Yalçıntaş, "Krizin ilacı turizm"...

Dünyada turistlerin yaklaşık üçte birinin gezi yeri olan Akdeniz çanağındaki 17 ülkenin ticaret odaları İspanya’nın Malaga kentinde turizmde bölgesel işbirliğini geliştirmek için düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu’nda (Meditour 2010) buluştu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yalçıntaş, "Krizin ilacı turizm"...

Akdeniz çanağındaki 17 ülkenin ticaret odaları Malaga’da turizmde işbirliğini geliştirmek için buluştu. ASCAME Başkanı Murat Yalçıntaş, Malaga doğumlu ressam Pablo Picasso gibi çalışkan, Mevlânâ gibi de ‘yeni şeyler’ peşinde olmak gerektiğini belirterek, “Eğer onlar gibi olabilirsek, küresel krizin etkisini çabuk atarız” dedi.

 

Akdeniz Ticaret Odaları Birliği (ASCAME) Başkanı Murat Yalçıntaş, Malaga doğumlu ünlü ressam Pablo Picasso gibi çalışkan, Mevlana gibi de ‘yeni şeyler’ peşinde olmak gerektiğini belirterek, “Eğer onlar gibi olabilirsek, dünya turizmindeki bölgesel liderliğimizi sürdürürüz, küresel krizin etkisiyle geçen yıl küçülen sektörün yeniden hızlı büyümesini sağlarız” dedi. Malaga Ticaret Odası ve aynı zamanda da ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı olan Jeronimo Perez Casero’nun dünyadaki turizm hareketinin üçte birine liderlik etmenin önemini vurgulaması ve bunun sürdürülebilirliği için Akdeniz’deki tüm ülkelerin çevreye çok daha duyarlı olması gerektiğini söylemesi üzerine Yalçıntaş, Casero’nun sözlerinin çok geniş bir coğrafyada barış ve zenginliğin gelişmesi için çok önemli olduğunu söyledi. Yalçıntaş, turizm sektörünün en önemli sermayesinin temiz çevre ve tarih olduğunu belirtti.

 
Çalışırken dinlenen Picasso...
 

Forum kapsamında 607 turizm firmasının birebir görüşmeler yapmak için masaya oturacağını hatırlatan Yalçıntaş şöyle konuştu: “Burada Akdeniz turizminde yeni konseptleri belirliyoruz. Malagalı Picasso’nun ‘Çalışmak beni dinlendiriyor, beni yoran hiçbir şey yapmamaktır’ sözünü hatırlayalım. Bu ruh sadece sanatçılara değil, tüm Akdeniz iş dünyasına örnek olmalı. Akdeniz’de, sağlık ve gastronomi turizmden, kongre ve doğa turizmine, golf ve kültür turizmine, kruvazier turizmine kadar çok farklı dallarda turizm yapılabiliyor. Bu alt dalların her birini ayrı sektör gibi görelim ve çalışalım. Anadolu’dan Mevlana’nın bir sözü de bize yol göstersin. O, ‘Dün dünde kaldı cancağızım, artık yeni şeyler söylemek lazım’ demişti. Turizmde de yeni stratejiler, yeni vizyonlar gerekiyor artık.”

 
Dünyanın kültürü burada...
 

Yalçıntaş, Akdeniz çanağının dünya kültürünün çıkış noktası olduğunu da belirterek, Unesco’nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan 890 kültürel ve doğal varlığın 223’ünün ASCAME ülkelerinde bulunduğunu vurguladı. Yalçıntaş, “Burada El-Hamra Sarayı’nı İslamiyet’in izlerini, İstanbul’da Ayasofya’yı Hıristiyanlığın izlerini gerebiliyorsunuz” dedi. Yalçıntaş son dönemde gelişen kruvazier turizminin önemine işaret etti ve önümüzdeki dönemde bu alandaki gelişmeleri desteklemek gerektiğini, böylece ülkeler arası diyaloğun da hızla artacağını anlattı.

 

İşbirliği pastayı büyütecek, Akdeniz markası yaratalım...

 

Malaga Ticaret Odası ve ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez, Dünyada turist sayısının 2009’da 2008’e göre yüzde 4.3, turizm ggelirlerinin ise yüzde 6 oranında gerilediğini belirterek, “Dünyada 2008’de 920 milyon turist vardı. 2009’da bu rakam 880 milyon kişiye indi. Ancak bunların yine de üçte biri Akdeniz’de seyahat etti. Burada ‘1 Deniz, 1001 Destinasyon’ sloganıyla buluştuk ve eminim ki işbiliği ile hem liderliğimizi koruyacağız hem de pastayı büyüteceğiz. Biz işbirliğiyle hepimizin pastadaki payının büyüyeceğine inanıyoruz.”

 
Forum’da da firmalar arası ikili görüşmeler ile yeni işbirliklerinin temelleri atılıyor, düzenlenen panellerle turizmde yeni bir Akdeniz markası yaratmak yolunda bölge olarak atılması gereken adımlar ele alınıyor. (Hürriyet)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.