Yerli turist için Ramazan'da yeni indirim dalgası geliyor...

"Ramazan’da tatil sorun değil" diyenleri en az yüzde 20-40 indirimli paketler bekliyor. Bu yıl Ağustos’un ikinci haftasına denk gelen Ramazan tatilciye ‘en gözde dönemde’ yüzde 20-40 indirimli tatil imkanı yarattı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yerli turist için Ramazan'da yeni indirim dalgası geliyor...

Fiyat düşüşünün en çok yerli turistin yoğun olduğu Bodrum, Marmaris, Ayvalık gibi yörelerde olması bekleniyor. Bu yıl Ramazan döneminin turizm sezonunun en gözde aylarından birine denk gelmesine rağmen tatilini Ağustos’un ikinci haftasına bırakanlar yüzde 20 ile yüzde 40 indirimden yararlanabilecek. Ramazanda tatil yörelerinden büyükşehirlere dönecekler nedeniyle oluşacak boşluğun otellerde fiyat indirimine dönüşmesi beklentisiyle bu dönemi fırsat görenlerin sayısı artarken seyahat acentaları son 15 gündür ‘tatilini Ağustos ayının 10’u ve sonrasına erteleyenlerin’ çoğaldığına dikkat çekti.

 

Ege’de düşüş fazla

11 Ağustos’ta başlayacak 1 aylık oruç döneminde özellikle yerli turist ağırlıklı çalışan Bodrum, Ayvalık, Çeşme, Marmaris gibi tatil yörelerinde fiyatların gerilemesi beklenirken fiyat indirimlerinin yabancı turistlerin yoğun olarak geldiği Antalya ve çevresinde ise kısıtlı kalacağı beklentisi hakim. “Ramazanda tatil sorun diyenlerin” minimum yüzde 20 indirimle tatil yapabileceğini bu rakamın doluluk oranı daha fazla düşen tesislerde yüzde 40’a varan oranda düşeceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, yine de uyardı:

 

Açıkta kalmayın...

“Fiyat düşer beklentisiyle rezervasyon yaptırmayanlar yine de bazı tatil yörelerinde açıkta kalabilir ya da istediği tesiste yer bulamayabilir. Özellikle Ruslar, İranlılar, Azeriler ve Kazaklar bırakın son dakikacılığı son ancı oldu.”

 

Su yutmayın yeter!

İlahiyatçılar Ramazan’da oruç tutacak tatilcilerin su yutmadıkları sürece deniz ya da havuza girmelerinde bir sakınca görmezken bikiniyle denize girmenin günah olduğuna dikkat çekiyor. Denizin ve cilde sürülen kremlerin orucu bozmayacağı ama erkeğin bikini ya da mayo giyen kadına bakmasının orucu bozmasa da haram olduğu belirtiliyor.

Son anda’ gelen Azeriler Bodrum’da sıkıntı yaratabilir

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) GenelSekreteri ve Bodrum HolidayResort&SPA’nın Başkanı Gürel Aydın, ‘akıllı otelcilerin’ kontratlarını kış sezonundan Ramazan nedeniyle Ağustos’ta yaşanacak fiyat değişimlerine uygun yaptığını ancak sektör genelinde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir değişim yaşanacağını gözlediklerini açıkladı.

Yabancı turist sayısında bu yıl yüzde 10 artış yaşandığına da dikkat çeken Aydın, “Örneğin bizim Bodrum’daki otelimiz 5 Ağustos’a kadar dolu. Ramazan’da da yerli oranı yüzde 20’ye düşüyor. Bunun da boşluğunu Fransız ve Kazaklar doldurdu. Bu yüzden Ramazan’da indirimli tatil beklemek ters de tepebilir” dedi. Özellikle Bodrum’da Azeri, Kazak ve İranlı turistlerin talebinde çok ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Aydın, “Azeriler ve Kazaklar son dakikayı bırakın sadece 15-20 gün önce nerdeyse ‘son anda’ rezervasyon yaptırıyor” diye konuştu. Aydın, Bodrum’da 5 yıldızlı otel sayısının 32’ye ulaştığını hatırlattı.

15 gündür müşteride ‘bekleyelim fiyat düşer’ beklentisi başladı...

Jolly Tur yetkilileri de Ağustos ayının ikinci haftasına denk gelen Ramazan döneminin fiyatta yaratacağı düşüşü doğrularken oranın da yüzde 20’ler düzeyinde olacağını ifade etti. ‘Erken rezervasyon’ kampanyalarından yararlananların genellikle 10 Ağustos öncesi ve 13 Eylül sonrasında uygun fiyata tatil yaptığını ama bundan yararlanmayanların da son 15 gündür “Ramazan’ı bekleyelim fiyatlar düşer” beklentisine girdiğini vurgulayan ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, “Türk tüketicisi fiyata çok duyarlı ve özellikle tatilini Ramazan’a denk getiren ciddi bir kitle oluşmaya başladı. Çünkü bu dönemde bazı tatil yörelerinde yüzde 20-25 düzeyindeki fiyat indirimleri yüzde 40’lara varıyor” dedi. Güneyde yabancı turistin ağırlığı nedeniyle otellerde doluluk oranlarının daha yüksek olduğunu, fiyat indirimlerinin de kısıtlı kaldığını aktaran Özbek, özellikle bir marka tesis arayışı olmayanların bu dönemde daha da avantajlı olacağını sözlerine ekledi.

Turizmcilerin 2023 hedefi, 71 milyon turist

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Turgut Gür, 2023 hedeflerinin 71 milyon turist, 85 milyar dolar gelir olduğunu açıkladı. Bölgelerin özelliklerini ön plana çıkaran turizm türlerine ağırlık vereceklerini kaydeden Gür, “İstanbul kültür turizmiyle, Doğu ve Güneydoğu inanç turizmiyle, Ege Bölgesi termal ve sağlık turizmiyle ön plana çıkmalı. İnanç turizmi sıfır noktasında. Oysa bu turizmi başlattığımızda gelmeye hazır 10- 15 milyon turist var” dedi. (Gazetevatan)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.