Uçak yakıtının ucuzlaması, tur fiyatlarını düşürdü...

Havayolu ulaşımındaki maliyetlerin düşmesi ve otellerin erken rezervasyon kampanyası başlatması nedeniyle Avrupa'da tur paket satış fiyatları ortalama yüzde 7 düştü. Öger Tur Kontrat Müdürü Levent Bekaroğlu, kataloglara yansıyan paket satış fiyatlarının 2009 yaz sezonuna oranla genelde düşüş gösterdiğini söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Uçak yakıtının ucuzlaması, tur fiyatlarını düşürdü...

Avrupa'da tur paket fiyat satışları yüzde 7 düştü. Fiyat düşürmelerine rağmen otellerin erken rezervasyon kampanyalarına ilginin az olduğunu belirten Bekaroğlu, "Paket satış fiyatları düştü. Yakıt fiyatlarındaki ucuzluk, uçuş maliyetlerini azalttı ve otellerin erken rezervasyon kampanyalarının avantajlarıyla fiyatlar düşürüldü. 2009 yılı erken rezervasyonlar beklenilenin altında kaldı. Son dakika satışlar, birçok tesiste hedeflen seviyeye ulaşmadı" dedi.

 

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD)'nin toplantısına katılan Öger Tur Kontrat Müdürü Bekaroğlu, Avrupa pazarında faaliyet gösteren tur operatörlerinin fiyat değişiklikleriyle ilgili bilgi verdi. Sadece Türkiye'nin değil, tüm destinasyonların paket fiyatlarında ucuzlama olduğuna dikkat çeken Bekaroğlu, "Türkiye, diğer ülkelere nazaran daha fazla ucuzlamadı. Uçaklardaki maliyet düşünce, oteller erken rezervasyonda indirim yaptılar. Ama genellikle yılsonu gerçekleşen fiyatlarımız, katalog fiyatlarının altında kalıyor" diye konuştu.

 

Bekaroğlu, turizm sektöründe arz talep dengesinin gözetilmeden yatırım yapıldığını ileri sürdü. "İmaj problemimiz var, arz-talep dengesini sağlayabilmek için fiyatları son dakikada indiriyoruz." diyen Bekaroğlu şunları söyledi: "Daha sonra talep yaratmak için fiyatları düşürüyoruz. Ama yapmamız gereken önce talebi görmek. Talep arzdan fazlaysa, yeni otel yapmak yerine fiyatları arttırmak gerekir. Böylece fiyatı istediğimiz rakama çekebiliriz."

Bekaroğlu'nun verdiği bilgilere Avrupa'nın önde gelen tur operatörlerinde paket fiyatları ortalama yüzde 7 düştü.

Alltours, fiyatlarını yüzde 7,5 ile 12,5 arasında düşürürken Türkiye paketlerine yüzde 7,9 oranında indirim yaptı. Aralık ortasında fiyatlarının tekrar revize eden acente, havayolları şirketleri ve otellerle yaptığı yeni müzakereler sonucu satış fiyatlarını ilaveten yüzde 7 düşürdü. Türkiye'ye yüzde 7, Mayorka'ya da yüzde 10 ekstra indirim yaptı. FTI Touristik de, fiyatlarını ortalama yüzde 7 düşürdü. Türkiye'ye yönelik tur paketlerini yüzde 8 ucuzlatırken Kanarya Adaları, Yunanistan ve Mısır'a da yüzde 6 indirim yaptı. Neckermann, yakın ve orta uzaklıktaki destinasyonların fiyatını ortalama yüzde 5 düşürdü. Türkiye fiyatlarına ise yüzde 10 iskonto yaptı. Öger Tours da, fiyatlarını ortalama yüzde 8 düşürdü.

Türkiye'ye yönelik tur paketlerine yüzde 10 indirim yapan Öger Tur, Mısır ve uzak destinasyonları da yüzde 5 ucuzlattı. Rewe Touristic, fiyatlarını tüm destinasyonlarda ortalama yüzde 6 kırdı. TUI ise, paket fiyatlarını Kanarya Adaları'na yüzde 7, Yunanistan ve Mısır'a yüzde 6,5, Tunus'a 7 Türkiye'ye de 5,5 düşürdü.

 

Almanya pazarına da değinen Levent Bekaroğlu, 82 milyon nüfuslu Almanya'da 73 milyon insanın 5 gün ve üzeri tatile çıktığını aktardı. Yaklaşık 23 milyon Almanın tatilini Akdeniz çanağında geçirdiğini kaydeden Bekaroğlu, "Almanlar ortalama 974 Euro harcama yapıyor. Almanya'dan İspanya'ya 8,3 milyon, İtalya'ya 6,8 milyon Türkiye'ye ise 3,3 milyon turist gidiyor." dedi. Bekaroğlu, Holiday Check sitesine göre, Lara, Belek ve Alanya bölgesindeki otellerin katalog satış fiyatının İspanya'nın üzerinde olduğu bilgisini aktardı.

  


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.