TUROB ITB Sonuç Raporunu yayınladı

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), 7 ile 11 Mart tarihleri arasında Almanya Berlin ITB 2012 Turizm Fuarına katıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
TUROB ITB Sonuç Raporunu yayınladı
Fuar sırasında yapılan görüşmelerin neticesinde; Almanya’dan ve diğer ülkelerden, 2012 yılında ülkemize gelecek turist sayısının, ortalama % 5-8 civarında artış göstereceği tahmin edilmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre; Almanya’dan Avrupa ülkelerine yurt dışına çıkışlarda bu yıl, Türkiye, İtalya ve Fransa’da artış olacağı öngörülmektedir.

TUROB’UN ITB BERLİN TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU
Dünyada yapılan en önemli turizm fuarı ve aynı zamanda turizm borsası olarak kabul edilen ITB Turizm Fuarı 7 ile 11 Mart 2012 tarihleri arasında Almanya’nın Başkenti Berlin’de gerçekleştirildi.
Fuara toplam 187 (2011-188) ülkeden 10.644 (2011-11.163) kuruluş stand alarak katıldı. Stand alarak katılan firma sayısında önemli oranda düşüş saptanmış olmakla birlikte, özellikle seyahat teknolojileri alanlarında katılımda artış gözlemlendi. Seyahat teknolojileri konusunda toplam 15 ayrı ülkeden 230 firma stand almış olup, fuarda bu firmalar için ayrılan alanın dolması ile bazı katılımcılara diğer salonlarda yer verilebilmiştir. Bu durum, klasik fuar katılımının azaldığını, ancak özellikle otel arka ofis programları, otel yazılımları, rezervasyon istemleri, sosyal medya, seyahat portalleri, mobil telefon aplikasyon sistemleri ve
mobil seyahat ürünlerinin tanıtımının, dünyada ortaya çıkan bu trend ile aynı paralelde arttığı gözlendi.
Fuara 113 bini profesyonel olmak üzere toplam 172 bin ziyaretçinin katıldığı fuar idaresince açıklanmıştır. ITB’nin en önemli özelliği; spesifik olarak turizm ürünlerinin (iş, eğitim, kruz, kültür, tarih, sağlık, seyahat teknolojileri vs.) aynı alanlarda sergilenme olanağı oluşturmasıdır. Fuarın bir başka özelliği de fuar bünyesinde yapılan ve birçok sektör profesyonelinin katıldığı sektörün durumu ve geleceği konularında düzenlenen önemli seminer, panel, workshop gibi etkinliklerdir.
Endonezya’nın partner ülke olacağı bir sonraki Itb Turizm Fuarı, 06 ile 10 Mart 2013 tarihleri arasında Berlin’de gerçekleştirilecek.

Türkiye Standı
Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin başarılı organizasyonunda düzenlenen 3.079 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standında kamu/özel sektör işbirliğinde 127 firma stand alarak katıldı. Fuarda ana destinasyon olarak tanıtılan İzmir’in Expo adaylığı için çeşitli tanıtım aktiviteleri düzenlendi. “Erlebe Mehr!” “Daha Fazlasını İste” sloganı ile hazırlanan Türkiye’nin değişik bölgelerine ait görseller ile İstanbul Shopping Fest görselleri büyük beğeni topladı. Türkiye standı deniz turizminin yanında, özellikle kültür turizmini tanıtmak üzere ülkemizden çeşitli eserlerin replikalarının (Medusa Başı-İstanbul, Artemis Anıtı-Efes, Celsus Kütüphanesi-Efes, Yorgun Herkül heykeli-Antalya, Kartal Başı-Nemrut ve Antiochos
Heykeli-Nemrut) ve İstanbul’dan 5 metre çapında 4 kubbenin sergilenmesi son derece başarılı bulundu. Fuar kapsamında düzenlenen ve önde gelen birçok Alman seyahat endüstrisi temsilcisinin katıldığı “Istanbul Cool Party” katılımcılar tarafından büyük beğeni toplamıştır.
Fuar kapsamında bir basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; Türkiye’nin kültürel altyapı konusunda yaptığı çalışmalar dikkate alındığında Alman turistlerden şehir, kültür ve tarihimize de ilgi beklendiğini, sürdürülebilir turizm düşüncesi içerisinde çevreyle uyumlu turizm geliştirdiklerini, ayrıca bölge ülkelerinde oluşan / oluşabilecek siyasal ve ekonomik krizler nedeniyle, bu ülkelere olan turizm talebinin, ülkemize kayması yönünde beklentilerinin olmadığını, zira Suriye ve İsrail ile yaşanan bazı siyasi hadiseler nedeniyle bu ülkelerden gelecek turist sayısında büyük düşüşler
kaydedildiğini belirtmiştir.
Fuar kapsamında Türkiye ve TUI China arasında imzalanan protokol ile Çin’den ülkemize gelecek turist sayısında artış sağlanması için ortak çalışma yürütülmesi kararı alınmıştır.

