UNWTO'dan hükümetlere, sektörü rahat bırakın uyarısı...

"Kötü günlerde turizm sektörünün cebine el atmak yerine, daha çok destek olun” diyen Birleşmiş Milletler Dünya Turizm örgütü (UNWTO), hükümetlere ITB fuarından seslendi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
UNWTO'dan hükümetlere, sektörü rahat bırakın uyarısı...

UNWTO Genel sekreteri Taleb Rifai, ITB fuarı esnasında yaptığı konuşması esnasında yeterince basın mensubunun katılmadığını sitem dolu sözlerle dile getirdi. Rifai, konuşmasına küresel turizm hareketiyle ilgili rakamları aktarmakla başladı. Taleb Rifai, 880 milyon olarak gerçekleşen turist sayısının dünya genelinde yüzde 4 gerileme göstermesine karşın, küresel turizm sektörü gelirlerinin yüzde 6 düştüğüne dikkat çekti. Rifai, hükümetlere seslenerek, düşüşlerin özellikle vergi artışına giden veya sektörü yeterince desteklemeyen bölgelerde yaşandığını hatırlattı. 

 

Rifai, “Birçok ülke kriz dönemlerinde özellikle ellerini turizm sektörünün ceplerine uzatmayı tercih ediyor. İmalat sanayisi olmayan, sadece hizmet üreten bir sektör olan turizm sektörünü ‘kasaya çağırmayı’ tercih eden ülkeler, uzun vadede ciddi zararlar görebilir” diyerek, buna özellikle İngiltere ve Yunanistan’ı örnek gösterdi. İngiltere’yi ‘Kriz döneminde havalimanı vergilerini’ artırmasından dolayı kınayan Rifai, Yunan hükümetini, krizden çıkış yolu olarak ‘turizm sektörüne destek’ yolunu tercih etmesini önerdi.

 

Hükümetlerin ‘turizm sektörünü rahat bırakmaları ve destek olmaları’ halinde, 2010 yılında küresel turist sayısının yüzde 3 veya 4 oranında artabileceğini söyleyen Rifai, KDV ve diğer vergi artışlarında turizm sektörüne kolaylıklar tanınmasını istedi. Rifai, “Turizm, vergi artışlarının en kolay uygulanabilir sektörü haline geldi ama dikkatli olunmalı” diyor.

 

Kınama

 

UNWTO Genel Sekreteri Taleb Rifai, örgütün İngiltere’yi “Air Passenger Duty (APD) vergisin kaldırmamaktan resmen kınadığını” sözlerine ekledi. Air Passenger Duty vergisi, İngiltere’ye has bir vergilendirme sistemi ve sadece İngiltere’den yurtdışına uçan yolculardan alınıyor. Rifai, İngiltere hükümetini, İngiliz turist çeken ülkelerin ve UNWTO örgütünün APD vergisiyle ilgili reform veya düzeltme çağrılarına kulak tıkamakla hata yaptığını söylüyor. İngiltere, bu vergilerden yılda 3 milyar gelir elde ediyor. (tourexpi)

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.