Yatla kaçan 75 Milyon Euro...

Yabancılara 90 gün vize uygulaması nedeniyle marinalarda kışlayan yatlardan sağlanacak 25-75 Milyon Euro civarındaki gelir, buhar olup uçacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yatla kaçan 75 Milyon Euro...

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Türkiye'ye gelen yatların ''Yabancı ülke vatandaşlarına 180 gün içinde 90 gün vize uygulaması'' nedeniyle marina seçemeden ve sözleşme yapamadan sahillerden ayrılmak zorunda kalacağını savunarak, ''Marinalarda kışlayan yat başına harcama miktarının 25 bin euro olduğu düşünülürse, 25-75 milyon euro civarında bir gelir kaybı söz konusu olacak'' dedi.

DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, düzenlediği basın toplantısında, 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da süreye ilişkin bazı düzenlemeler yapıldığını anımsattı.

Bu düzenlemelerin Türkiye'de kaçak çalışan işçilerin önlenmesini amaçladığını vurgulayan Erol, uygulamanın Türkiye sahillerinde yatlarıyla konaklayan ve ikinci konut edinen yabancı uyrukluları da olumsuz etkileyeceğini savundu.

Uygulamayla Yunanistan gibi komşu ülkelerden nisan, mayıs aylarında gelecek yat sahiplerinin 90 gün sonunda henüz konaklayacağı marinayı seçmeden ve marina ile sözleşme yapmadan sahillerden ayrılmak zorunda kalacağını savunan Erol, ''Türkiye kıyılarında faaliyet gösteren marinalarda yaklaşık 9 bin yabancı bayraklı yat bulunuyor.

Bu yatların yüzde 92'si Avrupa ülkelerinin bayrağını taşıyor. Yabancı bayraklı yatlar marinalarımızda 5 yıl konaklayabiliyor. Bu 5 yıllık süreye rağmen yat sahibine 90 gün kalabilme süresi verilmesi ve daha uzun süreli kalabilmeleri için İkamet Tezkeresi alma şartı, bu yatların önemli bir bölümü tarafından karşılanamayacaktır'' dedi.
 
''KAYBIMIZ OLACAK"
 
Erol, uygulama nedeniyle bin-3 bin arasında yatın Türkiye kıyılarından ayrılabileceğini vurguladı. Erol, ''Marinalarda kışlayan yat başına harcama miktarının 25 bin euro olduğu düşünülürse, 25-75 milyon euro civarında bir gelir kaybı söz konusu olacak'' diye konuştu.
 
Sorunun çözümü için 180 gün içinde 90 gün vize uygulaması yerine, 365 gün içinde 180 gün uygulamasının istisna olarak yat sahipleri ve mürettebatına sağlanabileceğini açıkladı. DTO Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Hasan Kaçmaz ise uygulamanın ana amacının kaçak işçileri Türkiye'den uzaklaştırmak olduğuna dikkati çekti. Uygulamanın kaçak işçilerin yanında üst düzey gelire sahip 45 bin kişiyi de etkileneceğini anlatan Kaçmaz, ''Bu kişileri Türkiye'de tutmak için önceki yıllarda kanun çıkmıştı. Şimdi yata '5 yıl', yat sahibine '90 gün kal' diyoruz. Kanun kendi içinde çelişti'' diye konuştu.  Toplantıya Antalya ve ilçelerindeki marina müdürleri ile sektör temsilcileri katıldı.
 
DÜZENLEMENİN İÇERİĞİ
 
5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle 1 Şubat 2012'den itibaren Türkiye'yi ziyaret edecek yabancı uyruklular, 180 gün içinde en fazla 90 gün süre ile Türkiye'de kalabilecek, 90 gün sonunda Türkiye dışına çıkarak, 90 gün ara verdikten sonra tekrar gelme hakkını elde edebilecek. Önceki uygulamada, Türkiye'ye gelen yabancılara 90 günlük vize veriliyor, yurt dışına bir gün giriş çıkış yapmak suretiyle bu süre uzatılabiliyordu. (HT)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.