Urfa, tarihiyle Berlin'i büyülüyor...

11.500 yıllık geçmişiyle, bilinen insanlık tarihini değiştirmekte olan Göbeklitepe’de yapılan arkeolojik kazılar , 27 Mart- 2 Mayıs tarihleri arasında dünyanın önde gelen kültür ve sanat merkezlerinden Berlin Müzesi’nde sergileniyor

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Urfa, tarihiyle Berlin'i büyülüyor...

Doğu ile Batı’nın birleşme noktası Berlin’de, dinleri, tarih ve kültürlerin buluştuğu kent

Şanlıurfa’nın değerleri tanıtılıyor. Bu kapsamda, bilim dünyasında, bilinen insanlık tarihini değiştiren son büyük keşif olarak kabul edilen dünyanın ilk ve en büyük ibadet merkezi Göbeklitepe’ye ilişkin kazı çalışmalarını yansıtan fotoğraflar, “Tarihle Yolculuk” adıyla Berlin Müzesi’nde sergilenmeye başlıyor.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın girişimleri ile düzenlenen, Fotoğrafçı Cenker Koçak’a ait 50 çalışmasının yer alacağı Tarihle Yolculuk Fotoğraf Sergisi’nde, 15 yıl önce Alman Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında yürütülmeye başlanan kazıların aşamaları ile bu kazılarda ortaya çıkarılan tarihi değerler paylaşılacak.

 

Berlin’de,  medeniyetler beşiği Şanlıurfa’nın, dinleri, tarih ve kültürleri buluşturan bir “merkez” niteliğinde olduğuna vurgu yapılacak etkinlikte, kentin tanıtımına dönük kısa film gösterimleri de gerçekleştirilecek. 

 

Şanlıurfa Hakkında:

Şanlıurfa tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi olarak kabul edilen ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan bölge üzerinde yer almaktadır. Dinler tarihi ve inanç turizmi yönüyle dünya kültüründe önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa, M.Ö. 10.000 yani günümüzden 11.500 yıl öncesine tarihlenen “Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı”’ Göbekli Tepe’ye ev sahipliği yapmaktadır. İbrahim Peygamber’in ateşe düştüğü yer olarak da bilinen AynZeliha ve Halil-ül Rahman göllerini de içinde barındıran Şanlıurfa, camileri, kiliseleri, çeşmeleri, köprüleri, su kemerleri,  Soğmatar ve Şuayb Antik Şehri’nin yanı sıra “Savaşçı Amazon kraliçelerinin mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk ve tek örnekleri” olan Haleplibahçe Mozaikleri ile de zengin ve köklü bir kültür birikimine sahiptir. Nüfusu yapısındaki çeşitlilikle de çok kültürlü bir yelpazede yer alan Şanlıurfa’nın, tüm nitelikleriyle bölgenin “merkez ili” olma yönünde çalışmalar sürmektedir.   


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.