şaşırttı: 2010 yılında tam 935 milyon kişi, tatil amaçlı 1 günü aşan seyahate çıktı. Herkesin şaşırması ise, 2007’de hissedilmeye başlanan ve 2009’da zirve yapan küresel ekonomik krizin olumsuz etkilerinin 2010 yılında da frenleyici etki yapması beklentisindendir.

 

Buna ilave olarak 2010 yılında özellikle çok sayıda grevlerin yaşanması, volkanik kül olayı ve saymakla bitmeyecek kadar çok yıkıcı doğal afetlerin yaşanması geldiğinde, uzmanların dünya turizm hareketinde yüzde 5-8’lik bir azalma beklentisine girmelerine yol açmıştı. Ama öyle olmadı… 

 

UNWTO genel sekreteri Taleb Rifai, Madrid’de yaptığı konuşmada, “Turizm, çok dirençli bir sektör olduğunu kanıtladı” dedi. Zira dünya genelindeki turistik amaçlı seyahat eden kişilerin sayısı, 2009’a göre yüzde 6,7 artarak, 935 milyon kişiye çıktı ve 2008 yılının rekorunu kırdı. Örgüt, 2011 yılı için daha da iyimser bir tablo çiziyor ve aynı sayının 2011’de yüzde 4-5 artacağı öngörüsünde bulunuyor.

 

Bölgelere göre turist sayılarındaki değişime bakıldığında, 2010 yılının kaybedeni olarak kuzey Avrupa göze batıyor. Zira bir tek (İngiltere dahil-) Kuzey Avrupa’da bölgesel bir azalma kaydedildi: Yüzde – 0,1.

 

Avrupa geneli ise yüzde 3,2 artışla sevindi. Diğer bölgeler daha da şanslıydı. 2009 yılında turist sayısında bölgesel bir artış kaydedebilen tek bölge Afrika kıtasıydı. Afrika 2010’da da yüzde 6,4’lük önemli bir artış kaydetti.

 

Ancak 2010 yılının asıl büyük kazananları şöyle sıralanıyor: Ortadoğu - % +13,9, Asya Pasifik bölgesi - % +12,6 ve Güney Amerika - % +10,4.

 
Turizm gelirleri...

 

Küresel krizin 2010 yılına sarkan etkilerine rağmen, artan turist sayısı, paralel oranda olmasa bile, turizm gelirlerine de yansıdı. UNWTO, bu konuda henüz kesin rakamlar açıklamak için erken dese de, örgütün genel sekreteri Rifai, ilk gelen verilere göre, dünya turizm gelirlerinin de bir artış olduğunu sözlü olarak belirtti.

 

Diğer ilginç rakamlar...

 

Brezilyalılar, yurtdışına çıkmaya başladılar. Brezilyalıların yurtdışı tatilleri için harcadıkları para, geçen seneye göre yüzde 55 artmış. Suudiler de bu artış yüzde 28. Asıl şaşırtan ise, Rus halkının yurtdışı tatili için harcadıkları paranın 2010’da yüzde 26 artmış olmasıdır. Zira bu konuda en fazla artış beklenen ülke Çin’di: Yüzde +17. Alman turistler ise yurtdışı tatilleri için geçen yıla göre sadece yüzde 2 fazladan harcamışlar. (tourexpi)

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.