Turob Standı
Fuarda, İstanbul bölümü içerisinde yer alan TUROB standında katılımcılara Almanca, İngilizce hazırlanan tanıtım materyalleri (kitap, DVD, harita), İstanbul Shopping Fest tanıtım malzemeleri, Hotel&Travel Guide ile üyeler tarafından sağlanan promosyon malzemesi dağıtımı yapılmıştır.
Stand ziyaretçileri ile yapılan görüşmeler neticesinde İstanbul’a özellikle bireysel seyahat taleplerinde artış gözlemlenmiştir.
Fuarı ziyaret eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu TUROB standını ziyaret ederek TUROB Başkanı Timur Bayındır’dan yapılan tanıtım çalışmaları konusunda bilgi almıştır.

Almanya
81.7 milyon nüfuslu Almanya gerek i ç gerekse dış turizm açısından en önemli ülkelerin başında gelmektedir. Almanya’da aynı zamanda 1.7 milyon Türk vatandaşı yaşamaktadır.
Ülkede 2011 yılında ekonomik büyüme %2,8 olarak gerçekleşmiş olup 2012 yılı için büyüme hedefi %1 olarak belirlenmiştir. 37.429 Euro olan Kişi başına milli gelirin 2012 yılı sonunda yaklaşık 39.000 Euro olması hedeflenmektedir. Turizmin Alman ekonomisine katkısı %4.4 olarak gerçekleşmiştir.
Turizm Almanya’nın en önemli sektörleri arasında yer almakta olup sektörde toplam 2.9 milyon insan çalışmaktadır. Dünya’da en çok seyahat eden ülke konumundaki Almanya 2011 yılında yurt dışında yaklaşık 61 milyar Dolar turizm harcaması yapmıştır. Yurt dışında ortalama 10.6 gün kalmışlardır. Almanlar, Avrupa’da en çok, İspanya, İtalya, Avusturya, Birleşik Krallık ve Türkiye’yi tercih etmektedirler. All Inclusive (herşey dahil) talebi küresel mali kriz dikkate alındığında öncelikli tercih talebini artırarak devam etmektedir. Burada en önemli sebep tüketicinin bir sürprizle karşılaşmak istememesi, tatil bütçesini önceden belirlemesi olarak kendisini göstermektedir. Sanıldığının aksine Almanlar bireysel ve grup tatillerinde 2011 yılında sadece yaz değil kış tatillerinde de “herşey dahil” uygulayan destinasyonları tercih etmişlerdir.
Almanların klasik rezervasyon tercihleri seyahat acenteleri üzerinden devam etmektedir. 2011 yılında seyahat acentesi satışlarında kişi sayısı %5 arış göstererek toplamda 23.3 milyar Euro ciro yapılmıştır.

Tur operatörlerinin pazar payları;
Tui Deutschland            %18
Rewe Group                  %14
Thomas Cook               % 13.4
Alltours                        % 5.5
FTI                               % 5
Aida                             % 4.1
Diğer                            % 40
Almanya’dan Avrupa ülkelerine yurt dışına çıkışlarda 2012 yılında tercih edilecek ülkelerin belirlenmesi için yapılan bir araştırmaya göre Türkiye, İtalya ve Fransa’ya artış olacağını saptanmıştır.


Buna göre;
Ülke Adı     2011     2012
İspanya       13,0       12,3
İtalya            7,7        8,2
Türkiye        7,0        7,4
Avusturya    5,2        5,2
Fransa          2,6        3,0
Hırvatistan   2,8        2,7
Yunanistan   2,5        2,6

Almanya, aynı zamanda iç turizmi gelişmiş önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. 2011 yılında ülkede önceki yıla oranla %5.2 artışla 113 milyon Alman vatandaşı turizm amaçlı olarak seyahat etmiş, 316 milyon geceleme yapmışlardır.
2011 yılında Almanya’yı % 5.5 artışla 27.3 milyon yabancı turist ziyaret etmiş toplam 62.8 milyon geceleme yapmışlardır. Almanlar 2011 yılında toplam 25.2milyar dolar turizm geliri elde etmişlerdir.

Yabancı turistlerin bölgelere göre en çok tercihleri;
Şehir Adı Turist Sayısı
Berlin 3.6 Milyon
Münih 2.3 milyon
Frankfurt 1.4 milyon
Hamburg 927 bin
olarak gerçekleşmiştir.

