Yeni nesil gurbetçi, Türkiye'de tatile gelmiyor...
Tatile Türkiye'ye gelmeyen ‘Gurbetçiler’, tesettür otelcinin hesabını alt-üst etti. Alternatif turizm oteli Şah İnn Paradise'ın Genel Müdürü Yusuf Yücel, gurbetçi müşterilerinin yüzde 60'tan yüzde 12'ye kadar gerilediğini söyledi. Yücel, gurbetçiler arasında yeni neslin Türkiye'den kopmalarının da etkili olduğunu belirti.
Gelenler ise daha çok düşük fiyatlı sezon olan mayıs, haziran, eylül ve ekim aylarını tercih ediyor. Avrupa genelini etkisi altına alan ekonomik kriz, turizme de yansıyor. Avrupalı turistlerin yanı sıra gurbetçiler de kriz sebebiyle tatil planlarını ertelerken, bu durum gurbetçilerin büyük ilgi gösterdiği alternatif turizmi olumsuz etkiliyor. Antalya'nın Kumluca ilçesi Mavikent beldesinde faaliyet gösteren Şah İnn Paradise'ın genel müdürü Yusuf Yücel, 2000-2005 yılları arasında tesislerine gelen müşterilerin yüzde 60'ının gurbetçi olduğunu, ancak bugün yüzde 12 seviyesine kadar gerilediğini belirtiyor.
Avrupa'daki krizin bu gelişmede büyük etkisi olduğunu kaydeden Yücel, gurbetçiler arasındaki genç neslin Türkiye'den koptuğuna da dikkat çekerek, "Türkiye'de bırakın tatil yapmayı, dönme arzuları yok." diyor. Alkollü içkinin bulunmadığı, bayanlara özel havuz ve diğer kompleksleri barındıran alternatif tatil devi Şah İnn Paradise'ın müşteri profilinin yüzde 85'ini başta İstanbul olmak üzere Ankara, Kayseri ve Bursa'nın öncülük ettiği yurtiçi müşteriler, yüzde 12'sini gurbetçiler, geri kalanı da Avrupa ülkelerinde sonradan İslamiyet'i seçenler oluşturuyor.
Gurbetçiler artık daha düşük fiyatlı sezonda mayıs, haziran ya da eylül, ekim aylarında geliyor. Tesiste kişi başına günlük fiyat temmuzda 109 Euro iken erken rezervasyonla 65 Euro'ya kadar düşüyor. Tatilcilerin artık erken rezervasyona alıştığını ifade eden Yücel, "Erken rezervasyonda tesisimizin yüzde 65-70'i doluyor." diye konuşuyor.
Şah İnn Paradise; alüminyumdan gıdaya yedi sektörde 15 fabrikayla büyümesini sürdüren Konya merkezli Kamer Holding'in turizm tesisi olarak faaliyet gösteriyor. 1999'da Şah İnn Suit Otel, 2000'de Şah İnn Club Karaburun'u kurup işleten Kamer, bu otelleri devredip 2006 sonunda Şah İnn Paradise'ı aldı. Ruslara hizmet veren bir tatil köyü iken 12 milyon dolar yatırımla alternatif turizme çevrilen tesis 2007'de hizmete açıldı.
27 alternatif otel arasında en iyisi olduklarını söyleyen Genel Müdür Yücel, "12 yıllık deneyim sahibiyiz. Hizmet kalitesini artırdık. 167 bin metrekare alana yayılı arazisiyle kendi segmentinde ilk ve tekiz. Hem kapasitesi hem tatil köyü olması, geniş alanı bulunması avantaj sağlıyor." şeklinde konuşuyor.
Bayanlara pozitif ayrımcılık yapılan tesisteki 6 bin metrekarelik bayanlar havuzu ve kompleksi 10 bin metrekareye çıkarıldı. Girişte kamera, fotoğraf makinesi ve cep telefonlarının alındığı, hizmet veren personelin tamamının bayan olduğu komplekste 5 havuz, SPA merkezi, jakuzi, sauna, masaj odaları mevcut.
Türk aile yapısına uygun bir tatil sunduklarını aktaran Yücel, gelecek yıl Manavgat-Side bölgesinde yeni otel yatırımı planladıklarını duyurdu. Yücel, "Blok otel alıp toplam 12-13 milyon Euro yatırım yapacağız. Kışın kongre ve sağlık turizmi ön planda olacak." ifadesini kullandı. Bu yılın 2009'a göre daha iyi geçtiğini dile getiren Yücel'in verdiği bilgiye göre, rezervasyonlarda yüzde 20 artış var. Mayıs yüzde 80 dolulukla geçerken, hazirandan ekim sonuna kadar yüzde 100 doluluk görünüyor.
Alternatif tatil merkezlerinde Ramazan ayı sönük geçiyordu. Yapılan anketlerde "Bedava verseniz de tatile gelmeyiz" görüşü ağır basıyordu. Bu sebeple Ramazan ayında bu oteller kapanıyordu. Ancak Şah İnn Paradise, yaptığı çalışmalarla geçen yıl kutsal ayda da yüzde 90 doluluğa ulaştı. Ramazan'da ilk avantajı fiyatta sağladıklarını bildiren Genel Müdür Yusuf Yücel, kişi başı fiyatı 90 Euro'dan 23 Euro'ya indirdiklerini dile getirdi. Kurumsal çalışmalar ve reklama ağırlık veren firma, tatilden ziyade konaklamaya odaklandı. Mukabele ve teravih namazlarıyla rahat bir ibadet ortamı sağlandı.
Havuz, deniz gibi aktiviteler iftardan sonraya kaydırıldı. Aydınlatılan deniz ve havuz akşam 9'dan sonra doldu. Genelde gündüz yatma ve ibadetle geçerken geceleri Ramazan'ın gelenekselliği yaşatıldı. Sultanahmet şenlikleri, tasavvuf konserleri, sema gösterisi düzenlenirken yeşil alana Ramazan çadırları kuruldu, davulcular, şerbetçiler hizmet verdi. Mali beklentileri olmamasına karşın 2009'da yüzde 90 taleple karşılaştıklarını vurgulayan Yücel, "Sadece biz doldurduk oteli. 2010'da Ramazan'ı yüzde 100 dolulukla geçireceğiz. Kişi başı fiyatı 31 Euro olarak belirledik, şu an 10 bin geceleme için rezervasyon yapıldı." dedi. (Zaman)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: