TÜROFED'ten 'İsrailli tur operatörlerine paralarını iade edin' uyarısı...
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, "Duyumlarıma göre bazı oteller aldıkları parayı iade etmek istemiyormuş. Bazıları da ötelemeye çalışıyormuş. Bunlar yanlış davranışlar. Buna uymayanları kınarım" dedi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, "Bu durum tamamen fors majör bir durumdur. İsrail ile yapılan çalışmalarda ekseriyetle oteller 3-6 ay önceden rezervasyon karşısında bir ön ödeme alırlar. Bu ödemeyi de tur operatörleri yapar. İsrail ile yaşadığımız bu durum karşısında ne tur operatörlerinin ne otellerin suçu var. Tamamen iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerle alakalı.
Ve bu ilişkiler ciddi gerildi. Dediğim gibi bu durum tamamen fors majör bir durum. O yüzden de otellerin önceden aldıkları bu paraları ödemesi gerekir. Ama aldığım duyumlara göre bazı oteller ödemek istemiyormuş. Bazıları da ötelemek istiyormuş. Bunlar yanlış davranışlar. Ben buna uymayanları, yani bu paraları ödemek istemeyenleri kınarım" dedi.
50 bin İsraillinin rezervasyonlarını süresiz iptal etmesinin ardından İsrail Seyahat Acenteleri Birliği'nin de Türkiye'ye yönelik 150 bin rezervasyondan 100 binini iptal ettiğini açıklaması üzerine, Türkiye ekonomisinin en az 400 milyon dolar zarar gördüğü belirtiliyor. Tur operatörleri zararlarının karşılanmasını istiyor.
Şahdamarım kesildi...
İsrail'den 15 yıldan bu yana turist getiren Levantin Tour'un sahibi Levent Güner, şirket olarak 3.5 milyon liralık kaybı olduğunu belirterek "Bankalardan aldığımız krediler geri çağrılmaya başlandı. Yazılan çeklerimiz var, bunlar nasıl ödenecek? Açıkçası firma olarak benim şahdamarım kesildi. Bu zararı kim karşılayacaksa karşılasın" dedi. Bu yıl için 17 bin turist getirmeyi hedefledikleri İsrail'den en fazla 200 turist getirebildiklerini söyleyen Güner, otellere şimdiye dek Levantin Tour olarak 1 milyon 100 bin dolar ödeme yaptıklarını belirtti.
Türkiye'nin İsrailli turistlerin gelmemesi nedeniyle asgari 400 milyon dolar zarara uğradığını kaydeden Güner şöyle konuştu: "İsrailli turist ortalama 650 dolar harcama yapıyor. Bu büyüklükte harcama yapan başka ülke turist sayısı çok az. Kimi acenteler, kapısına kilit vurmak durumunda kaldı. Sezon ortasında 20 personelimizden yarıya yakınını çıkarmak zorunda kaldık. Çünkü getirdiğimiz turistlerin yüzde 75'i İsrail'den geliyordu."
Zararımız büyük, küçülmeye gittik...
Bodrum'a en çok İsrailli turist getiren Brontes Travel Seyahat Acentesi'nin sahibi Yüksel Aslan ise İsrailli turistlerin rezervasyonlarını iptal etmeleri nedeniyle küçüldüklerini söyledi. Uğradıkları zararın toplam rakamsal büyüklüğünün sezon sonunda ortaya çıkabileceğini kaydeden Aslan, otellere yaptıkları ödemeler için görüşmeler yaptıklarını, paralarını ancak sezon sonu alabileceklerini söyledi.
İsrail'den uzun yıllar turist getiren Kartaca Tur'un sahibi Fatih Günay de özellikle Bodrum, Marmaris ve Fethiye'deki otellerde İsrailli turist göremediğini vurguladı. Günay, İsrailli turistlerin gelmemesi nedeniyle oluşan boşluğu doldurmak için ucuz turist arayışının da yoğunlaştığını işaret ederek "Oteli doldurmak için 70 TL'ye satılacak oda 40 TL'ye satılabiliyor" dedi.
Kalanit Tur'un Genel Müdürü Serdar Ünsalan, bu yılki 90 bin hedeflerinin ancak 33 binini getirebileceklerini söyledi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise "Bu kara bulutların bir an önce dağılmasını bekliyoruz" dedi. (Referans)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: