Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda neler var?
TUROB ve Deloitte işbirliğiyle “Türk Ticaret Kanunu” semineri düzenlendi. Deloitte yetkilileri, yeni TTK’yı masaya yatırırken, girişimcilere yeni dönemde neler yapması gerektiği ve TTK’nın getirdikleri anlatıldı.
TUROB Başkanı Timur Bayındır ve Deloitte Türkiye Turizm Endüstri Lideri ve Ortağı Berkman Özata’nın açılış konuşmasını yaptığı seminerde, Dr. Sıtkı Anlam Altay ve Deloitte Türkiye TTK Lideri ve Ortağı Ali Çiçek konuşmacı olarak yer aldı.
Seminerde, yeni Türk Ticaret Kanunu ile şirketlerin ‘şeffaf ve kurumsal’ hale gelerek Türkiye ekonomisinin süper lige çıkacağı ve şirketlerin zaman kaybetmeden hazırlıklarını bitirmeleri gerektiği aktarıldı. Yeni Ticaret Kanunu’nun özünde, “Kurumsal Yönetim” fikri bulunuyor.
Şirketlerde önemli değişiklikler olacak
1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Kanun ile başta KOBİ'ler olmak üzere tüm işletmelerin yeni döneme uygun yapı ve sistemleri hızla oluşturmaları gerektiği vurgulandı. Kabul edilen Türk Ticaret Kanunu ile Türkiye ekonomisinde yeni bir sayfa açılacak ve Türkiye ekonomide süper lige çıkacak. Kurumsal yönetişim, şeffaflık, dürüstlük ilkelerine dayanan ve uluslararası standartlarda kuralları olan bir ticaret ortamına geçilecek. Getirilen yenilikler, şirketlerin de önemli değişiklikler yapmasını gerektiriyor. Bu konudaki hazırlıklar, nitelikli personel bulmayı ve mevcut personeli yeniden eğitime tabi tutmayı da kapsadığı için, önemli yatırımları şart kılıyor. Yeni döneme uygun yapı ve sistemlerin hızla oluşturulması gerekiyor. 1 Temmuz 2012'ye kadar olan dönemde zorlu bir hazırlık süreci, işletmelerin büyük bir çoğunluğunu bekliyor. Bu hazırlığı yapamayan kuruluşlar, Temmuz 2012'den sonra kendilerini idame ettirmekte zorlanacaklardır. Buna karşılık uyum sağlayanlar ise, daha verimli bir ticaret ortamında faaliyetlerini sürdürecekleri gibi, dünyaya açılmalarını da kolaylaştıracaktır.
Denetim Önemli
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda bağımsız denetçiler tarafından uluslararası standartlarda denetim yapılması ve işletme hesaplarının Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'na uygun olan, Türkiye Muhasebe Standartları'na göre tutulması gerekiyor. Kabul edilen Türk Ticaret Kanunu ile birlikte şirket yöneticileri, riskleri irdeleyecek, tartacak ve çalışmalarını bu şekilde sürdürerek sonuçlardan tamamen sorumlu olacaklar. Kanunda, ayrıca haksız rekabet uygulamalarının önüne geçmeyi amaçlayan son derece ayrıntılı düzenlemeler yer alıyor.
İşlem Denetçisi Geliyor
Yeni Kanun ile birlikte, ‘işlem denetimi sistemi’ geliyor. İşlem denetçisi, ‘x şirket kurulabilir, mevzuata uygundur’ diye rapor verdiği anda, ticaret sicile gidip tescil işlemi yaptırılabiliyor ve şirket hukuken tüzel kişi özelliği kazanıyor. Bu arada, Anonim işletmelerde sermaye artırımı veya azaltılması gibi konularda, mahkeme yerine bağımsız denetim kuruluşu, yeminli mali müşavir olan bir uzman görev yapacaktır. Ayrıca, artık elektronik sistemle, elektrik imza ile notere gitmeden de şirket kurulabilecek.
Şirketin, tüm sırları web sitesi üzerinden ilan edilecek
1 Temmuz 2012 tarihinde, Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya “bilgi toplumu” hizmetlerine özgülemeyen şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Küçük ölçekli işletmelere ise internet sitesi kurmaları için 1 yıl süre verilecek. Bu kapsamda, Ticari sır kavramı alanı da iyice daralıyor. Şirketin finansal tablolarından, yöneticilere verilen toplam ücretlere kadar tüm bilgiler web sitesinin bilgi toplumu bölümde yer alacak. Sitenin bu bölümündeki bilgiler, sürekli güncellenmelidir. Şirketler, içeride oluşturduğu uzman kadronun yanı sıra, dışarıdan da uzmanlık alacaktır. Şirketlerin içinde, risk komitesi de oluşacak ve iki ayda bir rapor sunacaktır. Hedef daha kurumsal şeffaf bir yapı oluşturmaktır.
Ortaklar şirketten ödünç alamayacak
Yeni Kanun ile ortaklar şirketten ödünç alamayacak. Hiçbir ortak, şirket kaynaklarını ödünç olarak kullanamayacak. Şirket kaynakları objektif ve standartlara uygun bir şekilde kullanılsın diye böyle bir düzenleme getirilmiştir. Bu kanun ihlal edilirse adli para cezası vardır ve bağımsız denetim raporunu etkileyecektir. Özetle, şirketteki büyük ortağın yanı sıra, tüm ortakların hakları da güvence altına alınmaktadır.
Acenteleri Koruyucu Hükümler Getiriliyor
Acentelik sözleşmesine ilişkin olarak, acenteyi koruyucu hükümler getiriliyor. Acente, ‘ne zaman ücrete hak kazanır, hangi koşullarda acenteye ödeme yapılması gerekir’ gibi konularda da düzenleme yapılmıştır. 1530'uncu madde de, ‘Hizmeti ya da malı teslim alan taraf, teslimden itibaren kararlaştırılmışsa 30 günde, kararlaştırılmamışsa en fazla 60 günde parayı ödeyecektir. Bu süreler uzatılamayacaktır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: