Yorgun Herkül, bize geri dönecek...

Antalya Müzesi’nde sadece belden aşağısı sergilenen Yorgun Herkül heykelinin üst kısmının iadesi için ilk adım atıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yorgun Herkül, bize geri dönecek...

ABD’deki Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde 1980’den beri yer alan Yorgun Herkül’ün üst kısmının Türkiye’ye iade edilmesi için bir anlaşma yapılacağı ve heykelin en geç 2012’de birleştirileceği açıklandı. Türk arkeologlar 1981’de Perge’de sadece heykelin alt kısmını bulabilmiş, heykelin üst kısmı ise ABD’ye kaçırılmıştı. 1990’larda heykelin üst kısmınının Türkiye’ye iade edilmesi kararlaştırılmış fakat müze yönetimi ve heykelin sahibi Shelby White Yorgun Herkül’ü Türkiye’ye vermemişti.

Boston Globe gazetesi “Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Türk yetkililerden önce heykelin alt kısmının gönderilmesini ve heykeli tek parça halinde ABD’de sergilenmesini istiyor. 1.5 milyon dolar değerindeki heykelin en geç 2012’de birleştirilmesi bekleniyor” yazdı. Haberde ABD’li yetkililerin de resmi bir anlaşma yapmaya hazırlandığı belirtildi.
 
‘Prestijle dönecek’...
 

“Gerçek ismi ‘Yorgun Herkül’ olan 1800 yıllık heykelin Türkiye’ye getirilmesi konusunu 20 yıl önce gündeme ben getirmiştim. Ancak Amerikalı yetkililer heykeli ancak başka antik eserlerle takas ederek geri verebileceklerini söylediklerinde Türkiye’nin girişimleri durmuştu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü döneminde yeniden Boston Güzel Sanatlar Müzesi’ne heyetler ve hukukçular gönderdi. Amerikalı heyetlerde Türkiye’ye heykelin diğer yarısının da bulunduğu Antalya’ya geldiler.

Zamanında heykeli alan Leon Levy ve Shelby White çifti uzun süre heykeli vermemek için direndi. Leon Levy öldükten sonra eşi ellerindeki eserleri ülkelere vermeye başladı ancak Herkül heykeli Boston’daki müze envanterine alındı. Bu heykel için Prof. Dr. Jale İnan Amerika’ya gitmiş ve heykelin Türkiye’deki heykelin parçası olduğunu saptamıştı. Bence Shelby White’ın heykelin verilmesi konusundaki görüşleri değişti. Heykel bir bütün olarak Amerikan ve dolayısıyla dünya kamuoyunun dikkatini çektikten sonra ülkemize prestijle getirilmesi bence çok geç kalmış ancak yine de çok olumlu bir gelişmedir.”

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.