Urfa Berlin’de etkinlikleri başladı...

Dünya medeniyet tarihinin en önemli şehirlerinden Şanlıurfa, tarihi ve kültürel değerleri ile 27 Mart- 2 Mayıs tarihleri arasında Avrupa’ya açılıyor. Berlin'de, Göbeklitepe kazı fotoğraflarının yer aldığı serginin yanı sıra, "Urfa Berlin’de" teması altında onlarca medeniyete ev sahipliği yapan "Peygamberler Kenti", çeşitli etkinliklerle tanıtılıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Urfa Berlin’de etkinlikleri başladı...

Şanlıurfa’nın bilinen insanlık tarihini 11.500 yıllık geçmişi ile değiştirmekte olan Göbeklitepe kazı fotoğraflarının, dünyanın önde gelen kültür-sanat merkezlerinden Berlin Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Doğu ile Batı’nın birleşme noktası Berlin’de, dinleri, tarih ve kültürlerin buluştuğu kent  Şanlıurfa’nın değerleri tanıtılıyor.  Bu kapsamda, bilim dünyasında, bilinen insanlık tarihini değiştiren son büyük keşif olarak kabul edilen dünyanın ilk ve en büyük ibadet merkezi Göbeklitepe’ye ilişkin kazı çalışmalarını yansıtan fotoğraflar, “Tarihle Yolculuk” adıyla Berlin Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

 

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’ın girişimleri ile düzenlenen, Fotoğrafçı Cenker Koçak’a ait 50 çalışmanın yer aldığı “Tarihle Yolculuk” sergisi 27 Mart Cumartesi akşamı Berlin Müzesi’nde tarih ve sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan’nın etkinlikler kapsamında yapıtığı açıklamada “Şanlıurfa tüm insanlığın görmesi, tanıması gereken bir medeniyet havzası olan Bereketli Hilal’in kilit taşı konumundadır. Bu coğrafyada binlerce yıldır büyük değerler üretilmiş ve bu değerler tüm insanlıkla paylaşılmıştır. Şanlıurfalıların bu değerlere öncelikle kendilerinin sahip çıkması ve tüm dünyayı bu değerlerden haberdar etmesi gerekmektedir. Yaptığımız çalışmalarla hem ulusal düzeyde hem de uluslar arası düzeyde Şanlıurfa’yı tanıtmaya devam edeceğiz. Bunun da semeresini hep birlikte alacağız.”dedi.

 

Sergide 15 yıl önce Alman Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında yürütülmeye başlanan kazıların aşamaları ve bu kazılarda ortaya çıkarılan  buluntuların fotoğrafları yer alırken, Şanlıurfa’nın camileri, hanları, tarihi sokakları ve kervansaraylarıyla dünyanın en önemli şehirlerinden biri olduğu vurgulanıyor.

 

Berlin’de, sergiyle eş zamanlı olarak, medeniyetler beşiği Şanlıurfa’nın, dinleri, tarih ve kültürleri buluşturan bir “merkez” niteliğinde olduğuna vurgu yapılacak etkinlikler düzenleniyor. Sıra Geceleri’nin yanı sıra, Şanlıurfa’nın tanıtımına dönük kısa film gösterimleri ve buluşmalar gerçekleştiriliyor. 

 

Şanlıurfa Hakkında:

Şanlıurfa tarihte dünya kültür ve medeniyetinin merkezi olarak kabul edilen ve arkeoloji literatüründe “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan bölge üzerinde yer almaktadır. Dinler tarihi ve inanç turizmi yönüyle dünya kültüründe önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa, M.Ö. 10.000 yani günümüzden 11.500 yıl öncesine tarihlenen “Dünyanın En Eski Arkeolojik Tapınağı”’ Göbekli Tepe’ye ev sahipliği yapmaktadır.

İbrahim Peygamber’in ateşe düştüğü yer olarak da bilinen AynZeliha ve Halil-ül Rahman göllerini de içinde barındıran Şanlıurfa, camileri, kiliseleri, çeşmeleri, köprüleri, su kemerleri,  Soğmatar ve Şuayb Antik Şehri’nin yanı sıra “Savaşçı Amazon kraliçelerinin mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk ve tek örnekleri” olan Haleplibahçe Mozaikleri ile de zengin ve köklü bir kültür birikimine sahiptir. Nüfusu yapısındaki çeşitlilikle de çok kültürlü bir yelpazede yer alan Şanlıurfa’nın, tüm nitelikleriyle bölgenin “merkez ili” olma yönünde çalışmalar sürmektedir.   

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.