Sağlık turizmi alanında özel programlar oluşturulmuş nitekim bu alanda turist sayısı 2009 yılında 157 bin’den 2010 yılında 341 bine çıkarılmıştır. Bu alanda gelen turistler ülkelerine göre Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Rusya, Hollanda ve Fransa olarak sıralanmaktadır. Alman havayolu şirketi Lufthansa grubu 2011 yılında %7.5 artışla toplam 106.3 milyon yolcu taşımıştır. Almanya’ya gelecek turist sayısında 2012 yılında %2-3 artış beklenmektedir.

Berlin
Almanya’nın Başkenti Berlin’i 2011 yılında 3.7 milyon yabancı (+%9 / 2010), 10.2 milyon yerli (+%8 / 2010) turist ziyaret etmiştir. Yapılan araştırmalar Fuar, Kongre, Kültür, Alışveriş, Eğlence ve City Break amaçları ile Berlin’in tercih edildiğini ortaya koymaktadır.
Berlin şehri için önemli çalışmalardan bir tanesi özellikle büyük gövdeli uçakların lojistik olarak problem yaşadıkları, 42 yıldır kullanılan Tegel Havaalanının 2 Haziran 2012 tarihinde kapanarak aynı tarihte 27 milyon yolcu/yıl kapasiteli Berlin Brandenburg Havaalanının açılacak olmasıdır. Bu havaalanı aynı zamanda Almanya’nın 3. Büyük havaalanı olup Avrupa’nın önemli bağlantı noktaları (hub) arasında yer alacaktır. Özellikle, Air Berlin ve üyesi olduğu OneWorld Alliance için uzak destinasyonlarda tercih edilmesi ile Berlin’e uzak destinasyonlardan daha fazla turist gelmesi beklenmektedir.

Avrupa
Avrupa’yı 2011 yılında bir önceki yıla oranla %4 artışla 503 milyon turist ziyaret etmiş, 348 milyar Euro turizm geliri elde edilmiştir. Ortalama otel doluluğu önceki yıla oranla % 3.2 artarak % 66.3, ortalama günlük oda fiyatı (ADR) ise 140.05 USD olarak gerçekleşmiştir. Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve Benelüx otelleri ise doluluklarını önceki yıla oranla
%4.5 ila %6 oranlarında artırmıştır. AB’de ortalama otel dolulukları Londra, Berlin, Amsterdam, Hamburg ve Paris’te ortalamanın üzerinde %75, İstanbul’da ise %4 düşüşle %70.1 olarak gerçekleşmiştir.
2011 yılı Avrupa’da 2008 yılında yakalanan zirveden sonra başarılı geçen bir yıl olarak hatırlanacak. AB üyesi 27 ülkenin tamamı 2011 yılını düşüş olmadan kapatmıştır.

Bölgelere göre 2011 yılında bir önceki yıla oranla performans değerleri;
Kuzey Avrupa % 5
Batı Avrupa % 3
Güney Avrupa-Akdeniz % 9
Orta / Doğu Avrupa % 8

Avrupa’da yapılan seyahat rezervasyonlarının %55’i online satış gerçekleşiyor
Avrupa’da yapılan seyahat rezervasyonların %55’i online satışlar ile gerçekleşmiştir. Bu oran 2010’da % 45 idi. Buna karşın mobil telefonlarla yapılan rezervasyonlar sanıldığının aksine sadece % 2 düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamlar Avrupalı tatil tüketicisinin internet ve tüm online satış kanallarını yakından takip ettiğini ortaya koymaktadır.
Ancak; İrlanda ile Yunanistan, Portekiz, İspanya ve İtalya gibi Euro bölgesinde yer alan ülkelerde süren ekonomik kriz yapılan çalışmalar e alınan önlemlere karşın henüz sona ermemiştir. Bu ülkelerden turizm amaçlı çıkışlarda artış kaydedilmeyeceği dile getirilmektedir.
2012 yılında Polonya-Ukrayna ortaklığında düzenlenecek Euro 2012 (Avrupa Futbol Şampiyonası) ile Londra’da düzenlenecek olimpiyat oyunlarının bu ülkelere turizm talebini artıracağı tahmin edilmektedir.
AB’de 2011 yılı Aralık ayında yaşanan düşüş trendinin 2012 Nisan ayına kadar sürmesi beklenmekle birlikte 2012 yılsonu itibari ile turist sayısında %2-4 oranında artış beklenmektedir.

Dünya
2011 yılında dünya turizmi % 4.4 artışla(41 milyon kişi) 980 milyon kişiye ulaştı. En yoğun talep Haziran (90 milyon), Temmuz (118 milyon) Ağustos (112 Milyon) ve Eylül (90 milyon) aylarında, en düşük talep ise Ocak (63 milyon) ve Şubat (59 milyon) aylarında gerçekleşmiştir.

2011 yılı sayısal artış dağılımı(milyon);
Avrupa                   28
Asya Pasifik            11
Amerika                   6
Afrika                      0
Ortadoğu                -5

Yıllar itibari ile dünya turist sayısı (milyon);
1995 - 528
2001 - 673
2005 - 797
2006 - 842
2007 - 898
2008 - 917
2009 - 882
2010 - 939
2011 - 980


2011 yılında en çok turizm geliri elde eden ilk 4 ülke sıralaması ve önceki yıla oranı;
ABD                     + %12
İspanya                + %9
Çin-Hong Kong      + %25
Birleşik Krallık        + %7
olarak gerçekleşti.

Yıllar itibari ile Avrupa’nın dünya turizminden aldığı sayısal artış karşısında, payında gerileme görülmektedir. Asya-Pasifik, Afrika ve Ortadoğu ise paylarını artırmıştır.

Buna göre dünya toplam turist sayısı ve alınan pay (%)
Dünya Toplam Turist Sayısı
2001 Yılı    673 Milyon
2011 Yılı    980 Milyon


Dünyadaki turist 2030 yılında 1,8 milyar kişiye ulaşacak

2011 yılında dünyamızda yaşanan başta Arap Baharı olarak adlandırılan siyasi krizler (Mısır, Tunus, Libya, Suriye)ile başta Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami olmak üzere olumsuz doğa olayları ve kötü hava koşullarının sıkça yaşandığı bir yıl olarak geride kaldı.
IPK International verilerine göre 2011 yılında %7 artışla (en az bir gece konaklamalı) 750 milyon seyahat, %4 artışla 6.2 milyar geceleme ve yaklaşık 828 milyar Euro turizm harcaması olmuştur. Dünya Bankası öngörüsü dünyada ekonomisinin 2012 ve 2013 yıllarında % 3.6 oranında büyüyeceği yönündedir. 2012 yılında dünya turist sayının artış seyrinin devam ederek 1 milyar kişiyi geçmesi, 2030 yılında ise 1,8 milyar kişiye ulaşması beklenmektedir.

2012 yılı Bölgelere göre beklenti ise;
Asya Pasifik       %4-6
Amerika            %2-4
Avrupa              %2-4
Ortadoğu           %0-5

Uçak
2011 yılında dünyada hava yolcu sayısı bir önceki yıla oranla % 5.1 artarak (iç/dış dahil) 2.7 milyar kişiye çıkmıştır. Uluslararası trafik % 7.4, İç hat uçuşlar ise % 4.9 oranında artmıştır. En büyük artış Orta Doğu’da, en az artış ise Kuzey Amerika ile Asya-Pasifik’te tespit edilmiştir. Yolcu sayısındaki artış karşısında ortalama uçak koltuk doluluk oranı 2010 yılında kaydedilen %78.3’ten 2011 yılında %78.1’e gerilemiştir. Aynı yıl hava kargo taşımacılığı da % 0.7 artmış, Avrupa’da bu alanda artış gözlenirken Çin’de düşüş kaydedilmiştir.
2011 yılında Avrupa’da hava yolcu trafiği bir önceki yıla oranla % 4.1 oranında artmış ancak 2012 yılı başlangıcında operasyonlarını durdurmak zorunda kalan Spanair ve Malev, Avrupa’da havacılık sektörünün birçok aktörünün finansal olarak limitlerde olduklarının bir göstergesi olmuştur. Hava ulaşımını olumsuz olarak etkilemesi muhtemel sebepler arasında öncelikle yakıt fiyatları ile vergi oranlarında anormal artışlar ve siyasi krizler olarak gösterilmektedir.

