TÜRSAB, Bergama'daki tarihi katliama dikkat çekti...
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), acil başlığıyla bir basın bildirisi yayınlayarak, Bergama’da yaşanan rezalete dikkat çekti.
TÜRSAB’ın Basın bülteni:
BU REZALET DURDURULMALI! TARİHE SAYGISIZLIK!
BERGAMA KATLİAMI
Uygarlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bergama, mimari bir katliama kurban veriliyor !
Tarihi İ.Ö. 4. Yüzyıl başlarına kadar uzanan, Pergamon Krallığının Anadolu’ya mirası olan tarihi Akropol ve Asklepion’un görsel güzelliği; bir 21. yüzyıl mimari şaheseri! olan teleferiğin korkunç görüntüsü ile gölgelenmiş durumda.
Daha da vahim konu ise, ülkemizin tarihi ve kültürel değerlerinin korunmasında en güvenilir kurumumuz “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu”nca hali hazırda Akropol’e ulaşımı sağlayan karayolunun buradaki sit alanına zarar verdiği değerlendirilerek, tonlarca ağırlıktaki teleferik direklerinin ve 3 katlı bir bina görünümündeki istasyonların inşasına izin verilmesidir. Üstelik T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın, Kurul’dan bu kararı tekrar gözden geçirmesi yönündeki ricasına rağmen olumlu bir değişiklik kaydedilememiştir.
Maalesef bundan 2400 yıl önce Akropol’ü kuran Pergamon Krallığı, buraya teleferik yapmayı akıl edememiş !...
Dünyada sadece büyük kayak pistlerinin bulunduğu dağlarda örneğine rastlayabileceğimiz bu teleferik projesinin acilen önüne geçilmelidir.
BU TELEFERİKLE Mİ UNESCO’YA ADAY OLACAĞIZ?
Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girebilmesi için Bergama Belediye Başkanlığınca başlatılan çalışmalar takdirle karşılanmaktadır. Esasen, barındırdığı tarihi ve kültürel değerler itibariyle Bergama UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi çoktan hak etmiştir.
Ancak, inşaatı bitmek üzere olan teleferik projesinin, gerek görüntüsü, gerek inşası esnasında bu bölgeye verilen zararlar gerekse çalışması durumunda yaratabileceği hasarlar göz önünde bulundurulduğunda, Bergama’nın bu statüyü alması pek de mümkün gözükmemektedir.
UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeden önce, ülke olarak bizler tarihi dokumuza kültürel zenginliklerimize sahip çıkmalıyız...
TURİZME SABOTAJ
Teleferik projesi ile turizme katkı sağlanacağı iddia edilmektedir.
Öncelikle bu projenin kararı alınmadan, önceki dönem Bergama Belediye Başkanlığı’nca ihalesi verilmeden evvel hangi turizmciden fikir aldıklarını merak ediyoruz.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak biz 2008 yılının başından beri konunun takipçisiyiz. Bergama’ya yapılan ziyaretler ve yerinde incelemeler, görüşmeler haricinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Bergama Kaymakamlığı ve Bergama Belediye Başkanlığı’na yazılı olarak görüşlerimiz ayrıntılı olarak müteaddit defalar arz edilmiş, bu konudaki hassasiyetimiz basın yoluyla her fırsatta dile getirilmiştir.
Bahse konu izahatlerimizde, Teleferiğin tarihi dokuya vereceği zarar ve oluşturacağı çevre felaketi haricinde turizmi nasıl engelleyeceği de ayrıntılı olarak ifade edilmiş;
- bölgenin çok rüzgarlı olması nedeniyle teleferiğin tehlike arz edebileceği,
- teleferikle taşınan yolcuların hangi sigorta kapsamında olacağı, bir kaza yaşanması durumunda kimin mesul tutulacağı, daha da önemlisi böyle vahim bir kaza yaşanması neticesinde ülke turizminin alacağı zararın göz önünde bulundurulması gerektiği,
- yoğun ziyaretçi geldiği dönemlerde teleferiğin yeterli olmayacağı, uzun kuyruklar oluşacağı, tur programlarında aksamalara yol açacağı,
- teleferiğin bozulması durumunda çok büyük sıkıntılar yaşanacağı,
- tur otobüsleriyle rehber eşliğinde, çevreyi, surları, orta şehri, su kemerlerini görüp bilgi edinerek Akropol’e çıkan turistlerin, 8 kişilik gondollara yukarı çıkmak zorunda bırakılmasının hoşnutsuzluk yaratacağı,
- ve de teleferiğin yaratacağı ek maliyetlerin turiste yansıtılmasındaki güçlükler
özellikle belirtilmiştir.
HİÇBİR YERE TELEFERİK İSTEMİYORUZ
Bergama teleferiği bir ilk olmayacaktır. Ancak, durdurulabilirse bir son olabilir.
Akropol gibi tarihi bir şaheserin, beton, çelik ve cam yığınından oluşan istasyon binaları ve teleferik direkleriyle mahvına yol açacak projeyi üreten zihniyetin Meryemana ve Nemrut gibi eşi benzeri olmayan diğer tarihi değerlerimiz için de benzer fikirler ürettiği öğrenilmiştir. Hiçbir kültürel mirasımızın teleferik projeleriyle yok olmasını istemiyoruz.
TÜRSAB olarak, turizmciler olarak ve öncelikle vatandaş olarak bizler, koruma – kullanma dengesi içinde sahip olduğumuz değerlerimize sahip çıkmak adına, binlerce yıl bu topraklarda yaşamış medeniyetlerin mirasına saygı göstermek adına tüm ilgili kurumları ve vatandaşları duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Saygılarımızla,
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ
(TÜRSAB)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: