Yabancı yatçılar Türkiye’den kaçıyor...

Yabancıların Türkiye'de ikamet ve seyahat sürelerini düzenleyen 5683 Sayılı Kanun'da geçen ekim ayında yapılan değişiklik, yabancı yatçıların Türk marinalarını terk etmeye başlamalarına neden oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Yabancı yatçılar Türkiye’den kaçıyor...

Yat turizmi için tehlike çanları çalıyor. Yat turizminde önemli fireler vermeye başladık. 5683 Sayılı Kanunda istisnai uygulamalar beklentisi büyüyor. Çeşme Marina Müdürü Kemal Saatçioğlu, 9 bin civarındaki yabancı yatçıdan yarısının kıyılarımızdan ayrılma kararı aldığını söyledi.

5683 Sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkındaki Kanun'da yapılan düzenleme ile yabancıların Türkiye'de kalma sürelerine sınırlama getirildi. 24 Ekim'de yapılan ve 1 Şubat'tan itibaren yürürlüğe konan düzenlemeye göre yabancı ülke vatandaşlarına 180 gün içinde 90 gün vize uygulamasına başlandı. Yabancılar 180 gün içinde Türkiye'de sadece 90 gün kalabilecekler, süre bitiminde 90 gün kendi ülkelerinde kaldıktan sonra ancak Türkiye'ye geri dönebilecekler. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Şubat Ayı Meclis toplantısına katılan Çeşme Marina Müdürü Kemal Saatçioğlu, düzenlemenin Türk kıyılarında kalan yabancı yatçıların kıyılarımızı terk etmesine sebep olacağını söyledi.

Yabancı yatçıların ülkemizin kıyılarında Nisan başı ile Kasım başı arasında bulunduklarını, yaklaşık 9 aylık süreyi çıkış yapmadan Türk kıyılarını gezerek geçirebildiklerini dile getiren Saatiçoğlu, "Düzenleme ile Türkiye kıyılarında seyir süresi 9 aylık sezon da 90 güne indi. Bizim bölgemizde bu tür bir trafik çok yok ancak Kuşadası'nın güneyinde yoğun olarak bu trafik yaşanıyor.

Yabancı yatçı Nisan ayında teknesinin bakımını yapıp seyre çıkıyor, yaz sezonunu kıyılarda geçirdikten sonra Eylül veya Ekim'de kendine uygun bir kışlama limanı bulup marinalarla kışlık kontrat yapıyordu. Ancak artık bu imkanları kalmadı. Bu tepkileri ilk önce bize geldi. Biz bunu yetkili makamlara anlattığımızda ikamet tezkeresi almalarını istediler. Bu da hem masraflı hem de zahmetli bir iş. Öncelikle ikametgah tezkeresi için bir marina ile yıllık kontrat yapmış olmaları gerekiyor. Yabancı uyruklu yatçılar da zahmete girmek istemedikleri için kaçıyorlar" dedi.

 

Türkiye'deki gerçek yabancı tekne sahibinin 9 bin civarında olduğunu belirten Saatçioğlu, "Şu anki belirlemelerimize göre yılın ilk aylarında bu yatçıların yarıya yakını ayrılmaya karar verdi. Marinalara gelen ciddi ayrılma talepleri var. Kontratı bitirip ayrılacaklarını söylüyorlar. Türkiye'deki yabancı yatçı turizmi kanun değişikliği ile zora sokuldu. Seyir özgürlüğünü sıkıntıya sokan bu değişiklik nedeniyle yabancı yatçı turizmi için tehlike çanları çalmaya başladı. Önümüzdeki sezondan endişeliyiz" diye konuştu. (Turan Gültekin-DHA)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.