Yat sektörü temsilcilerinden kaçak tur isyanı

Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Datça ve Fethiye koylarında yabancı bayraklı teknelerin kaçak tur yapması, Türk bayraklı yatların rekabet gücünü azaltıyor. Devletin vergi kaybının oluştuğu yabancı teknelerin kaçak tur yapması ve limanlardaki fahiş fiyat artışı yat sektörü temsilcilerini kızdırdı.

30/05/2024 12:49
Yat sektörü temsilcilerinden kaçak tur isyanı

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü Başkanı Zafer Öznur, son yıllarda Muğla’nın Marmaris, Bodrum, Datça ve Fethiye koylarında yabancı bayraklı teknelerin kaçak tur yapmasının Yatçılık sektörüne ciddi zararı olduğuna işaret ederek, Kenan Gürbüz imzalı haberde, şunları söyledi: “Bölgemiz denizcilik sektöründe bizi en çok rahatsız eden 2 problem var. Bunlar Yabancı Bayraklı Türk teknelerinin kaçak tur yapması ve devlete ve özel sektöre ait limanlardaki fahiş fiyat artışları.

Bahsettiğim yabancı bayraklı bu tekneler kaçak tur yapıyorlar. Türkiye'de bin tane kayıtlı ticari tekne varsa. Üç, dört bin tane kaçak tekne vardır. Bunlar alenen her yerde reklam, pazarlama, promosyon yapıyorlar ve buna kimse engel olmuyor. Sahibinden.Com diye bir internet sitesinde 2 bin tane kiralık tekne var. Devletimiz 2019 yılında Yabancı Bayraklı teknelerin tur yapmasını yasakladı. Devletimizin yasak kararına rağmen bunlar kaçak tur yapıyorlar. Bunları takip etmesi gereken kurumlar bir şey yapmıyorlar.

 “KAÇAK TUR YAPILDIĞINA DAİR PARA ALIŞVERİŞİNİ İSPAT ETMEMİZ LAZIM”

Bakanlıktan liman başkanına, sahil güvenliğe kadar hepsinin yaptırımı var. Ama kime sorsak herkes diyor ki, “Kaç tur yapıldığına dair para alışverişini ispat etmemiz lazım”. Yani para alışverişini ispat etmek. Teknenin üzerinde birinin para alışverişi yapması lazım. Kaçak olduğu için, fatura falan kesilmediği için. Kaçak tekneler tur ücretini kaçak olduğu için elden nakit alıyorlar.

Ama bunu kim yapacak? Teknenin içine girip verecek, parasını alacak, cebine koyacak ve suçüstü yapılacak. Böyle bir şey imkânsız. Bahsettiğim kaçak tur yapan yabancı bayraklı tekneler sosyal medya da her gün onlarla reklam veriyor. Yaşanan bu sıkıntıyı anlatmak için valiye de gittik. Kaymakama da gittik. Liman başkanına da.  Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanına da bakanlığa yazı da yazdık. Hiç kimse ilgilenmiyor yaşanan bu sorunla.”

TÜRKİYE YAT TURİZMİ AÇISINDAN ARTIK PAHALI BİR ÜLKE

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü Başkanı Zafer Öznur, Türkiye’nin son dönemde Yat Turizmi açısından pahalı bir ülke haline geldiğini anlatarak, şunları ifade etti:

“Türkiye’de ve Muğla Bölgesinde günlük yat bağlama fiyatları yurtdışından daha pahalı. Mesela Muğla Bölgesindeki tekne bağlama ücreti ile Monako'daki fiyatları 12 metreye 5 metre bir teknemiz var diyerek fiyat alalım. Monaco’da bahsettiğim özelliklere sahip bir  teknenin bağlama ücreti 150 Avro, Muğla Bölgesindeki limanlarda ise 300 Avro. Yani sonuçta masraf arttıkça biz de kiralama ücretlerini artırıyoruz mecburen. Öyle olunca da şu anda Türkiye'de sadece biz değil, Türkiye Tekne kiralama açısından Ege, Akdeniz bölgesinde en pahalı lokasyon oldu. 

Öyle olunca da turist bizi tercih etmiyor ve Yunanistan'a gidiyor, İtalya'ya, İspanya'ya gidiyor. Marmaris'te 5 tane şirket var. Toplam baksanız 200 tane tekne var Yat turizmi yapan. 1 haftalık Lüks yat turunun 1500 ila 20 bin Avro arasında değişiyor. Teknenin özelliğine göre, büyüklüğüne göre kiralama rakamları değişebiliyor. Sonuçta 100 bin liralık tekneyi de kiralıyoruz. Bir buçuk milyon liralık tekneyi de kiralıyoruz”

KAÇAK TURLAR SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI

Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde faaliyet gösteren Muğla Odaları ve Borsalarının 38’inci ortak toplantısında tekne bağlama ücretlerine yapılan yüksek fiyat artışını ve yabancı bayraklı teknelerin düzenlediği kaçak turları gündeme taşıdıklarını anlatarak, “Kaçak turlar sektörün kanayan yarası.

Liman ve marinalardaki tekne bağlama ücretlerine yapılan yüksek fiyat artışı da sektörü olumsuz etkiledi. Yabancı bayraklı teknelerin düzenlendiği kaçak turların engellenmesi ilgili kurumların acilen harekete geçmesi  gerekiyor. Marmaris ve bölge turizmini Yabancı bayraklı teknelerle yapılan kaç turlar olumsuz etkiliyor. Burada devletimizinde ciddi bir vergi kaybı söz konusu ” dedi.

YABANCI BAYRAKLI TEKNELERE TİCARİ FAALİYET YASAĞI GETİRİLMİŞTİ

2019 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alarak Türkiye’de ticari faaliyet gösteren yabancı bayraklı deniz turizmi araçlarına faaliyet yasağı getirilmişti. Yabancı bayraklı teknelerin ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacağı kararı alınmıştı.

TBMM’de kabul edilen kanun teklifine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca izin verilen yabancı deniz turizmi araçlarının Türk karasularında ticari faaliyette bulunmasına yetki veren düzenleme yürürlükten kaldırılmış ve Yabancı bayraklı teknelerin artık ticari faaliyet amaçlı kullanılamayacağı kararı alınmıştı.

Türkiye’de yatçılık sektöründe meydana gelen gelişmeler ile Türk bayraklı ticari yatların sayısında meydana gelen artış göz önünde bulundurulduğunda, Türk bayraklı yatların rekabet gücünü azaltmakta olduğu ve ayrıca devletin vergi kaybının oluştuğu belirtilmişti.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.