TÜROFED de, sayısal artışın gelire yansımayacağını teyit etti...

Akbank’ın desteğiyle TÜROFED tarafından hazırlatılan “TÜROFED Turizm Raporu” İstanbul Nippon Hotel’de yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda, turizm sektörüyle ilgili gelişmeler de değerlendirildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TÜROFED de, sayısal artışın gelire yansımayacağını teyit etti...

Turizm sektörüyle ilgili sağlıklı veriler sağlamak için Akbank’ın işbirliğiyle “TÜROFED Turizm Raporu” hazırlayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yönetimi, düzenlediği basın toplantısıyla raporu ve turizm sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıya TÜROFED Başkanı Ahmet Barut,  Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli ile TÜROFED bölge başkanları ile yöneticileri katıldı.

Gelirdeki düşüşe rağmen, turist sayısı yüzde 10 artacak...

Toplantıda bir konuşma yapan TÜROFED Başkanı Ahmet, Türkiye’de havaalanı verileri dışında turizmle ilgili veri bulunmadığını ve bu nedenle turizm sektörünün ağırlığı oranında algılanmadığını vurgulayarak, TÜROFED Turizm Raporu’nun yılda 4 defa yayınlanacağını açıkladı. Ekin Grubu tarafından hazırlanan rapora destek veren Akbank yöneticilerine teşekkür eden Barut, 2010 itibariyle turizm rakamlarının iyi olduğunu ancak turizm gelirlerinin tatmin edici olmadığını kaydetti.

Mavi Marmara olayı nedeniyle İsrail pazarının durma noktasına geldiğini dikkat çeken Barut, ekonomik kriz, kül krizi gibi tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 10’luk artışın çok iyi bir rakam olduğunu dile getirdi.

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli: "Turizm sektörüne inanıyoruz"

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, büyük potansiyel taşıyan turizm sektörünü öncelikli olarak desteklediklerini belirterek, turizm yatırımlarına 722 milyon dolar kredi sağladıklarını açıkladı. ‘Turizm Destek Paketi’ ile yapılan yatırımların enerji maliyetlerini azaltması amacıyla ‘Enerji Dostu Kredi’ hazırladıklarını hatırlatan Besli, önümüzdeki dönemde de turizm sektörüyle işbirliğini devam ettireceklerini vurguladı.

İsrail pazarı 2012'ye kadar toparlanmaz...

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut,  İsrail pazarında yaşanan sorunun nasıl aşılacağına ilişkin soruya, İsrail’le yaşanan sorunun kısa sürede çözülemeyeceğini belirterek şöyle devam etti: “İsraille önce yaşanan krizler daha çok politikacılar arasındaydı. Ancak son Mavi Marmara krizinde gerginlik daha çok vatandaşlar düzeyinde tepki oluşmasına sebep oldu. Bundan dolayı kısa vadede toparlanma beklemiyorum. Önümüzdeki yıl da krizin etkisi sürer ama düşmanlık sonsuza kadar sürmez. Toparlanma 2012 yılında başlar. Sonuçta turizm karşılıklı bir olay. Sadece biz kaybetmiyoruz, oradaki acenteler havayolu şirketleri ve turizmciler de kaybediyor.”

Bu yıl geçen yıla göre daha az son dakika satışları olmasına rağmen gelirde artış değil de düşüş olmasını geceleme ortalamasının kısalmasına bağlayan Barut, turistlerin harcamalarının hala istenilen seviyede olmadığından da yakındı.

"Tur operatörleri dahil hepimizin dikkatli olması gerekiyor"...

Öger Tours'un satışıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Barut, “Öger Tours son birkaç yıldır ortaklık arayışındaydı. Tur operatörlüğünde internet üzerinden satışların artması ile birlikte sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da sıkıntı vardı. Tur operatörleri karlılıkları çok azaldı. Öger için hayırlı olsun diyoruz” diye konuştu.

Barut, Bronze Tour ve Karya Tur’un iflası ile birlikte yaşanan sorunlara ilişkin olarak da şunları dile getirdi:

“Avrupa’da önceki yıllarda yaşanan tur operatörleri arasındaki tekelleşme diğer pazarlarda da yaşanıyor. Bu işi yapan arkadaşların dikkatli olması gerekir. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde tur operatörü sayısı fazla. Bunların birleşmesi veya sayılarının azalması kaçınılmaz. İşin iki yönü var. Bir konjonktürden kaynaklanan sıkıntılar var. Bir de yönetimden kaynaklanan sıkıntılar var. Kur makası aleyhimize işliyor. Belki tur operatörlerini ilgilendirmiyor ama hepimizin çok dikkatli davranması gerekiyor. Özellikle BDT ve Rusya pazarında tur operatörlüğü yapan arkadaşların daha dikkatli olmasını temenni ediyoruz.”

 

"İflaslarla ilgili bakanlığı ve TÜRSAB’ı inisiyatif kullanmalı"

Kül krizi ve Karya iflası gibi yaşanan krizlerde tüm yükün otellere kaldığından yakınan Barut, “Türkiye’de maliyetler arttı. Bizim maliyetlerimiz Yunanistan’dan daha fazla. Artık incoımingciler eskisi gibi yan gelirlerden beslenemeyecek. Bu olay ne ilk ne de son olacaktır. Başta yolcular olmak üzere tüm alacaklıların haklarını koruyacak sigorta sisteminin geliştirilmesi gereklidir. Varsın büyüme yüzde 10 olmasın yüzde 7 olsun ama sağlıklı büyüme olsun. Her şey otellere kalıyor. Sigorta sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Bakanlık ve TÜRSAB’ın  bu konularda inisiyatif kullanmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Turizmde batık kredi oranı düştü...

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli, turizm sektöründe batık krediler oranının düşmesinin nedeniyle ilgili sorulan soruya şu cevabı verdi: “Krizin etkileri, kredilerin uzun vadeli olarak yapılandırılması nedeniyle tüm sektörlerde sorunlu kredilerin oranı düştü.  Turizm geçmişte riskli bir sektör olarak bilinirdi. Bu değişti. Bizim burada biz sektöre çok inandığımız için buradayız. Turizm sadece Antalya olarak bakmıyoruz. İstanbul ve Anadolu’ya şehir oteli yatırımları artıyor. Bir de işi öğreniyoruz hepimiz. 10 yıl önce bankalar uzun vadeli kredi vermeyi tartışıyordu. Şimdi 10 yıl vadeli kredi veriliyor.” Aynı soruya Ahmet Barut ise, “İki tarafta işi öğrendi. Biz artık daha iyi yatırımlar yapıyoruz. Bankacılar ise hem bankacılığı hem de turizm sektörünü öğrendi” cevabını verdi.

 

Toplantının ardından Besli, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ve TÜROFED Yönetim Kurulu üyelerine Akbank'ın hazırladığı kitapları hediye etti.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.