2011 yılı Avrupa havaalanı performansı incelendiğinde en çok artış gösteren havaalanları aşağıda gösterilmektedir.
1.Grup Havaalanları (Kapasite 25 milyon yolcu üstü/yıl)
İstanbul %22.3, Londra (Gatwick)19.7, Barselona 16.9, Londra (Heathrow) 14.7
2.Grup Havaalanları (Kapasite 10-25 milyon yolcu /yıl)
Helsinki 26.6 Moskova (SVO) 23.8 Antalya 21.8, Berlin Tegel 6.3
3.Grup Havaalanları (Kapasite 5-10 milyon yolcu/yıl)
Edinburg 23, Tenerife 17.2, Kiev 16.6
4.Grup Havaalanları (Kapasite 5 milyon yolcu altı/yıl)
Burgaz 271.2, Vilnüs 64,3

Tüm dünyada uçak yolcu sayısında %5 ile %8 arasında artış bekleniyor

Geçtiğimiz yıl THY’nin de üyesi bulunduğu Star Alliance grubunun Afrika’da güçlendiği görülmektedir. Etiyopya Havayolları Aralık 2011’de bölgeden Mısır ve Güney Afrika havayollarının yanında gruba dahil olmuştur. Star Alliance 16 üyesi ile Afrika’da 48 ülke, 110 destinasyonda günlük yaklaşık 750 uçuş gerçekleştirmektedir. Ana uçuş merkezleri olarak Addis Ababa, Kahire ve Johannasburg kullanılmaktadır.
Avrupa’nın en genç filosuna sahip havayolu şirketi olan milli havayolumuz Türk Havayolları; Almanya’da Frankfurt, Berlin, Hannover, Münih, Stuttgart, Köln, Hamburg, Nürnberg ve Düsseldorf’a ilave olarak 2012 yılında 2 şehre daha İstanbul’dan direkt seferler başlatacak. Buna göre, İstanbul-Bremen 6 Nisan 2012, İstanbul-Leipzig ise 28 Mayıs 2012’de başlayacak. Son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalar ve atılımlarla ülkemizin de gururu olan THY, Skytrax tarafından gerçekleştirilen ve havacılık sektörünün en önemli ödülleri arasında gösterilen “Avrupa’nın en iyi havayolu” ödülüne layık görülmüştür. 2012 yılında tüm dünyada uçak yolcu sayısında ortalama %5-8 arasında artış beklenmektedir.

Sonuç:
1. Almanya yurt dışı paket tur satışlarında Mart 2012 itibari ile; Türkiye, Hırvatistan ve İspanya satışlarında artış, Mısır ise düşüş göstermektedir. Ancak, özellikle karnaval ve kötü hava koşullarının yaşanması nedeniyle Şubat satışlarının durgun geçtiği açıklanmıştır. 2012 beklentisi, son dakika satışlarının artacağı yönündedir.

2. ITB Berlin fuarı sırasında, gerek fuar alanındaki başarılı organizasyon, gerekse şehir içinde yer alan outdoor reklamlar ile Türkiye en çok ilgi çeken ülke olmuştur.

3. Almanya’da işsizliğin azalması, kriz psikolojisinin büyük ölçüde unutulması turizmi olumlu yönde etkiliyor.

4. Fuarda, turizm profesyonelleri tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’nin 2012 yılında, gerek siyasi, gerekse ekonomik istikrarı dikkate alındığında turizmde öncelikli olarak tercih edilebilecek ülkelerin başında yer alacağı dile getirilmiştir. Ancak, bu görüşle ters orantılı olarak, birtakım tur operatörlerinin eski alışkanlıklarını sürdürerek, başta Marmaris olmak üzere bazı bölgelerden opeasyonlarının sürdürülmesi için maddi destek istedikleri şaşkınlıkla izlenmiştir.
5. 2013 yılı Avrupa Kültür Başkenti Marsilya (Fransa) olacaktır.

6. Turizmin gelişmesi için başta G20 ülkelerine olmak üzere vize rejimlerini kolaylaştırmaları yönünde talepler yüksek sesle dile getirilmiştir.

7. Havacılık sektörüne getirilen yeni vergiler, çeşitli destinasyonlarda vergi oranlarının hala beklenenden yüksek olması (Hırvatistan KDV oranını Ocak 2013’te %23’ten %10’a indirecek) turizm talebini olumsuz olarak etkiliyor. Türkiye için ise özellikle alkollü içecek fiyatlarının, AB ortalamasının çok üzerinde olmasının olumsuzluk yarattığı, bu konuda kısa süre içerisinde adım atılması gerektiği dile getirilmiştir.

8. Birliğimizce 2011 yılı ITB Berlin Turizm Fuarı Sonuç raporunda; 2011 yılı sonu itibari ile Türkiye’ye gelecek toplam turist sayısında %10-12 oranında artış yaşanacağı tahmin edilmiş olup, 2011 yıl sonunda toplam turist sayısında %10 artış gerçekleşmiştir.

9. Yapılan değerlendirmeler neticesinde 2012 yılında Almanya’dan ve diğer ülkelerden ülkemize gelecek turist sayısının ortalama % 5-8 civarında artış göstereceği tahmin edilmektedir.



Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.