Yöneticiler yılda 4, çalışanlar 2 kez tatile çıkıyor...
67 ilden, 607 çalışanın katıldığı araştırmaya göre; çalışanların %40’ı yılda 1 kez, %29’u da yılda 2 kez yurtiçi tatil yapıyor. Yılda 4 kez ve daha fazla tatile çıkanları ise daha çok üst düzey yöneticiler oluşturuyor.
Hitay Yatırım Holding firmalarından DORinsight Araştırma, 1.2 milyon kayıtlı üyesi bulunan Napolyon.com’un veri tabanını kullanarak, çalışan kesimin tatil alışkanlıklarıyla ilgili bir araştırma yaptı. 22-24 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen ve 67 ilden, 607 çalışanın katıldığı araştırmaya göre; çalışanların %40’ı yılda 1 kez, %29’u da yılda 2 kez yurtiçi tatil yapıyor. Yılda 4 kez ve daha fazla tatile çıkanları ise daha çok üst düzey yöneticiler oluşturuyor.
Pozisyonları uzman ve üzerinde olan çalışanlar yılda 1 kez, diğerleri ise 2 yılda 1 kez yurtdışı tatili yapıyor. Çalışanlar, 2011 yılndaki tatillerini, ortalama 14 gün ve kişi başına 1.497 TL masraf yapacak şekilde planlıyor. Ortalama 1.258 TL ile az para harcamayı planlayanlar, tatilini anne ve babasıyla birlikte geçirmeye hazırlanıyor. Tatile en çok bütçe ayıranlar ise ortalama 1.764 TL ile tatilini yalnız geçirmeyi planlayanlardan oluşuyor.
Aileyle birlikte tatile çıkma oranı yüksek...
Çalışanların %41’i çocukları ve aileleriyle, %34’ü eşi veya sevgilisiyle, %12’si arkadaşlarıyla, %6’sı diğer aile üyeleriyle tatile çıkmayı planlıyor, %6’sı ise tatilini yalnız geçirmeyi tercih ediyor. Tatil için en popüler ayı %71 ile Temmuz oluşturuyor. Bunu, %59 ile Ağustos, %33 ile Eylül ve %31 ile Haziran izliyor. Üst düzey yöneticiler daha çok Eylül’ü tercih ediyor.
Yurtiçindeki popüler tatil bölgeleri arasında, %37 ile Güney Ege kıyıları (Aydın, İzmir, Muğla, Foça, Çeşme, Bodrum, Didim, Marmaris, Fethiye vb) ilk sırada yer alıyor. Daha sonra; %25 ile Antalya Bölgesi (Alanya, Side, Kemer, Belek, Olimpos, Çıralı vb), %13 ile Kuzey Ege kıyıları (Çanakkale, Balıkesir çevresi: Altınoluk, Asos, Ayvalık, Cunda, Dikili vb) geliyor. Güney Ege kıyılarını tercih edenlerin çoğunluğu kadınlardan oluşurken, Antalya bölgesi ise erkekler tarafından daha çok tercih ediliyor.
Tatilde en çok yüzme, bisiklet gibi aktiviteler tercih ediliyor...
Çalışanların %50’si tatilde yüzme, bisiklete binme gibi aktiviteler yapmayı tercih ediyor. %41’i yeni bir bölgeyi ve kültürü keşfetmeyi, %36’sı rahatlamak ve kitap okumak gibi dinlendirici aktiviteleri, yaklaşık ¼’ü ise eğlenmeyi planlıyor. Üst düzey yöneticilerin tatil planlarında ilk sırayı yeni bir bölgeyi ve kültürü keşfetmek alıyor. Yerel mutfakları ve içkileri denemek ise orta düzey yöneticilerin ilgisini daha çok çekiyor.
Kalınacak yerler konusunda, otel ve moteller %64 ile ilk sırayı alıyor. Bunu %27 ile tatil köyleri, %23 ile yazlıklar ve %22 ile pansiyonlar takip ediyor. Çalışanların yarısı yurtiçi seyahatlerinde, %40’ı da yurtdışı seyahatlerinde tur şirketlerini ve acenteleri kullanıyor. Orta düzey yöneticiler ise özellikle yurtdışı tatilleri için acenteleri tercih ediyor.
İş tatile ne kadar engel oluyor?
Çalışanların %53’ü, iş nedeniyle tatil planını son dakikada değiştirmek zorunda kaldığını belirtiyor. Bunların %74’ü iş yoğunluğu sebebiyle, %28’i ise gelen yeni bir iş nedeniyle tatil planında değişiklik yapıyor. İş nedeniyle tatil planı değişmeyenleri, en yüksek ve en düşük pozisyonda çalışanlar oluşturuyor. Orta düzey yöneticiler ise çok nadir tatil planlarını değiştirmek zorunda kalıyor.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: