Yabancıdan pahalı tatil yapma dönemi bitiyor...

Yıllardır Türk vatandaşlarının şikayet ettiği "Yanımdaki şezlonga yatan Alman benim yan fiyatıma tatil yapıyor" şikayeti geçerliğini yavaş yavaş yitiriyor. Türkiye´de ilk olarak 2001 yılında uygulanmaya başlayan "erken rezervasyon" kampanyalarının her geçen yıl daha çok kişi tarafından tercih ediliyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yabancıdan pahalı tatil yapma dönemi bitiyor...

Erken rezervasyon kampanyalarının her geçen yıl daha çok kişi tarafından tercih ediliyor olması yerli ile yabancının turistin benzer fiyatlarda tatil yapmasının imkanının önünü açtı. Uygulanmaya başladığı ilk yıldan itibaren düzenli olarak artış gösteren erken rezervasyon talepleri bu yıl tavan yaptı. Birinci dönem sonuçlarını açıklayan seyahat acentelerinin erken rezervasyon kampanyalarındaki talep artışı yüzde 80´leri buldu. 

Sektör Türk halkının arak erken rezervasyon kavramını özümsediğini belirterek yüzde 50´lere varan fiyat avantajından yararlanmak isteyenlerin tatillerini önceden planladıklarını belirtti. Bu durumun turizm şirketleri için de bir avantaj olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri bu sayede önlerini görüp daha kolay planlama yapabildiklerini ifade ettiler.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, erken rezervasyonun fiyatın yanı sıra başka birçok avantajı bulunduğunu belirterek, "Ayrıca istediğiniz dönemde istediğiniz otelde yer bulabiliyorsunuz. Uçakta da iyi fiyat alıp yer bulma sıkıntısı yaşamıyorsunuz. Bunların hepsi bir araya gelince erken rezervasyonun tüketiciler için çok avantajlı olduğu görülüyor. Bu avantajları gören tüketiciler her yıl artan oranda erken rezervasyon kampanyalarına katılıyor. Bu gelişmeleri son derece olumlu buluyorum" dedi.

 

Toplam rezervasyonların içinde erken rezervasyonların yüzde 50´ler düzeyinde olmasının dünya genelinde iyi bir oran olarak kabul gördüğünü ifade eden Barut, bu rakamın Türkiye´de de önümüzdeki yıllarda yakalanmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Türk tüketicisinin yabancıdan pahalıya tatil yapıyor olması durumunun artık geçerliliğini yitirdiğini vurgulayan Barut, "Çok özel durumlar hariç fiyatlar hemen hemen aynı. Ama bir tur operatörü bir oteli üç yıllığına peşin paraya kapatırsa ve çok iyi fiyat alırsa müşterilerine daha ucuz tatil yaptırabilir ama bunu illa yabancı tur operatörü yapacak diye bir şey yok. Ya da bir ülkedeki uçağı boşa çıkar. Ucuz uçurabilir.

Bunlar ekstra durumlardır" değerlendirmesini yaptı.

 

Jolly Tour yüzde 80 artış yakaladı...

 

Şubat sonu mart başı itibariyle erken rezervasyon kampanyalarının birinci dönemlerinin bitmesi ile beraber seyahat acenteleri de ilk sonuçlarını açıklamaya başladı. Söz konusu dönemde en büyük amş yaşayan şirketlerden biri Jolly Tur oldu. 8 Şubat 2010 tarihinde başlayan, nakit ödemelerde ve Bonus Card ile 6 taksitte yüzde 40,12 taksitte ise yüzde 35 indirimler yanmda 2 aya varan ekstre erteleme avantajları sunan Jolly Tur erken rezervasyon kampanyası 8 Mart 2010 sona erdi.

 

Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ilk dönemi sona eren erken rezervasyonda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 araş kaydettiklerini açıkladı. Yurt içinde toplam 250 bin kadar kişinin Jolly Tur aracılığıyla tatile çıkmasının beklediğini belirten Mete Vardar, ilk erken rezervasyon döneminde 30 bin civarında tatilcinin ise erken rezervasyon paketini Jolly Tur aracılığı ile satın aldığını bildirdi.

 

Mete Vardar bu dönemde en çok Adam&Eve, Cyrstal Hotels, Paloma Hotels, SuSesi Hotel, Orange Country Otel, Majesty Hotels ve Asteria Hotels olduğunu; en çok tercih edilen bölgelerin sıralamasını ise, Kemer yüzde 24, Belek yüzde 20, Bodrum yüzde 18, Side - Alanya yüzdel7, Marmaris -Fethiye yüzde 14, Kuşadası -Ayvalık yüzde 7 olarak açıkladı.

Vardar, turizm sektöründe tüm dünyada daralma beklenirken, Türkiye´de erken rezervasyon satışlarında görülen artışın Türk halkının her şeye rağmen tatile çıkma alışkanlığının devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.

 

Geçtiğimiz yıl kriz ortamına rağmen yüzde 18´lik bir büyüme kaydeden Jolly Tur´un, toplam kapasitesinin yüzde 40´lık payını erken rezervasyon ile gerçekleştirdiğini anlatan Mete Vardar, "Jolly Tur, marka ve zincir oteller ile güçlenen ve geniş bir skalaya sahip ürün portföyü ile 2010 yılında yüzde 25 oranında büyüme hedefliyor" diye konuştu.

 

Etstur´un hedefi 150 bin kişi...

 

Türk organize tur sektörünün en büyük şirketi olan Etstur da erken rezervasyonun ilk dönemini 82 bin kişiye ulaşarak tamamladı. Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, geçen yıl 50 bin olan sayının 82 bine yükselmesindeki en büyük faktörün erken rezervasyon sigortası olduğunu belirtti. Ersoy sözlerine şöyle devam etti: "Etstur misafirlerinin yüzde 85´i tatil paketlerine, tatillerine 72 saat kalana kadar koşulsuz iptal hakkı sağlayan Erken Rezervasyon Sigortası Sigortası´nı eklettirdi.

 

Tatil bedellerinin sadece yüzde l´i kadar bir bedeli, yani 10-20 TL gibi bir rakamı ödeyerek, tatillerinin iptal olması durumunda aynı gün içinde paralarının tamamını, koşulsuz geri alabiliyorlar. Etstur´un misafirlerine sunduğu sigorta güvencesi, Erken rezervasyonun daha fazla benimsenmesine imkan sağladı." Erken rezervasyonun birinci döneminin bitmesine rağmen, erken rezervasyon avantajlarının yüzde 30 ile sürdüğünü belirten Ersoy, "5 Nisan´a kadar peşin ödemede yüzde 30 indirim imkanı sağlayan ikinci dönem devam ediyor" diyerek misafirlerin indirim fırsatlarından yararlanmayı sürdürebileceklerini hatırlattı. Ersoy, erken rezervasyonun dört döneminde, toplam hedeflerinin 150 bin kişi olduğunun da alanı çizdi.

 

 

Mehmet Ersoy’un verdiği bilgilere göre, Etstur´la ilk dönemde tatillerini planlayan misafirlerin, yüzde 51´ini kadın, yüzde 49´unu erkekler oluşturdu. Yapılan rezervasyonlarda yüzde 65 çift kişilik oda, yüzde 21 çocuklu rezervasyon, yüzde 9 balayı, yüzde 4 aile odası, yüzde 1 de tek kişilik oda tercih edildi.

 

 

Odeon Tours´tan iki kat artış...

 

Odeon Tours erken rezervasyonun ilk dönemini geçen yıla oranla yüzde 200 artışla kapattı. Odeon Tours, 11 Şubat 2010 tarihinde başlattığı ve yüzde 40´a varan indirim içeren erken rezervasyon kampanyasının ilk dönemini 8 Mart tarihinde sonlandırdı. Odeon Tours İç Pazar Müdürü Akın Aksu, erken rezervasyon saoşlarını geçen yıla oranla yüzde 200 arttırdıklarını açıkladı. Erken rezervasyon kampanyasının ikinci dönemini 9 Mart 2010 itibariyle başlatan acente, bu dönemde ise yüzde 35´e varan indirim yapacak.

 

 

Ürün çeşitliliği İle dikkati çeken Odeon Tours´da ikinci dönem erken rezervasyon imkanı 5 Nisan 2010´a kadar devam edecek. Geçtiğimiz sezon misafirlerinin arasında yapılan anketlere göre, yüzde 92 genel memnuniyet oranına ulaşan Odeon Tours, hizmet verdiği 875 bin misafire ek olarak, 2009 yılında yüzde 61.7 büyüme ile iç pazarda 55 bin turiste hizmet verdi. Tek yetkili olduğu otel sayısını yedi katına çıkartarak iddialı giren Odeon Tours, 44 şehirde 180 satış noktası aracılığıyla bu yıl yüzde 100´e yakın büyüme ile 100 binin üzerinde turiste hizmet vermeyi hedefliyor. (Leyla Ekinci-Dünya)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.