TÜRSAB'a inat, kampanyalara devam...

Tur şirketleri birer birer erken rezervasyon kampanyasını başlatıyor. TÜRSAB Başkanı Ulusoy'un 'Soruşturma açarız' demesine rağmen, erken rezervasyon kampanyaları tam gaz sürüyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TÜRSAB'a inat, kampanyalara devam...

Geçen yıl şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve turizm dernek temsilcileri tarafından resmi açılışı yapılan erken rezervasyon kampanyası çok ilgi görünce seyahat acenteleri bu yıl bakanlığı beklemeden kampanyaları başlattı.

 

Hatta ETS Tur Yurtiçi Operasyon Müdürü Suat Özbek de bu nedenle Türkiye'ye olan ilgi sayesinde son dakikacı yerli turistin tatil yapmada zorlanacağını ifade etmişti. 2011'de Türkiye'nin dış pazarlar tarafından daha fazla tercih edilmesinin beklendiğini dile getiren Özbek, “Bu nedenle son dakikacı tatilcinin ücretini daha fazla verse bile yer bulamama riski var. Erken rezervasyonun bu nedenle önemi öne çıkıyor” demişti. Jolly Tur'dan da böyle bir atak geldi.

 

CAZİP KOŞULLAR OLACAK

 
Jolly Tur, erken rezervasyon kampanyasını yüzde 40’a varan indirim oranlarıyla başlattı.

Jolly Tur İç Turizm Müdürü Çiğdem Vural,  bu yıl iç turizmde yüzde 40 artış hedeflediklerini söyledi. Yurt Dışı Turlar Müdürü Tolga Tekin de 2011 yılında destinasyon sayısını 80’den 120’ye çıkardıklarını belirtti. Tekin, Jolly Tur’un 2011’de yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da cazip koşullarla erken rezervasyon başlatacağını söyledi.

 

Yurtdışı turlar Müdürü Tolga Tekin,  yurt dışı turlarda 2010 yılında  % 97 gibi ciddi bir artış gerçekleştirdiklerini belirtti ve 2011 yılında destinasyon sayısını 80‘den 120‘ye çıkartmakta olan Jolly Tur’un 2011‘de yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da cazip koşullarla erken rezervasyon başlatacağının müjdesini verdi.

 

TÜRSAB KARŞI ÇIKMIŞTI

 
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi olarak açılışı yapılmadan erken rezervasyon kampanyası başlatan acenteler hakkında soruşturma açılacağını ifade etmişti. Erken rezervasyon dönemini öne çeken acentalara soruşturma başlatılacağına yönelik açıklamalar turizmcileri durdurmadı.

 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un açıklamasına rağmen ETS ve ANI Tur'dan sonra Pronto Tur, İrem ve Jolly Tur'da 2011 yaz sezonunu açarak erken rezervasyon almaya başladılar.

 

ELEŞTİRİ YAĞMURU

 
Geçtiğimiz hafta TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un erken rezervasyon dönemini başlatan acentalara soruşturma açılacağını haberine acentalardan eleştiri yağdı. Sektör yetkilileri  erken rezervasyon döneminin başlama tarihi ile ilgili bir takvimin olmadığını ve isteyen acentanın istediği tarihte sezon açabileceğini belirterek uygulamayı anlamsız bulduklarını söylediler.

 

SÖZLÜ YA DA YAZILI BİLDİRİM YAPILMADI

 
Yurt içinde 10, yurt dışında işe beş yıldır devam eden erken rezervasyon uygulamasının sektör liderinin  dönemi açmasıyla başladığı dile getirilirken 2009 yılına kadar bu yöntemin devam ettiğini  ancak ilk kez 2009 yılında TÜRSAB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde başlatılan kampanya ile Şubat'ta başlatıldığı belirtiliyor.

 

Sezon açılışı ile ilgili TÜRSAB'ın acentalardan görüş aldığı ve sözlü ya da yazılı bir bildirimde bulunmadığı da  vurgulanırken Bakanlığında geçen  yıl olduğu gibi bu yılda yeni bir kampanya ile sezonu başlatma hazırlığında olduğu ve bu nedenle acentalar hakkında TÜRSAB'dan soruşturma istemiş olabileceği de  söyleniyor.

 

"ACENTALARI BAĞLAYICI BİR KURAL YOK"

 
Setur Yurtiçi Turlar Yöneticisi Serhat Günay, acentaların erken rezervasyonu öne almaları ile ilgili yasal bir engeli olmadığını vurgulayarak sözkonusu soruşturmanın arkasındaki nedeni ise  "Bakanlığın programına uymamak" olabileceğini söyledi.

 

Günay, TÜRSAB'ın kararını ise şöyle değerlendirdi: "Acentalar ne zaman isterse sezonu açabilir . Bunu engelleyen bir kural ya da kısıtlama yok. Şimdiye kadar ne TÜRSAB'ın  ne de Bakanlığın böyle bir uygulaması yoktu. Bize de yazılı olarak gelen bir bilgi yok. Kural ihlali ya da yasa dışı bir durum yok"

 

"BU İŞİN TAKVİMİ YOK Kİ"

 
Pronto Tur Pazarlama Müdürü Sarp Özak, da  2009 yılındaki ilk uygulamaya kadar TÜRSAB ve Bakanlığın acentalara desteği olmadığını sektörün tamamen serbest piyasa koşullarında hareket ettiğini belirterek, " Bugüne kadar  kuralları sektör kendi belirledi. TÜRSAB'ın sezon açılışı ile ilgili hiç takvimi olmadı.  Bu yıl da yoktu.Sezon açılışını TÜRSAB değil her zaman sektör  lideri yapardı" şeklinde konuştu.

 

TÜRSAB'ın tüm acentalardan açılış için tarih istediğini ve toplantılarda 17 Ocak tarihinin dile getirildiğini ancak netleşmediğini hatırlatan Özak, " 2010'da olduğu gibi 2011'de de Bakanlık sezonu bir kampanya ile başlatmak için hazırlık yapıyordu. Bu biliniyordu. Sezon başlatmanın yasal bir sakıncası yok , bir kural ihlali yok, sadece etik olmadı" şeklinde konuştu. (Gazeteport.com ve ajanslar)

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.