TUROB'tan Dönem sonu İşlemlerin Vergisel Boyutu paneli...

TUROB’un Yeminli Mali Müşaviri Dr. Nedim Türkmen, dönem sonu işletmelerin vergisel boyutunun doğru hesaplanması konusunda görüş ve önerilerini açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TUROB'tan Dönem sonu İşlemlerin Vergisel Boyutu paneli...

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından, güncel ve mesleki konulara ilişkin panel ve seminerler düzenlenmeye devam ediyor. TUROB’un organizasyonu ile 9 Şubat tarihinde, Hilton Hotel İstanbul’da, “Dönem sonu İşlemlerinin Vergisel Boyutu” konulu panel düzenlendi. TUROB’un Yeminli Mali Müşaviri Dr. Nedim Türkmen, TUROB üyelerini bilgilendirdi. 

Dönem sonu işlemleri ayrı bir öneme sahiptir...

İşletmelerin bir yıllık faaliyeti sonucunda oluşacak mali tablolar, dönem sonunda yapılacak envanter ve değerleme işlemleri ile belirlenmektedir. İşletmelerin bir yıllık kar veya zararı ile bunun üzerinden ödenmesi gereken vergiler, bu işlemlerle belirleneceğinden, dönem sonu işlemleri ayrı bir öneme sahiptir. Bu nedenle, işletme faaliyetlerinin dönemler itibari ile doğru tespit edilebilmesi için, dönem sonu ve değerleme işlemlerinin eksiksiz ve vergi mevzuatına uygun olarak yapılması gerekmektedir. 

Hesap dönemi kapandığı için vergisel anlamda yapılması gerekenlere değinen Yeminli Mali Müşavir Dr. Nedim Türkmen, “Bilindiği üzere, 14 Şubat'ta dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi veriliyor. Nisan ayında ise, kurumlar vergisi beyannamesi verilecektir. Hata yapmamak için belli hesaplara dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin, kasa hesabı, transfer fiyatlandırması, 6111 sayılı kanundan faydalananlar ile ilgili yapılması gerekenler bulunuyor” diye konuştu.

Yeminli Mali Müşavir Dr. Nedim Türkmen tarafından, işletmelerin 2011 hesap dönemine ilişkin hazırlayacakları beyanname öncesinde, dönem sonu işlemlerine yönelik; kasa, banka hesapları ve menkul kıymetlerin değerlemeleri, alacak-borçların değerlemesi ve reeskont uygulamaları, geçici aktif ve pasif hesapların değerlemesi, vergi mevzuatında dönemsellik esasları, sabit kıymetlerin değerlemesi ve amortisman, stokların değerlemesi, kanunen kabul edilmeyen giderler, bağış ve yardımlar, öz kaynak hareketleri, istisna kazançlar, kontrol edilen yabancı kurum kazancı, örtülü sermaye uygulamaları ve transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı gibi birçok konuda bilgi verilerek hatırlatmalarda bulunuldu.

Dönem sonu işlemlerinin anlatımı, özellik az eden durumlar, örnekler ve uygulamalar şeklinde geçen seminer soru-cevap şeklinde devam etti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.